Tabiatı Keşfet Yeşil Çerçeve Fotoğraf Yarışması
ŞARTNAME
1. Yarışmanın adı
” Tabiatı Keşfet Fotoğraf Yarışması
2. Yarışmanın amacı
Amacımız; korunan alanların tanıtımı ve keşfi üzerine üniversite öğrencilerini teşvik etmektir.
Tabiata olan ilgiyi arttırmak, doğayı koruma ve kollama bilinci oluşturmak ve bu alanda düşünmeye sevk etmek, bu alanlarda farkındalık oluşturmak, üniversite gençliği arasında tabiatın önemini arttırmak yarışmanın temel gayelerindendir.
3. Yarışmanın Konusu
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğünün tasarrufunda bulunan; Özel Çevre Koruma Bölgelerinin ( ÖÇK ) ve Doğal Sit Alanlarının tanıtımı ve keşfini sağlamaktır.
Yarışma kapsamı içerisinde yer alan Özel Çevre Koruma Bölgeleri bu şartnamenin EK -1 dosyasında yer alan bölgelerdir. EK-1 dosyası içerisinde yer alan bölgeler ve Doğal Sit Alanları haricinde herhangi bir alana ait fotoğraf yarışmaya dahil olamaz.
4. Yarışmanın Bölümleri
Yarışma, Sayısal (Dijital), renkli fotoğraf olarak tek bölümlüdür.
5. Yarışma Sekretaryası:
Ad – Soyad : Arif Mehmet İPEK
Telefon No : +90 0312 235 60 84 +90 0312 215 97 36
Faks No : +90 0312 215 97 33
E-Posta Adresi : tabiatikesfet@gmail.com
Adres : Ümit Mahallesi 2539.Sok.No:2 Ümitköy / ANKARA
6 – Katılım Koşulları
6.1 Yarışma; Jüri Heyeti, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Türkiye Çevre Koruma Vakfının koordinatörlüğünde görev alanlar ile birinci derece yakınları dışında; Lisans ve Ön lisans düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencilerine açıktır. Yarışmada sınıf ayrımı gözetilmez. Açık öğretim öğrencileri de yarışmaya katılabilir. Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri katılım sağlayamaz. KKTC öğrencilerinden lisans ve ön lisans öğrencileri yarışmaya katılabilir. Yarışma takvimi içerisinde yer alan başvuru tarihleri arasında üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerde yarışmaya katılım sağlayabilir.
6.2 Yarışmaya katılım ücretsizdir.
6.3 Her yarışmacı, en fazla 5 ( beş ) adet sayısal, ( Dijital ) renkli eserle yarışmaya katılabilir.
6.4 Fotoğrafların Türkiye’de yer alan EK-1 de sunulan Özel Çevre Koruma Bölgeleri içerisinde yer alan bir bölgeye ait olması ya da Doğal Sit Alanı olması gerekir.
6.5 Ödül alan fotoğrafların sahiplerinden TUCEV, altta yer alan belge ve taahhütnameyi isteyecektir.
6.6 Bir başkasına ait olan fotoğraf ve öğrenci adına başvuranların başvuruları geçersiz sayılacaktır. Ödül almış olsa dahi ödülün, yarışma organizatörü Türkiye Çevre Koruma Vakfı ( TUCEV ) tarafından iadesi istenecektir.
6.7 Katılımcılar yarışmaya başvuruda bulundukların da yarışma şartnamesini kabul etmiş sayılırlar. Şartname yarışma organizatörü TUCEV’in kontrolündedir. TUCEV şartnamede zaman kavramı gözetmeksizin gerekli gördüğü takdirde her türlü değişikliğe gidebilir. Katılımcılar başvuruda bulundukları yarışmanın şartnamesine uymak zorundadır. Şartnamenin tüm hakkı TUCEV’e aittir. Ödülü iadesi istenen katılımcının durumu bir alttaki yarışmacıyı herhangi bir şekilde etkilemez. Ödülü ve sergisi boş kalır.
6.8 Yarışmanın ödül sahipleri düzenlenecek olan ödül gecesinde kapalı zarf içerisinde açıklanacaktır. Ödül gecesi öncesinde herhangi bir yerde ödül almaya hak kazananlar, dereceye girenler paylaşılmayacaktır.
6.9 Finale kalan yarışmacılar ödül gecesine katılmak zorundadır. Finale kalan yarışmacılar web sayfasından duyurulacaktır. Finale kalacak olan fotoğraflar ve sahiplerinin oranını jüri heyeti netleştirecektir.
6.10 Birden fazla fotoğrafın montajıyla oluşturulan fotoğraflar, fotoğrafın orijinalinde olmayan herhangi bir objenin eklendiği fotoğraflar yarışmaya kabul edilmez.
