Tau Sayısı

Matematikteki en bilindik sayı nedir diye sorsam kuşkusuz Pi Sayısı cevabını alırım. Evet, birçok formülde ve hesaplamada kullandığımız π(Pi) sayısı daire çevresinin çapa oranıdır. Fakat bazı matematikçiler Pi yerine Tau sayısının daha uygun olacağı yönünde fikirler öne sürmektedir.

Peki bu Tau Sayısı nedir?

Bildiğiniz üzere π=3,14… diye devam eden bir sayı iken τ(Tau) = 6.283185… değerinde, tam olarak π sayısının 2 katı olan bir sayıdır. 2001 yılında Bob Palais, π sayısının kullanımının yanlış olduğu tezini öne sürdü. “Evet, π sayısı daire çevresinin çapa oranıdır fakat kullanılması gereken sayı, daire çevresinin yarıçapa oranı olan τ sayısı olmalıdır. Böylelikle hem trigonometrik hesaplamalar hem de ileri seviye formüller ciddi anlamda basitleşecektir. Örneğin; eğer Euler, ‘e’ sayısı yerine 1/e ye denk gelen sayıyı sembolleştirseydi, işlemler daha karışık bir hal alacaktı.” ifadesinde bulundu.

2010 yılında, Michael Hartl tarafından “The Tau Manifesto”(Tau Bildirisi) yayımlandığından bu yana kendisine azımsanmayacak kadar bir kitle toplanmış bulunmakta.Her sene “State of Tau” (Tau Durumu) olarak kaydettikleri ilerlemeleri paylaşıyorlar. Hatta nasıl Pi Günü olarak 14 Mart (3,14) kutlanıyorsa, Tau Günü olarak da 28 Haziran(6,28) belirlenmiş.

 

Pi sayısı ve Tau sayısı arasında 2π=τ olacak şekilde bir eşitlik bulunuyor ve bazı matematikçiler 2π yerine işlem ve formülleri oldukça basitleştirecek τ yu kullanmanın uygun olduğunu düşünüyor. En basit örneği,dairenin çevre formülü 2πr iken Tau sayısı kabul edildiği takdirde τr olacak (r:daire yarıçapı). İleri düzey matematiksel formülleri düşünecek olursak, bu sayının oldukça katkısı olabilir.Sizin fikriniz hangisini kullanmak yönünde?
Tau Sayısı için kurulan siteye göz atmak isterseniz, buyurun linki: Tau Sayısı
BONUS: Kararınızı etkiler mi bilinmez, Pi ve Tau Sayısının müzikle muazzam birleşmesini dinleyip aradaki farkı duyun isterim.