TAVUKLARDA FARKLI BESLENMENIN YUMURTA YAPISINA ETKISI

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması

Adı: Tavuklarda farklı beslenmenin yumurta yapısına etkisi

Amaç: Farklı besin gruplarının yumurtanın yapısı üzerindeki etkisini incelemek.

Hedef:  Aynı canlıya ait yumurtanın özelliklerinin farklı beslenmelerle değişip değişmeyeceğini incelemek.

Gerçekleştirilen faaliyetler: Projemiz için her gün istisnasız bir defa yumurtlayan tavuğu seçtik. Tavuğu, yaşam alanını değiştirmeden aynı ortamda incelemeye tabi tuttuk.Aynı ortamda başka tavukların yaşamasını engelledik ve tavuğumuzun dışarıdan beslenmesini önledik.Tavuğumuzu toplamda altı gün süre ile test ettik.İlk üç gün boyunca tavuğa yiyecek olarak marul son üç gün boyunca da mısır verdik. Farklı yemlerle beslediğimiz üçer günlük periyotların her ikisinde de üçüncü gün aldığımız yumurtaları karşılaştırdık. İlk gün alınan yumurtaların önceki gün alınan besinlerden etkilenebileceğini düşündük.Her iki zaman diliminde elde ettiğimiz yumurtaları birbiriyle karşılaştırdık.

Kullanılan yöntemler: Gözlem, araştırma ,kontrollü deney

Ulaşılan sonuçlar: Farklı besinlerle beslediğimiz üçer günlük periyotların son günlerinde aldığımız yumurtaları birbiri ile kıyasladığımızda,mısır ile beslendiğinde elde ettiğimiz yumurta diğer yumurtaya göre,kabuk kalınlığı daha fazla,sert ve sarısı daha belirgin ve büyüklük olarak ta çok az da olsa daha büyük olduğunu gözlemledik.Ayrıca tavuğun marul ile beslendiği dönemde elde ettiğimiz yumurtanın üzerinde ufak beneklerin oluştuğunu fark ettik.

Sonuçların değerlendirilmesi: Mısır ve marul besin içerikleri bakımından incelendiğinde mısırın besin değerlerinin marula göre daha yüksek olduğu görülmektedir. Besin içeriklerinin bu farklılığı meydana gelen yumurtaların özellik olarak birbirinden farklı olmasını sağlamıştır

Kaynak taraması:Kaynak taraması yapılmıştır

Projenin takvimi:  18 Kasım:Konunun Belirlenmesi

5 Aralık:Konunun Araştırılması

30 Aralık:Kullanılacak canlıların tespiti

4 Ocak:Projenin Yapılmaya Başlanması

10 Ocak:Projenin Tamamlanması

Proje bütçesi: Projenin kayda değer bir bütçesi yoktur

Projenin özeti: Marul ve mısırın besin değerlerini detaylı olarak kıyasladığımızda

100 gr. mısır tanesinin besin değerleri yaklaşık olarak ortalama şöyledir. 83 kalori, 3,2 gr. protein, 18,8 gr. karbonhidrat, 0 kolesterol, 0,1 gr. yağ, 0,7 gr. lif, 89 mgr. Fosfor, 3 gr. kalsiyum, 0,6 mgr. demir

100 gr. marulda ise  14 kalori, 0,9 gr. protein, 2,9 gr. karbonhidrat, 0 kolesterol, 0,9 gr. yağ, 0,8 gr. lif, 22 mgr. Fosfor, 20 mgr. Kalsiyum, 0,7 mgr. Demir,  bulunmaktadır.

İçerdikleri besin değerleri incelendiğinde mısırın besin kalitesi olarak maruldan daha önde olduğu görülmektedir.

Sonuç olarak beslediğimiz canlılar besin değeri yüksek yemlerle beslendiğinde elde edilen verim daha kaliteli olmaktadır.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.