6.11 Küçük ışık, düzeltme ve kadraj haricinde fotoğraflarda manipülasyon yapılmamalıdır. Kesme (yeniden çerçeveleme/crop’lama), renk, kontrast, ışık düzeltmeleri gibi küçük müdahaleler fotoğrafta yapılabilir. Ancak burada takdir tamamen jürinindir. Jüri gereğinden fazla müdahale edilmiş fotoğrafları kural ihlali sayabilir.
6.12 Katalog ya da Albüm Gönderme: Katalog yarışmaya başvuru da bulunan tüm öğrencilere kargo ile gönderilecektir.
6.13 Katılımcı, yarışma için gönderdiği fotoğrafların tümüyle kendisine ait olduğunu ve tüm izinlerinin alındığını kabul, beyan ve taahhüt eder. Aksine davranış kural ihlali sayılır.
7 – Yarışmaya Başvuru
7.1 Başvurular yarışmanın web sayfasından ( tabiatikesfet.com ) yapılacaktır. İlgili alanlar doldurulacaktır. Eksik bilgi kabul edilmeyecektir. Tüm fotoğraflar jüri heyetine sunulacaktır. Finale kalan fotoğraflar ve eserleri yarışmanın web sayfasında duyurulacaktır. Finalistler belirtilen tarihler içerisinde belgelerini, TUÇEV’in adresine kargo yolu ile ( Ümit Mahallesi 2539.Sok.No:2 Ümitköy / ANKARA) gönderecektir.
8. Yarışma Takvimi
Son Başvuru Tarihi : 13 Ekim 2017
Jüri Değerlendirmesi:
Finalistlerin Belgelerini göndereceği tarih:
Ödül Töreni: Yarışmanın web sayfasından duyurulacaktır.
Birinci : 20.000 TL ( Yirmi Bin Türk Lirası )
İkinci : 10.000 TL ( On Bin Türk Lirası )
Üçüncü : 5.000 TL ( Beş Bin Türk Lirası )
8 Mansiyon ödülü :2.500 TL ( İki Bin Beş YüzTürk Lirası )
10 – Fotoğrafların Alıkonulması, Kullanımı ve Telif Ücreti
Yarışmaya katılım sağlayan yarışmacıların fotoğraflarının tüm hakları süre kavramı gözetmeksizin, Türkiye Çevre Koruma Vakfına aittir. TUCEV istediği yerde istediği oranda eseri kullanabilir, çoğaltabilir ve basımını gerçekleştirebilir. Dereceye giren katılımcılara verilen ödüller ile birlikte, finale kalan diğer 20 katılımcı için ise satın alma gerçekleştirilir. Her yarışmacıya başvuru da bulunduğu tüm kareler için 250 TL ödeme yapılacaktır. Yarışmacılar, başvuru da bulunduklarında şartnameyi imzalamış ve kabul etmiş olur.
EK – 1 ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGELERİ
1- BELEK ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ
İli : Antalya
Nüfusu : 19.696 (2009)
Alanı : 111,79 km2
22.10.1990 tarih ve 90/1117 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit ve ilan edilmiştir.
Genel Özellikleri: Belek Özel Çevre Koruma Bölgesi kıyı kumulların biçimlendirdiği 29 km kıyısal alana sahiptir. Bölgesel özelliklere sahip geniş kumul ve orman alanları biyoçeşitlilik zenginliği açısından alanı oldukça zengin kılmaktadır. Endemik balık türü Aphanius anatoliae, endemik Serik armudu (Pyrus serikensis), Caretta caretta ve Chelonia mydas deniz kaplumbağası türleri bölgenin zenginlikleri arasında yer almaktadır.
2- FOÇA ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ
İli : İzmir.
Nüfusu : 27.074 (2009)
Alanı : 71,44 km2
22.10.1990 tarih ve 90/1117 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit ve ilan edilmiştir.
Genel Özellikleri: Foça doğal ve tarihi zenginliklerin korunması amacıyla Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilmiştir. Foça barındırdığı nesli tehlike altında olan türler arasında bulunan Monachus monachus (Akdeniz keşiş foku) açısından iyi bilinen bir bölgedir. Çam ormanları ve makilar bitki örtüsünü şekillendirir ve kurt, tilki, çakal, sansar keklik, güvercin ve bıldırcın gibi canlılara yaşam alanları oluşturmuştur. Foça ÖÇKB içerisinde yer alan Gediz Deltası balık türleri açısından oldukça zengindir ve göçmen kuşların uğrak yeridir.
3- DATÇA-BOZBURUN ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ
İli : Muğla
Nüfusu :
Alanı : 144326.324 (2009),89 km2
22.10.1990 tarih ve 90/1117 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit ve ilan edilmiştir.
