Ulusal ve Uluslararası bir e- twinning projesi olan Toprak Ana , genel anlamda tarım üzerine kurulu olup meyve , sebze ve Ülkemizin aktarlarında satılan insan sağlığına faydalı bitkilerin ve otların tanıtımı , faydaları , ürünler ile ilgili uzman görüşü ve ürünler sınıf içine getirilerek öğrencilere tanıtılan ve bu ürünlerle ilgili web2 araçları kullanılarak eğlenceli oyunlar haline getirilen ve öğrencilerinde konu ile ilgili farkındalık yaratılması amaçlanmış olup öğrencilerin çevresindeki ürünlere karşı ilgisini, dikkatini çekmek ve ürünleri öğrencilerine sevdirmeyi amaçlayan bir projedir.
Kuruculuğunu yaptığı bu projede Ülkemizin farklı şehirlerinden 9 meslektaş ve Ülkemiz sınırları dışından 3 Romanyalı meslektaş olmak üzere toplam 12 meslektaşı ile projesini yürütmektedir…
- Toprak Ana projesi etkinliklerinden birisi olan Kantaron Yağı Etkinliği yaparak günümüzün güncel hastalıklarının sebebi olan kaygı ,stres, üzüntü gibi durumlar sonucunda ortaya çıkan rahatsızlıklara uzman kişilerin bilgilendirmeleri dahilinde çözüm seçeneklerinden bir tanesi olarak ortaya koydular.Ayrıca, güneş yanıklarına , yaralara veya yaz mevsiminde güneşin zararlı ışınlarından vücudumuzu, cildimizi kantaron yağının koruduğunu da öğrencilerine aktardılar.
Kantaron Yağı Etkinliğinden sonra oluşması için geçen süreden sonra sınıf ortamında öğrencileri ile birlikte Kantaron Yağını kullanmışlar ve deneyimlemişlerdir.
- Projenin konusu ile ilgili ürünleri , öğrencilerinin hayal gücüne ve yaratıcılıklarına bırakarak ürünleri görmek istedikleri renge boyamalarını isteyerek ürünlerin öğrencilerinin gözünden ne renk olması gerektiğini gözlemlemiş ve öğrencilerinin eğlenmelerini sağladılar.
Öğrencilerinin hayal gücü ve yaratıcılıklarını ortaya çıkartarak öğrencilerin gözünden sebze ve meyveler renk değiştirdi ve renkleri değişen sebze ve meyvelerden okul kütüphanesinin etkinlik bölümünde pano hazırladılar.
- Alacalar İlkokulunda , Dünya Gününde öğrencilerinin çevresine , doğaya ve etrafındaki canlılara karşı sevgisini, korumacı yaklaşım duygusunu geliştirmek için ve doğaya karşı duyarlılıklarını arttırmak için ,doğa sevgisini aşılamak ,doğayı korumalarını sağlamak için öğrencilerine, evde bakımlarını yapmaları için ” Atatürk Çiçeği ” verdiler.
- Toprak Ana projesi etkinliklerinden birisi olan “ÜLKEMİZİN AKTARLARINDA İNSAN VÜCUDUNA YARARLI BİTKİ VE OTLARIN TANITIMI VE FAYDALARI” etkinliğinde bitkilerin ve otların tanımını yaparak faydalarından bahsederek tablosunu yaptılar.ve konuyla ilgili öğrencilerinde farkındalık yarattılar ve öğrencilerin ürünleri sevmelerini sağladılar , sağlıklı ve temiz beslenmeye dikkat çektiler.
- Müdür Yetkili Sınıf Öğretmeni Fatih SAĞLAM tarafından düzenlenen ve tertiplenen E- twinning projesi olan “Toprak Ana” projesi kapsamında Alacalar İlkokulu, ” Özel Akhisar Medigün Hastanesi ” ile iletişime geçerek proje ekiplerindeki öğretmenleri ve projeye katılan öğrencileriyle proje konularının pekiştirilmesini, tekrar edilmesini ve öğrencilerinden olumlu geri dönütler alarak proje konularının uzman kişilerinin katılımıyla öğrenci webinarlarını yaptılar.Ülkemizin her coğrafi bölgesinin özellikleri itibariyle birbirinden farklı olduğunu, her mevsimin birbirinden farklı özelliklerde olduğunu , bu yüzden her mevsimde farklı tarım ürünlerinin olduğunu ve bu ürünleri mevsimine uygun olarak öğrencilerinin tüketmesi gerektiğini öğrencilerilerine aşıladılar.
