Ana SayfaÖzel Ders BlogTarım Ticareti ve İşletmeciliği 2023-2024 Taban Puanları ve İş Olanakları

Tarım Ticareti ve İşletmeciliği 2023-2024 Taban Puanları ve İş Olanakları

Tarım Ticareti ve İşletmeciliği Bölümü, tarım ürünlerinin üretimi, pazarlanması ve ticareti ile ilgili bilgi ve beceri kazandıran bir bölümdür. Bu bölümde, öğrencilere tarım ticareti ve işletmeciliği alanında teorik ve uygulamalı eğitimler verilmektedir.

Tarım Ticareti ve İşletmeciliği Bölümü’nün amacı, öğrencilere tarım ticareti ve işletmeciliği alanında bilgi ve beceri kazandırarak, bu alanda profesyonel olarak çalışabilecek nitelikli insan gücü yetiştirmektir.

Bölümün eğitim süresi 4 yıldır. Eğitimin ilk iki yılında temel dersler verilmektedir. Bu dersler, tarım ticareti ve işletmeciliği, işletme, ekonomi, hukuk, istatistik gibi alanlardadır. Son iki yılda ise, uygulamaya yönelik dersler verilmektedir. Bu dersler, tarım ticareti ve işletmeciliği alanında araştırma, proje, staj gibi alanlardadır.

Bölümün mezunları, kamu ve özel sektörde çalışabilmektedir. Kamuda, Tarım ve Orman Bakanlığı, özel sektörde ise, tarım ürünleri üreticileri, tarım ürünleri ihracatçıları, tarım ürünleri ithalatçılar, tarım ürünleri tüccarları, tarım ürünleri pazarlama şirketleri gibi alanlarda çalışabilirler.

Tarım Ticareti ve İşletmeciliği Bölümü’ne girmek için YKS’de EA puan türünden yeterli puan almak gerekmektedir. Bölümün taban puanları, üniversiteye ve bölüme göre değişiklik göstermektedir.

4 yıllık eşit ağırlık puanı ile öğrenci alan bölüm.

Tarım Ticareti ve İşletmeciliği 2023 Taban Puanları, Başarı Sıralamaları ve Kontenjanlar

Üniversite Program Adı Kontenjan**
2023
2022
2021
2020
Sıralama
2023
2022
2021
2020
Taban Puan
2023
2022
2021
2020
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ 
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Tarım Ticareti ve İşletmeciliği 
(İngilizce) (Burslu)
2+0+0+0+1
5+0

72.823
158.571

384,35068
355,88947

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ 
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Tarım Ticareti ve İşletmeciliği 
(İngilizce) (%50 İndirimli)
14+0+0+0+0
10+0

1.379.004
651.733

213,52538
270,33134

** : Kontenjan = Genel + Okul Birincisi + Şehit-Gazi Yakını + 34 Yaş Üstü Kadın + Depremzede Aday

Tarım Ticareti ve İşletmeciliği Bölümü’nde okumak isteyen öğrenciler için aşağıdaki tavsiyeler verilebilir:

  • İşletme ve ekonomiye ilgi duymak
  • Pazarlama ve ticarete ilgi duymak
  • Tarım ürünlerine ilgi duymak

Tarım Ticareti ve İşletmeciliği Bölümü, tarım alanında kariyer yapmak isteyen öğrenciler için iyi bir seçenektir. Bu bölümde eğitim alarak, tarım ticareti ve işletmeciliği alanında bilgi ve beceri kazanabilir, bu alanda profesyonel olarak çalışabilirsiniz.

Tarım Ticareti ve İşletmeciliği Bölümü’nün iş imkanları

Tarım Ticareti ve İşletmeciliği Bölümü mezunları, kamu ve özel sektörde çalışabilmektedir. Kamuda, Tarım ve Orman Bakanlığı, özel sektörde ise, tarım ürünleri üreticileri, tarım ürünleri ihracatçıları, tarım ürünleri ithalatçılar, tarım ürünleri tüccarları, tarım ürünleri pazarlama şirketleri gibi alanlarda çalışabilirler.

Tarım Ticareti ve İşletmeciliği Bölümü mezunları, bu alanlarda aşağıdaki görevlerde bulunabilirler:

  • Tarım ticareti ve işletmecisi
  • Tarım ürünleri üreticisi
  • Tarım ürünleri ihracatçısı
  • Tarım ürünleri ithalatçısı
  • Tarım ürünleri tüccarı
  • Tarım ürünleri pazarlamacı

Tarım Ticareti ve İşletmeciliği Bölümü mezunları, iş bulma konusunda genellikle başarılı olmaktadır. Ancak, bu alanda çalışmak isteyenlerin, işletme ve ekonomiye ilgi duyması, pazarlama ve ticarete ilgi duyması, tarım ürünlerine ilgi duyması gerekmektedir.

Tarım Ticareti ve İşletmeciliği Bölümü’nün dersleri

Tarım Ticareti ve İşletmeciliği Bölümü’nde okutulan dersler, temel dersler ve uygulama dersleri olarak iki ana gruba ayrılabilir.