Genel Özellikleri: Datça Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi özellikle bitki örtüsü bakımından oldukça zengindir. Zeytin ağaçları, Kızılçam toplulukları, endemik Datça Hurması (Phoenis theophrast), badem, yerel kekik, zakkum, defne ve keçiboynuzu tipik Akdeniz bitki örtüsü özelliklerini yansıtmaktadır. Bu bölgede denizel fauna ve floraya ait 807 tür, floraya ait toplam 1047 takson, 167 karasal omurgasız, 110 balık,4 iki yaşamlı, 27 sürüngen, 123 kuş ve memeli türü tespit edilmiştir.
4- FETHİYE-GÖCEK ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ
İli : Muğla
Nüfusu : 105.303 (2009)
Alanı : 805,37 km2
12.06.1988 tarih ve 88/13019 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit ve ilan edilmiştir.
Genel Özellikleri:
Bern Sözleşmesi ve CITES ile koruma altına alınan Caretta caretta, ve Chelonia mydastürlerinin üreme alanlarından bir tanesi de Fethiye Kumsalıdır. Fethiye-Göcek ÖÇKB dere içlerinde, deltalarda ve taban suyunun yüksek olduğu yerlerde yetişen Liquidambar orientalis (Günlük ağacı) ormanları endemik türler arasında yer alır. Günlük ağacından elde edilen sığla yağı kozmetik ve ilaç sanayide kullanılmaktadır. Göcek kara semenderi(Lyciasalamandra fazilae) bölgede yaşayan endemik hayvan türüdür.
5- GÖKOVA ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ
İli : Muğla
Nüfusu : 8.314 (2009)
Alanı : 1092,79 km2
12.06.1988 tarih ve 88/13019 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit ve ilan edilmiştir.
Genel Özellikleri: Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi zengin flora ve faunası ile ekolojik yönden öneme sahip bir Bölge olup, Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi bitki örtüsü özelliklerini birlikte göstermektedir. Boncuk koyu, kum köpek balığı (Carcharinus plumbeus) üreme alanı, Akyaka Kadın Azmağı su samuru (Lutra lutra) üreme ve beslenme alanı özelliğindedir. Ayrıca bölge, ada martısı (Larus audoinii), Akdeniz foku (Monachus monachus), tepeli karabatak (Phalacrocorax aristotelis) türlerinin yaşam alanıdır.
6- GÖKSU DELTASI ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ
İli : Mersin
Nüfusu : 28.658 (2009)
Alanı : 228,5 km2
18.01.1990 tarih ve 90/77 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit ve ilan edilmiştir.
Genel Özellikleri: Göksu Deltası aynı zamanda bir Ramsar alanıdır ve bir çok göçmen kuş açısından önemli bir sulak alandır. Göksu Deltası deniz kaplumbağaları “Caretta caretta” ve “Chelonia mydas” ın yumurtalarını bıraktığı, Akdeniz’deki en önemli ana yuvalama bölgelerinden birisini oluşturur. Ayrıca yumuşak kabuklu Nil Kaplumbağası (Trionyx triunguis)’nın da yuvalama alanlarından birisidir. Göksu Deltası Özel Çevre Koruma Bölgesinde 507 bitki taksonu bulunmakta olup bunlardan 10 tanesi endemik taksondur.
7- GÖLBAŞI ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ
İli : Ankara
Nüfusu : 91.630 (2009)
Alanı : 273,94 km2
22.10.1990 tarih ve 90/1117 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit ve ilan edilmiştir.
Genel Özellikleri:Mogan- Eymir Gölleri ve sulak alanları kuşlar tarafından barınma, üreme, konaklama amaçlı kullanılan ve ülkemizde Ramsar’a aday gösterilen önemli kuş alanlarından birisidir. 83 farklı kuş türü tespit edilmiştir. Ayrıca; 3 tane iki yaşamlı türü, 25 tane memeli, 12 tane sürüngen, 13 tane balık ve 493 tane bitki türü bölgede yaşamakta olup bitki türlerinden 47 tanesi endemiktir. Bölgeyi karakterize eden bitki türlerinden Centaurea tchitatcheffii (Yanar döner veya peygamber çiçeği) sınırlı bir alanda yayılış göstermektedir.
8- IHLARA ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ
İli : Aksaray
Nüfusu : 6.107 (2009)
Alanı : 54,64 km2
22.10.1990 tarih ve 90/1117 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit ve ilan edilmiştir.
Genel Özellikleri: Ihlara Özel Çevre Koruma Bölgesi biyolojik çeşitlilik yönünden oldukça zengin bir bölgedir.Ihlara Vadisi’nde yapılan araştırmalarda 54 familya ve 218 cinsten oluşan 364 takson tespit edilmiştir. Vadi içinin yoğun otlatma altında olmaması ve gölge alanların fazla olması, tür sayısının yüksek olmasını sağlamıştır. Bu türlerden 43’ünün endemik bitki türü olması, bölgenin doğal bitki örtüsünün önemini açık bir şekilde ortaya koymaktadır.Bunların dışında bölge, sıcak termal su kaynakları ve tarihi kalıntılar bakımından da zengindir.
