TAŞIN ALTINDAKİ EL: LİSELERDEKİ DANIŞMAN ROLLERİ

“Taşın Altındaki El: Liselerdeki Danışman Rolleri”Sempozyum Daveti

Sabancı Üniversitesi Kampusu
Orhanlı,Tuzla

1 Kasım 2011

Sayın İlgili,

1 Kasım’da düzenleyeceğimiz “Taşın Altındaki El: Liselerdeki Danışman Rolleri” başlıklı sempozyuma kurumunuzdan,biri PDR öğretmeni ve/veya liseöğretmeni olmak üzere iki katılımcıyı aramızda görmekten mutluluk duyacağız.

Eğitimde öğrenci farklılıklarını ne kadar gözetiyoruz? Eğitim sistemimizi, farklı öğrenme stillerini, farklı öğrenme gereksinimlerini dikkate alarak ne şekilde düzenliyoruz? Teknolojiden ne kadar faydalanıyoruz? Tüm bu soruları tartımak, konuyu uzmanlarından dinlemek ve mevcut öğrenme ortamlarını geliştirmek amacıyla biraraya
gelmeyi planlıyoruz.

Sempozyumda, İngiltere’deki Worcester Üniversitesi’nin Kaynaştırma Eğitimi Destek Merkezi’nin direktörü Dr. Val Chapman, farklı öğrenme gereksinimlerini gözeterek eğitimi nasıl düzenleyebileceğimiz üzerine bilgi ve deneyimlerini paylaşacaktır. Dr. Chapman, 2004’te “Ulusal Öğretim Bursu” ödülüne layık görüldü. 2005’te direktörlüğünü yaptığı Merkez, “Öğretim ve Öğrenimde Mükemmelliyetçilik Merkezi”nin (LearnHigher Centre for Excellence  in Teaching and Learning) bir paydaşı olmaya hak kazandı. Birçok akademik çalışması bulunan, ulusal ve uluslararası konferanslarda konuşmalar yapan Dr. Chapman, aynı zamanda HEFCE’nin Yükseköğretim Çeşitlilik Danışma Grubu Liderlik Vakfı’nın da üyesidir.

Dr. Chapman’ın konuşmasının ardından Prof. Yankı Yazgan, Dr. Chapman’ın konuşmasını ülkemiz açısından yorumlayarak bir tartışma oturumu yürütecektir. Dr. Yazgan, çocuk/genç ve erişkin psikiyatrisi alanında serbest uzman hekim olarak çalışmaktadır. Akademik kariyerini Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Profesör, Yale Üniversitesi’nin Çocuk Çalışmaları Merkezi’nde öğretim görevlisi olarak sürdürmüştür.

-Atölye Çalışmaları-

Sempozyum günü, öğleden sonra gerçekleştirilecek olan atölye çalışmalarının verimli olabilmesi için katılımcı sayısı sınırlı tutulacaktır. Farklı konularda yapılacak olan atölye çalışmalarıyla ilgili bilgi aşağıda sunulmaktadır. Atölye çalışmalarına kaydınızı, sempozyum günü sabahında kurulacak olan kayıt masalarında yaptırabilirsiniz.

 

Atölye çalışmalarının dili Türkçe olacaktır.

 

I- Lise Danışmanları Paylaşım Grubu

Çağla Gülol, Ersin Bayramkaya

 

Liselerde çalışan danışmanların öğrenciler, aileler, öğretmenler, okul yönetimi, meslektaşları ve sistemler ile ilgili ilişki ve iletişim sorunları, beklentiler, hayal kırıklıkları, karşılaştıkları sorunlar ve baş etme konularının ele alınacağı paylaşım ve çalışma grubudur. Atölye çalışması bir etkileşim grubu olarak yürütülecek ve psikodrama egzersizleri ile desteklenecektir.

