TBD 18. Bilimkurgu Öykü Yarışması Sonucu
BİR AİLE ÖLÜMÜ SOSYAL MEDYAYA TAŞIRSA!
İRONİK ANLATIMIYLA “EXTUBE” BİRİNCİ OLDU
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından 1998’den bu yana geleneksel olarak düzenlenen “TBD Bilimkurgu Öykü Yarışması” sonuçlandı. Bu yıl 18’incisi gerçekleştirilen yarışmada birinciliği Kadri Kerem Karanfil’in yazdığı “ExTube” adlı öykü kazandı. Bir ailede gerçekleşen ölüm anının sosyal medyada paylaşılmasının ardından yaşanan olayları konu edinen öykü, iletişim teknolojilerindeki gelişmeye rağmen toplumsal yaşamda değişmeyen durumları ironiyle işliyor.
Türk edebiyatındaki bilim kurgu yapıtlarının sayısını arttırmak amacıyla Bilimkurgu Öykü Yarışması başlatan TBD, bu yıl “Haydi Düş Başına” diyerek öykü yazarlarını düşleri, düşünceleri, simgeleri bilimkurgu türünde öyküleştirerek, farklı zaman, mekân ve olgu dünyasına taşımaya davet etti. TBD, 18’inci Bilimkurgu Öykü Yarışması’na bu yıl 206 öykü katılırken, ön elemeyi geçerek finale kalan 13 öykü, Atıf Ünaldı, Barış Emre Alkım, Bülent Akkoç, Kadir Yiğit Us, Koray Özer, Murat Başekim, Özgür Tacer, Seda Uyanık, Sedef Özkan ve Ümit Dağcı’dan oluşan jüri tarafından değerlendirildi.
Gerçek yaşamı bilim kurgu masasında buluşturmayı hedefleyen yarışmada jürinin titiz değerlendirmesi sonunda Kadri Kerem Karanfil’in “ExTube” adlı öyküsü birinci seçilirken, İsmail Yamanol’un “İlk Görev” adlı öyküsü ikinci, İsmail Yiğit’in “İhlal” adlı öyküsü ise üçüncü oldu. Furkan Malkoç’un “Makyaj” adlı öyküsü ise mansiyon ödülüne layık görüldü.
İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ HIZLA GELİŞİYOR AMA BAZI ŞEYLER HİÇ DEĞİŞMİYOR
TBD 18’inci Bilimkurgu Öykü Yarışması’nda dereceye giren ilk üç öykünün, iletişim teknoloji hızla gelişirken toplumsal yapının buna ayak uyduramamasının işlenmesi dikkat çekti.
Öykülerde bu çelişkili durum sınırsız hayal gücü ve ironik bir dille edebiyatta taşındı. Yarışmanın birincisi Kadri Kerem Karanfil’in kaleme aldığı “ExTube” adlı öyküde, kalabalık bir ailenin yaşlı ferdinin ölüm anını, sosyal medyada paylaşılmasının ardından yaşanan trajikomik olayları anlatırken, Türk aile yapısının karakteristik unsurlarını da mizahi bir dil ve incelikle kaleme aldı. “ExTube”, ustaca betimlenen karakterler, güçlü mizah, sosyolojik tespitler, sosyal medyaya yönelik keskin mesajlar vermesi dolayısıyla jüri tarafından birinci seçildi. Ödüllü öykü, okuyucusunu, iletişim teknolojileri hızla gelişirken, toplumda bazı dinamiklerin hiç değişmeyeceğini, güçlü bir kurgu ile üzerinde düşünmeye ve sorgulamaya yönlendiriyor.
Yarışmada ikinci seçilen, İsmail Yamanol yazdığı “İlk Görev” adlı öykü ise evrenin oluştuğu “Büyük Patlama” anını konu alıyor. Bilimi rehber edinen insanların ufkunun ne kadar engin olabileceğine dikkat çeken öykü, akıcı bir dille okuyucusunu beklenmedik finale götürüyor.
Yarışmaya, oğlunu korumak isteyen bir annenin zamanın katılığını hiçe sayarak neler yapabileceğini konu alan “İhlal” adlı öyküyle katılan İsmail Yiğit, zengin hayal gücünü yansıttığı eserle üçüncülük ödülünü elde etti.