Böylece, öğrencilerinin etraflarındaki ürünleri keşfetmelerine ,araştırmalarına ve öğrenmelerini sağladılar.
Konu ile ilgili uzman kişiler tarafından öğrencilerine yapılan bilgilendirmeler neticesinde sağlıksız bir beslenmenin insan vücuduna zararları da aktarılarak doğru beslenmenin ne kadar önemli olduğu öğrencilerinin gözleri önüne serilmiş olduğunu anlamaktayız.
- Alacalar İlkokulunda , Müdür Yetkili Sınıf Öğretmeni Fatih SAĞLAM tarafından gerekli girişimleri neticesinde çeşitli çalışmalarda Kurumunun ve Babasının da desteği ile 2023-2024 eğitim-öğretim başında kurumumuzla iletişime geçerek MASKİ nin çalışmaları sonucunda okullarının yan tarafındaki alanın su akıtma sorununu çözdüler arkasından bulunan alanın otlarını temizletip toprak alanı traktörle sürdürdüler ve öğrenci sayıları kadar 16 tane zeytin fidesi diktiler ve okul bahçelerinin uygun alanına belli bir miktar süs çiçeği diktiler.
Her bir fideye öğrencilerinin adını vererek okullarının çehresini güzelleştirdiler ve doğamız için bir çalışma gerçekleştir oldular. Ayrıca, ileride zeytin fideleri büyüyüp zeytin verdiğinde bunları toplatıp satarak okullarının giderleri için ekonomik gelir elde etmeyi amaçlamakta olduklarını anlamaktayız.
- Yaptıkları Muz Kompostunu okullarının bahçesindeki çam ağaçlarına doğal gübre olarak kullandılar. Toprak Ana projeleri kapsamında “Muz Kompostu” etkinliğimizi gerçekleştirdiler.
Böylece, Toprak Ana projesinin geri dönüşüm etkinliklerinden birisi olan Muz Kompostu Etkinliği ile doğal gübre elde etmeyi amaçladılar ve elde edilen gübrenin okulumuzun bahçesine dikileceğimiz zeytin fideleri için de kullanmayı amaçlamaktadırlar
Böylece , çöpe atılacak olan muz kabuklarını işe yarar hale getirerek geri dönüşüme vurgu yaptıkları ve Dünya’da doğadan gelen hiçbir şeyin boşa gitmeyeceğini mutlaka başka amaçlar için de tekrar tekrar kullanılabileceğini ve tasarruflu olmayı da somut yaşantılarla , yaparak-yaşayarak öğrenme ile öğrencilerine aşıladıklarını görmekteyiz.
- Dünya Su Günü için , resim derslerinde öğrencileriyle birlikte su kullanımının tasarruflu olmasıyla ilgili görsel çalışmalar yaptılar ve öğrencilerinin görsel çalışmalarını okullarının kütüphane bölümündeki etkinlik köşesine asmışlardır.
- Müdür Yetkili Sınıf Öğretmeni Fatih SAĞLAM tarafından düzenlenen ve tertiplenen Toprak Ana projesinin Uzman Değerlendirmesini zoom üzerinden webinar yoluyla gerçekleştirdiler. Özel Akhisar Medigün Hastanesi Psikolog Hilal Hanım’ın proje sürecindeki etkinliklerin öğrencileri üzerindeki olumlu etkilerini anlatan Hilal Hanım, proje sürecindeki etkinliklerin öğrencileri üzerindeki olumlu etkilerini pedagojik açıdan ele alarak projenin öğrencilere doğrudan kazandırdığı öğrenmelerin olumlu etkilerini projedeki meslektaşlarına aktarmıştır.
