TARİH VE KÜLTÜR EKSENİNDE ORTA ARAS HAVZASI ULUSLARARASI SEMPOZYUMU
17-19 Kasım 2016/Nahçıvan
DUYURU: Sempozyumumuza gelen yoğun başvurular sebebiyle, kabul ya da reddedilen bildiri özetlerinin ilanı 15 Temmuz 2016 tarihine ertelenmiştir. Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı ile Iğdır Üniversitesi, Nahçıvan Devlet Üniversitesi ve Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Tarih Enstitüsü iş birliğinde 17-19 Kasım 2016 tarihlerinde Nahçıvan’da “Tarih ve Kültür Ekseninde Orta Aras Havzası” konulu uluslararası bir sempozyum düzenlenecektir.
Orta Aras Havzası; Kars, Iğdır, Revan ve Nahçıvan bölgelerini içine alan coğrafyanın adıdır. Aras Nehri’nin içinden geçerek can verdiği bu mümbit topraklar asırlarca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Aras Nehri bu bölgenin ekonomik ve kültürel mazisinin oluşumunda etkili olan yolların güzergâhında belirleyici olmuştur. Bu yollar aynı zamanda bölgenin en eski ulaşım ağını da oluşturmaktadır.
Orta Aras Havzası, stratejik konumu ve zengin su kaynakları sayesinde İpek Yolu güzergâhında ekonomik olarak önemli bir merkez konumuna gelmiş ve aynı zamanda kültürel bir köprü görevi üstlenmiştir. Toprağın tarıma elverişli olması ve İpek Yolu güzergâhında bulunmasından kaynaklı ekonomik hareketlilik tarih boyunca birçok medeniyetin burayı yerleşim alanı olarak seçmesinde etkili olmuştur. Burada meskûn halkların kültürel, sosyal, siyasi, ekonomik etkileşimleri bu bölgeyi dikkate ve araştırmaya şayan kılmaktadır.
Tarih boyunca üzerinde insanların yaşam mücadelesine tanıklık eden bu topraklar biriktirdiği kültürel malzeme, üzerinde yaşanan ve gün yüzüne çıkmayı araştırılıp değerlendirilmeyi bekleyen tarihi hadiseler, kurulup yıkılan veya yaşamakta olan her medeniyetin derlenebilen folklor malzemeleri, İpek Yolu üzerinde önemli bir nokta olmasından dolayı gerçekleştirilen ekonomik faaliyetler ve günümüz siyasi ilişkileri açısından barındırdığı stratejik yapısı araştırmacılara bakir bir çalışma alanı sunmaktadır.
“Tarih ve Kültür Ekseninde Orta Aras Havzası Uluslararası Sempozyumu” bu konuda çalışma yapan araştırmacılara bu coğrafya ile ilgili tarihi, kültürel, sosyal, siyasi, ekonomik alandaki bilimsel çalışmalarını bu alanda yetkin diğer araştırmacıların ilgisi ve dikkatine sunacakları bir platform oluşturmakta ve burada sunulacak kıymetli çalışmalarını literatüre kazandırma, uluslararası düzeyde duyurma ve tanıtma amacını taşımaktadır.
Bildirinin daha önce bir yerde sunulmamış veya neşredilmemiş olması, yayımlanmış bir kitabın, yayımlanmamış dahi olsa bir tezin “bölümü, ana başlığı veya alt başlığında” işlenmemiş olması gerekmektedir.
Aşağıda, sempozyumda yer alması planlanan bazı başlıklar sunulmuştur. Bildiri konuları bu başlıklarla sınırlı değildir. Sempozyumun genel çerçevesine uyulması ve konu dışına çıkılmaması şartıyla, farklı başlıklarda da tebliğ sunulabilir.
Sempozyum Alt Başlıkları
1-) ORTA ARAS HAVZASI’NDA ARKEOLOJİ VE SANAT
- Arkeolojik Kültür Bölgeleri- Kazılar–Buluntular ve Özellikleri
- Orta Aras Havzasının Sosyo-Kültürel ve Ekonomik Özellikleri
2-) ORTA ARAS HAVZASI’NIN COĞRAFYASI-SİYASİ, SOSYAL VE EKONOMİK TARİHİ
- Coğrafyası
- Tarihi Süreçte Orta Aras Havzası’nda Hâkimiyet Kuran Devletler-Beylikler ve Hanlıklar
- Tarihi Süreçte Demografi ve Demografik Hareketler
- Orta Aras Havzası’nda Çarlık Rusya İstilası
- 19. ve 20. Yüzyıllarda Orta Aras Havzası’nda Hâkimiyet Mücadelesi
- Türk Millî Mücadelesinde Orta Aras Havzası
- Türkiye Cumhuriyeti ve SSCB Döneminde Orta Aras Havzası
- Türkiye Cumhuriyeti-SSCB ve Azerbaycan Cumhuriyeti Dönemlerinde Orta Aras Havzası’nda Meydana Gelen Siyasi, Sosyal ve Ekonomik Gelişmeler
3-) ORTA ARAS HAVZASI’NIN MADDİ ZENGİNLİK KAYNAKLARI
- Biyolojik Özellikleri
- Su Kaynakları ve Kullanımı
- Yer Altı Maden Kaynakları
- Orta Aras Havzası’nda Tarımsal Faaliyetler
4-) ORTA ARAS HAVZASI’NIN EĞİTİM-KÜLTÜR VE FOLKLORİK ÖZELLİKLERİ
- Eğitim ve Eğitim Kurumları
- Tarihi Süreçte Yetişen Eğitim ve Bilim Adamları
- Türk Halk Ağzı ve Dil Özellikleri ( Halk Deyişleri ve Söylenceleri, Yerel Kelimeler, Deyimler ve Atasözleri, Manileri, Halk Hikayeleri Türküler vb.)
5-) ORTA ARAS HAVZASI’NDA ŞEHİRLEŞME VE MİMARİ
- Şehirler ve Özellikleri
- Şehir ve Kırsal Alanlardaki Konut Mimarisi ve Özellikleri
- Tarihi Yollar
6-) TÜRKİYE AZERBAYCAN İLİŞKİLERİ ÇERÇEVİSİNDE NAHÇIVAN: DÜNÜ, BUGÜNÜ VE YARINI
Sempozyuma katılmanızı bekler, saygılar sunarız.
T.C. Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı – Iğdır Üniversitesi – Nahçıvan Devlet Üniversitesi- Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Tarih Enstitüsü
http://www.atam.gov.tr/duyurular/tarih-ve-kultur-ekseninde-orta-aras-havzasi-uluslararasi-sempozyumu-17-19-kasim-2016nahcivan