Katılımcı sayısı: 18 kişi

 

II- Öğrenme Stilleri Analizi ve Farklılaştırılmış Öğretim Uygulamaları

Aytaç Göğüş

 

Öğrencilerin önbilgi seviyelerini, ilgi ve öğrenme stillerini analiz ederek onlara anlamlı bir öğrenme ortamı sağlamak ve öğrencilerin seviyelerini ilerletmek için öğretim aktivitelerinin planlanması konularında öğretmenlere yönelik bir çalışma grubudur. Çalışmada işlenecek konular: Farklılaştırılmış öğretim nedir, ne değildir? Öğrenme döngüsü ve farklılaştırılmış öğretimin planlanmasında kullanılan öğeler nelerdir? Öğrenme stilleri nelerdir, nasıl analiz edilir? Ön değerlendirme teknikleri ve değerlendirme araçları nelerdir? Farklılaştırılmış öğretim stratejileri uygulamaları nasıl olur? Ders planı hazırlama ve öğretim etkinlikleri için dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

 

Katılımcı sayısı: 20

 

III- Akademik Zorluk Yaşayan Öğrencilere Destek Atölyesi

Burcu Gülşen Mermer, Derya İnceoğlu

Lise danışmanlarının akademik zorluklar yaşayan öğrencilere sağlayabilecekleri akademik ve psikolojik destek, bu öğrencilerle çalışırken karşılaşabilecekleri sorunlar ve bu sorunlarla başa çıkma konularının ele alınacağı paylaşım grubudur.

Katılımcı sayısı: 18

IV- Öfkeyi Bilmek ve Öfkelenebilmek

Hatice Güneş, Petek Batum

Aslında sevinç, coşku, şefkat gibi normal bir duygu olan öfkenin olumsuz sonuçlara sebep olmaması için, öfke duygusunun tanınması, kabul edilmesi ve işlevsel bir biçimde ifade edilebilmesi hayatımızı kolaylaştıracaktır. Bu atölye çalışmasında, katılımcıların öfke duygusuna ait farkındalıklarının arttırılması ve öfke yönetim becerilerine ilişkin ipuçlarının etkileşimli olarak paylaşılması hedeflenmektedir.

Katılımcı sayısı: 18

V- Öğrenci gereksinimlerine duyarlı olabilmek

Val Chapman, Elzi Menda

 

Lise öğretmenlerinin farklı gereksinimleri olan öğrencilere destek olurken karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara farklı çözüm önerileri sunmayı hedefleyen bir paylaşım grubu niteliğinde olacaktır.

 

Katılımcı sayısı:25

 

VI- Etkili PowerPoint Sunusu Hazırlamanın Püf Noktaları

Feza Orhan

 

Lise öğretmenlerine yönelik olarak planlanan bu çalışmanın, öğretmenlerin derse hazırlanma sürecine yardımcı olması amaçlanmaktadır.

 

Katılımcı sayısı:20

 

SABANCI ÜNİVERSİTESİ

 

BİREYSEL VE AKADEMİK GELİŞİM MERKEZİ

 

“TAŞIN ALTINDAKİ EL: LİSELERDEKİ DANIŞMAN ROLLERİ”

 

Öğrenci Farklılıklarını Gözetmek ve Farklılıklara Göre İlerlemek

 

1 KASIM 2011

 

 

Saat Program Akışı

Yer

9:00-9:30 Kayıt

Üniversite Merkezi

Sinema Salonu önü

9:30-10:00 Açış Konuşması

Üniversite Merkezi

Sinema Salonu

10:00-11:30
  • Dr. Val Chapman’ın sunumu

“Herkes için Eğitim”

Kaynaştırma Eğitimi Destek Merkezi Direktörü

Worcester Üniversitesi

  • Dr. Yankı Yazgan’ın yorumu

Çocuk/Genç ve Erişkin Psikiyatristi

Marmara Üniversitesi

11:30-11:45 Kahve arası
11:45-12:30
  • Doç. Dr. Feza Orhan

“Teknolojinin Eğitime Entegrasyonu”

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü

Yıldız Teknik Üniversitesi

12:30-13:30 Yemek arası

Üniversite Merkezi

Kafeterya

13:30-16:15 Atölye Çalışmaları*

Sempozyum günü duyurulacaktır.

16:15-16:30 Kahve arası  
16:30-17:00 Kapanış Paneli

Üniversite Merkezi

Sinema Salonu