- Alacalar İlkokulunda ,Toprak Ana’nın ilk etkinliklerinden birisi olan ‘’ Arı Çiftliği ‘’ gezileri doğrultusunda bahar gelince okullarının bahçesindeki mevsimsel değişikliklere bağlı olarak bahçelerinde öğrencileriyle birlikte incelemelerde bulunmuşlar ve arıların çiçeklerden nasıl polen topladığını öğrencileriyle birlikte gözlemlemişlerdir.
Böylece, arıların bal yapma aşamalarının başlangıç noktasını bire bir öğrencileri gözlemlemiş , incelemiş olmuşlar ve Dünya Arı Günü’ ne dikkat çekmişlerdir.
- Proje çalışmaları esnasında Dünya Günü için okullarının bahçesine diktikleri süs çiçekleri ve zeytin fidelerini öğrencileriyle birlikte belirli zaman aralıklarıyla çiçeklerin ve fidelerin ihtiyacı olan suyu temin ederek onların bakımını yapmaya devam etmişlerdir.
Böylece doğaya karşı çevremizdeki canlılara karşı duyarlılıklarını göstermişlerdir.
Ayrıca , Dünya Su Günü için tasarruflu bir şekilde kaynaklarını kullanarak ihtiyaçları kadar su vermişlerdir.
- Fatih SAĞLAM, kendi evlerinde babası Recep SAĞLAM tarafından Pembe domates, çeri domates, acur, salatalık, kıl ve tatlı biber, patlıcan, acı süs biberi gibi ata tohumlarını toprakla buluşturup filizlendirerek evlerinde Balkon Bahçeciliği yapmış ve Balıkesir ilinde evinin bahçesine, daha önceden Manisa ilinin Akhisar ilçesindeki evinin balkonunda filizlendirdiği sebze ürünlerini (balkon bahçeciliği) dikmiştir ve günler geçtikçe büyüdüğü ve ürün vermeye başladığı görülmüştür.
Böylece Dünya Günü için Toprak Ana ‘nın bir etkinliğini yaparak yaygınlaştırma faaliyetlerine destek olmuştur.
- Projenin yaygınlaştırma faaliyetleri kapsamında okullarının bulunduğu yakın çevreden uzak çevreye doğru ilçe ve illerde , bu yerlerin yerel medya hesaplarında, basınında ve farklı türdeki sosyal medya hesaplarında projelerini yayımlatarak ve paylaşarak yaygınlaştırma faaliyetlerini çeşitlilik kazandırdıkları ve böylece projelerinin geniş kitlelere ulaşmasını sağladıkları görülmektedir.
Toprak Ana projesini Fide Dikme Etkinliği ve Erozyon Deneyi etkinliğini farklı ilde meslektaşlarımızın okullarında ( Antalya , Afyon, Kırklareli, Manisa/ Salihli, , İstanbul, İstanbul/ Gaziosmanpaşa Bilim ve Sanat Merkezi ,İstanbul/ Beşiktaş Bilim ve Sanat Merkezi ,Manisa / Kırkağaç Atatürk Orta Okullarında ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Balıkesir ilinde ) yaptırtarak projelerinin yaygınlaştırma faaliyetlerini gerçekleştirmişlerdir.
- Alacalar İlkokulunda Sosyal Kulüp Çalışmalarından olan Çevre Koruma Kulübü, Değerler Eğitimi, e- Twinning Kulübü, Fotoğrafçılık Kulübü, Gezi, Tanıtma ve Turizm Kulübü, Hayvanları Sevme ve Koruma Kulübü, Sağlık, Temizlik, Beslenme Kulübü, Yeşili Koruma Kulübü çalışmalarına projelerinin etkinlikleriyle destek olarak , bu çalışmalara uygun proje çalışmaları yaparak okullarının öğrencileri için etkinlik merkezi haline getirerek okulları öğrencileri için zoraki gelinen bir yer olmaktan çıkartarak öğrencilerinin 9 aylık okul süreci içerisinde heyecanla, merakla , severek ve mutlu bir şekilde okula gelmelerini sağlamıştır.