Temel dersler arasında, tarım ticareti ve işletmeciliği, işletme, ekonomi, hukuk, istatistik gibi dersler yer almaktadır. Uygulama dersleri arasında ise, tarım ticareti ve işletmeciliği alanında araştırma, proje, staj gibi dersler yer almaktadır.

Tarım Ticareti ve İşletmeciliği Bölümü’nde okutulan bazı dersler şunlardır:

  • Tarım Ticareti ve İşletmeciliği Temellerine Giriş
  • Tarım Ekonomisi
  • Tarım Hukuku
  • Tarım Ürünleri Pazarlaması
  • Tarım Ürünleri Ticareti
  • İşletme Yönetimi
  • Ekonomi
  • İstatistik
  • Staj

Tarım Ticareti ve İşletmeciliği Bölümü’nün staj imkanları

Öğrenciler, stajlarını, kamu kurumlarında, özel sektör firmalarında, tarım ürünleri üreticileri, tarım ürünleri ihracatçıları, tarım ürünleri ithalatçılar, tarım ürünleri tüccarları, tarım ürünleri pazarlama şirketleri gibi alanlarda yapabilirler.

Staj, öğrencilerin tarım ticareti ve işletmeciliği alanında iş hayatına hazırlanmalarına yardımcı olmaktadır.

Tarım Ticareti ve İşletmeciliği Bölümü Mezun Öğrencilerin İş Bulma Durumu

Tarım endüstrisinin işletme ve yönetim yönleri hakkında güçlü bir anlayışa sahip profesyoneller için artan bir talep olduğundan, Tarım Ticareti ve Yönetimi üniversite programından mezun olanlar iyi iş beklentilerine sahip olabilir. Bu mezunlar tarım, tarım ticareti, finans ve devlet dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde çalışabilirler.

Tarım Ticareti ve Yönetimi mezunları için potansiyel iş unvanları arasında tarımsal işletme müdürü, tarımsal pazarlama uzmanı, tarım ekonomisti ve tarımsal işletme danışmanı bulunmaktadır. Tarımsal üretim ve pazarlama şirketlerinde, finans kurumlarında, devlet tarım kurumlarında ve tarım endüstrisinde yer alan diğer kuruluşlarda çalışabilirler.

Bununla birlikte, iş beklentileri ve maaşlar, kişinin eğitim düzeyi, deneyimi, konumu ve çalıştıkları belirli sektör gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. özel kariyer yolu. Ek olarak, ilgili iş deneyimine ve ek sertifikalara veya ileri derecelere sahip olmak, iş fırsatlarını ve kazanç potansiyelini artırabilir.

Tarım Ticareti ve Yönetimi Bölümü

“Tarım Ticareti ve Yönetimi”, tarım endüstrisinin işletme ve yönetim yönlerine odaklanan bir üniversite programıdır. Program, tarım ekonomisi, pazarlama, tedarik zinciri yönetimi, finansal yönetim ve tarım politikası gibi konuları kapsamaktadır. Bu programdaki öğrenciler, tarım endüstrisinin ekonomik ve ticari yönlerini nasıl analiz edeceklerini ve değerlendireceklerini ve tarımsal işletmelerin verimliliğini ve karlılığını artırmak için stratejileri nasıl geliştireceklerini ve uygulayacaklarını öğrenirler.

Tarım Ticareti ve Yönetimi programlarının mezunları, tarımsal üretim ve pazarlama, tarımsal işletme yönetimi, tarımsal finans ve bankacılık ve devlet tarım ajanslarında kariyer bulabilirler. Bu programın mezunları için potansiyel iş unvanları arasında tarımsal işletme müdürü, tarımsal pazarlama uzmanı, tarım ekonomisti ve tarımsal işletme danışmanı bulunmaktadır.

Herhangi bir üniversite programı ve mezunlarında olduğu gibi, Tarım Ticareti ve İşletmeciliği mezunlarının iş beklentileri ve maaşları, bireyin eğitim düzeyi, deneyimi, bulunduğu yer ve çalıştıkları sektör gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Her zaman araştırma yapılması önerilir. belirli bir kariyer yolunu izlemeden önce bölgenizdeki iş piyasası eğilimleri ve belirli iş fırsatları.

Merhaba Değerli Öğrenciler ve Veliler,
Siz veya çocuğunuz matematik, fen bilimleri, Türkçe veya başka bir ders konusunda sorunlar yaşıyorsa ve online – yüzyüze özel ders almayı düşünüyorsanız, doğru yerdesiniz! Hemen özel ders öğretmenleri ve öğrenci koçluğu platformundan özel ders veren öğretmenlerimizi inceleyebilirsiniz.

Üniversite sınavı başvuran adaylar, başvurularını ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması’ndan yapabilecek.

Deniz Eren SAVAŞ
Deniz Eren SAVAŞhttps://ozelders.bilimsenligi.com/
Online ve Yüzyüze Özel Ders Öğretmenlerinin Buluştuğu HUB. Özel ders taleplerini için öğretmen profillerini inceleyiniz.