TEKNOLOJIK ARAÇLARDAN YARARLANARAK BASIT YÖNTEMLERLE MIKROSKOBIK CANLILARIN GÖRÜNTÜLENMESI

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması

PROJE AMACI: 1-TEKNOLOJIK ARAÇ VE GEREÇLERI BILIMDE KULLANABILME BECERISINI OLUŞTURMA. 2- FARKLI TEKNOLOJIK ARAÇLARI BIRLIKTE KULLANARAK GÖRÜNTÜ ELDE EDEBILME. 3- BASIT YÖNTEMLERLE ELDE EDILEN GÖRÜNTÜLERIN FEN VE TEKNOLOJI DERSLERINDE DENEY MATERYALI OLARAK KULLANILMASINI SAĞLAYARAK, TEK HÜCRELI VE ÇOK HÜCRELI ORGANIZMALARI GÖRSELLEŞTIRMEK.

PROJE HEDEFİ: HIPOTEZIMIZI ?MIKROSKOP VE DIJITAL KAMERALI FOTOĞRAF MAKINESI BERABER KULLANILARAK CANLILAR GÖRÜNTÜLENEBILIR? ŞEKLINDE BELIRLEDIK. HAZIRLANAN KÜLTÜR ORTAMINDA BIR HÜCRELI VE ÇOK HÜCRELI MIKROSKOBIK CANLILARI ÇOĞALTARAK MIKROSKOPTA GÖRÜNTÜLEMEYI HEDEFLEDIK.

PROJE ÖZETİ: İNSANLAR YILLAR DAN BERI MIKROSKOBIK CANLILARI MERAK ETMIŞLERDIR. BUNLARI GÖRSELLEŞTIRMEK IÇIN TEKNOLOJIK ALETLERDEN YARARLANMIŞLARDIR. MIKROSKOBUN KEŞFINDEN SONRA MIKRO ORGANIZMALAR HAKKINDA BILGI SAHIBI OLMUŞLARDIR. BU PROJEDE MIKROSKOP ? DIJITAL KAMERALI FOTOĞRAF MAKINESI BIRLIKTE KULLANILARAK MIKROSKOPTA FOTOĞRAFLAMA VE GÖRÜNTÜLEME ÇALIŞMALARI YAPILMIŞTIR. MIKRO ORGANIZMALARIN DEĞIŞIK BOYUTLARDA FOTOĞRAF VE GÖRÜNTÜLERINI ELDE EDEREK, GÖRSEL EĞITIME KATKIDA BULUNMAK HEDEFLENMIŞTIR

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER: AKVARYUM KURULDU. AKVARYUM BAKIMI VE INCELEMESI YAPILDI. AKVARYUM SUYU MIKROSKOPTA INCELENDI. FOTOĞRAF MAKINESIYLE FOTOĞRAF VE VIDEO ÇEKIMLERI YAPILDI.

KULLANILAN YÖNTEMLER: İNCELEME ÇALIŞMALARIMIZ BIR AYLIK DÖNEM IÇIN PLANLANMIŞTIR. PROJEMIZDE ÖNCE CANLILARIN YAŞAMA ORTAMI HAZIRLAMAK IÇIN OKUL LABORATUARINDAKI AKVARYUMA HAVUZ SUYU ,MUZ KABUKLARI, SU BITKISI ,SU SALYANGOZU KONULMUŞTUR.ODA SICAKLIĞINDA 10 GÜN BEKLEMEYE BIRAKILMIŞTIR. AKVARYUMLAR HER GÜN KONTROL EDILMIŞTIR. AKVARYUMUN ÇEŞITLI BÖLGELERINDEN ALINAN SU ÖRNEKLERI MIKROSKOP DA INCELENMIŞ, BULUNAN GÖRÜNTÜLER FOTOĞRAFLANARAK KAYDEDILMIŞTIR.

ULAŞILAN SONUÇLAR: MIKROSKOP VE DIGITAL FOTOĞRAF MAKINASI BIRLEŞTIRILEREK BIR HÜCRELI VE ÇOK HÜCRELI CANLILARIN GÖRÜNTÜLEMESI YAPILABILIR. ELDE EDILEN GÖRÜNTÜLER DERS MATERYALI OLARAK KULLANILABILIR. ÖĞRENCININ KENDI DERS MATERYALINI KENDISI OLUŞTURMASI SAĞLANABILIR. GÖRSEL EĞITIME KATKISI ARTIRILABILIR.

SONUÇLARI DEĞERLENDİRİLMESİ: PROJE SONUCUNDA ELDE EDILEN GÖRÜNTÜLERDEN DERS MATERYALLERI ÜRETILEBILIR. FOTOĞRAF ŞEKLINDE BASILABILIR. LEVHALAR OLUŞTURULABILIR. HER ÖĞRENCI KENDI DERS MATERYALINI KENDISI OLUŞTURABILIR. BÖYLECE ÖĞRENCI KENDISI BILIMSEL ÇALIŞMA YAPMIŞ VE BIR ÜRÜN OLUŞTURMUŞ OLUR.

KAYNAKLAR: USTAOĞLU, M.R. 2003. YUVARLAKÇAY? IN (KÖYCEĞIZ-MUĞLA) MOLLUSCA FANUSASI E.Ü SU ÜRÜNLERI DERGISI. CILT 20. SAYI(3-4): 433-438 YILDIRIM, M.Z. 1994. PARAZITOLOJIK ÖNEMI OLAN GALBA TRUNCATULA(MÜLLER 1774)?NIN DIYARBAKIR İL SINIRLARI İÇINDE DAĞILIMI VE POPULASYONLARDA ENFEKSIYON ARAŞTIRILMASI. TÜRK PARAZITOLOJI DERGISI 18(3):341-345. DEMIRSOY .A.YAŞAMIN TEMEL KURALLARI OMURGASIZLAR CILT.I KISIM.I

PROJENİN TAKVİMİ: TOPLAM SÜRE 30 GÜNDÜR. İLK GÜN ORTAM HAZIRLANARAK BEKLENMIŞTIR. İNCELEME 10. GÜNDEN ITIBAREN BAŞLAYIP 20 GÜN SÜRMÜŞTÜR. ÇALIŞMALARIN TOPARLANIP PROJE RAPORU YAZIMI ISE 5 GÜN SÜRMÜŞTÜR

PROJE BÜTÇESİ: 20 TL

DESTEK ALINAN KİŞİ VE KURUMLAR: FEN VE TEKNOLOJI ÖĞRETMENI VEDAT ALAT, BIYOLOJI ÖĞRETMENI SÜLEYMAN TURPCULU, BIYOLOJI ÖĞRETMENI NIL TURPCULU

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.