- Alacalar İlkokulunda , Çevremiz ve Doğamızla ilgili olarak çevremizi kirleten , çirkinleştiren ,sebep olan durum ve olayları öğrencileri ile birlikte görselleştirirlerken temiz, sağlıklı ve düzenli bir Çevre ve Doğamız olması için gereken özeni göstermemiz gereken durumları öğrencilerine aktarabilmeleri için Kirli ve Temiz Çevre ve Doğa olmak üzere iki durumu kıyaslamışlar , incelemişler ve okul kütüphanesinde etkinlik bölümünde konuyla ilgili panolarını hazırlamışlardır. Güzel çevre ve güzel Doğa için yapmamız gerekenleri , neler yapabileceğimizi öğrencilerine aktarmışlardır.
- Alacalar İlkokulunda , Değer Eğitimi Panosu yaparak öğrencileriyle birlikte konunun içerisine dahil olan kavramları incelemişlerdir.
Sevgi , saygı , merhamet, paylaşım, vicdan, sorumluluk, iyi niyet, arkadaş ve dost olabilme, hoş görülü olabilme, barışık olabilme, şefkat gösterme, empati kurabilme, zorba olmama , korumacı olma…
Bu kavramları sadece insanların birbirleriyle ilişkilerinde değil aynı zamanda etrafındaki bütün canlılar ile olan ilişkilerinde de aynı hassasiyeti göstermeleri gerektiğini, doğamızı ve çevremizi oluşturan canlılar içinde ( Bitkiler, börtü böcekler, hayvanlar ) değerler eğitiminin kavramlarına uygun hareket etmeleri gerektiğini öğrencilerine aktararak öğrencilerinde konu ile ilgili farkındalık oluşturmuşlar ve öğrencilerini konu ile ilgili daha bilinçli hale getirmişlerdir.
Değerler Eğitimi çalışmalarına uygun olarak okullarının etrafındaki ihtiyaçları karşılama noktasında yardıma muhtaç canlılara okullarının öğrencileriyle kucak açmış ve ihtiyaçlarını karşılamışlardır.
Böylece , Doğadaki canlılara sahip çıkmış ve onları korumuşlardır.
- Alacalar İlkokulunda , Toprak Ana etkinliklerinden Beslenme Dostu , Özel Akhisar Medigün Hastanesi Diyetisyen Elif Hanım tarafından projelerinin konularıyla ilgili öğrencilere yönelik vermiş olduğu seminerlerden sonra ( Yüz-Yüze ve Zoom üzerinden ) konuyu pekiştirmek amacıyla öğrencileriyle birlikte Beden Eğitimi derslerini de tamamlayıcı Spor Etkinlikleri ( ısınma hareketleri, egzersiz ) belli zaman aralıklarıyla okullarında gerçekleştirmişler ve böylece sağlıklı yaşama , sağlık yaşamın büyük unsurlarından birisi olan spor faaliyetlerine dikkat çekmişler ve öğrencilerinde farkındalık yaratmışlardır.
Hareketli yaşamı desteklemişlerdir.
- Alacalar İlkokulunda ,Havaların ısınması ve güzelleşmesiyle öğrencileri ellerine büyüteci alarak okullarının geniş bahçesini büyüteç yardımıyla öğrencileri meraklı , heyecanlı ve araştırmacı bir şekilde bahçelerindeki börtü böcekleri , okullarına diktikleri çiçek ve bitki köklerini büyüteç sayesinde büyüterek öğrencilerine farklı bir deneyim yaşatarak çevrelerini keşfetmelerini sağlamışlardır.
Öğrencilerine Doğa Sevgisini aşılamışlardır.
- Müdür Yetkili Sınıf Öğretmeni Fatih SAĞLAM tarafından, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Matematik Öğretmenliğinde görevlerini icra eden Doçent Dr. Kübra Polat Hanım ve İlköğretim Matematik Öğretmenliği 4.sınıf öğrencilerinin hocası olan Dr. Öğr. üyesi Duygu Altaylı Özgül Hanım’ın katılımlarıyla İlköğretim Matematik Öğretmenliği 4. sınıf öğrencilerine Toprak Ana projesinden ve etkinliklerinden zoom üzerinden yaptıkları toplantı ile bahsederek gelecek kuşakların meslektaşlarında farkındalık yaratarak konuya dikkatlerini çekmişlerdir.
Gelecekteki Matematik Öğretmeni olacak meslektaşlarına , öğrencileri için proje konusunun ne kadar önemli olduğunu aktarmıştır.