9- KAŞ-K E K O V A ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ
İli : Antalya
Nüfusu : 1.594 (2009)
Alanı : 257,83 km2
18.01.1990 tarih ve 90/77 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit ve ilan edilmiştir.
Genel Özellikleri: Bölgeye adını veren Kekova, bölge içinde yer alan en büyük adadır. Kekova adası, Anadolu yakasına yapışık bir boğaz oluşturarak uzanır. Bölgesi içerisinde 51 familyaya ait 187 cins ve bu cinslere ait 272 tür ve tür altı taksondan bitki türleri bulunmakta ve bu türlerden 26 tanesi endemiktir. Ayrıca, 20 memeli türü, 96 kuş türü, 16 sürüngen ve 4 tane iki yaşamlı türü bulunmaktadır. Bitki türlerinden Daucus conchitae W. Greuter (Yabani Havuç-Endemik) ve Onopordum rhodense Türkiye için yeni kayıt olarak ilk kez tespit edilmiştir.
10- KÖYCEĞİZ – DALYAN ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ
İli : Muğla
Nüfusu : 31.938 (2009)
Alanı : 461,46 km2
12.06.1988 tarih ve 88/13019 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit ve ilan edilmiştir.
Genel Özellikleri: Bölgede yer alan İztuzu kumsal alanı Akdeniz’deki deniz kaplumbağalarının (Caretta caretta ve Chelonia mydas) ve Nil kaplumbağasının (Trionyx triunguis) en önemli üreme alanlarından birisidir. Ayrıca bölge, su samuru türünün (Lutra lutra) üreme ve yaşama alanıdır. Bölgede 126 kuş türü, 282 denizel fauna ve flora türü tespit edilmiştir.
11- PAMUKKALE ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ
İli : Denizli
Nüfusu : 8.464 (2009)
Alanı : 66,56km2
22.10.1990 tarih ve 90/1117 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit ve ilan edilmiştir.
Genel Özellikleri: Bölgedeki önemli doğal kaynaklardan olan ve Pamukkale Travertenlerini oluşturan termal su kaynakları geniş bir bölgeyi etkilemiş olup bu kapsamda sıcaklıkları 35-100˚C arasında değişen 17 sıcak su kaynağı bulunmaktadır.
12- PATARA ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ
İli : Antalya-Muğla
Nüfusu : 24.499 (2009)
Alanı : 197,1 km2
18.01.1990 tarih ve 90/77 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit ve ilan edilmiştir.
Genel Özellikleri:Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi; Muğla ve Antalya illeri Fethiye ve Kaş ilçeleri ve bunlara bağlı 5 belde 4 köyden oluşmaktadır. Antalya İli Kaş İlçesi–Gelemiş Köyü sınırları içerisinde yer alan, Likya Uygarlığı dönemine ait Patara antik kenttir. Ayrıca bölge deniz kaplumbağalarının önemli bir yuvalama alanıdır.
13- TUZ GÖLÜ ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ
İli : Ankara-Konya-Aksaray
Nüfusu : 335.853 (2009)
Alanı : 7414 km2
14.09.2000 tarih ve 2000/1381 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit ve ilan edilmiştir.
Genel Özellikleri:Göl, Türkiye’ deki en büyük ikinci ve dünyanın en tuzlu 2. gölüdür.
Tuz Gölü havzası ülkemizde biyolojik çeşitliliğin korunması açısından büyük önem taşıyan ve uluslararası kriterlere göre A sınıfı bir sulak alandır. Tuz Gölü kuş varlığı yönünden Türkiye’nin en zengin göllerinden birisidir. Bölgede 85 kuş türü, 4 tanesi endemik 129 böcek türü,15 memeli türü ve 38 tane endemik bitki türü bulunmaktadır. Göl aynı zamanda I.Derece Doğal Sit olarak tescil edilmiştir.
14- UZUNGÖL ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ
İli : Trabzon
Nüfusu : 2.772 (2009)
Alanı : 149,12 km2
07.01.2004 tarih ve 2003/6692 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit ve ilan edilmiştir.
Genel Özellikleri:Uzungöl Özel Çevre Koruma Bölgesi, Yaban hayatı bakımından dağlarda ayı, kurt, yaban keçisi, tilki, kafkas dağ horozu gibi çeşitli hayvan türleri barınmaktadır. Bölgede; 125 alt tür 68 varyete olmak üzere 311 cinse ait 658 bitki taksonu, 90 memeli türü, 8 amfibi (iki yaşamlı) türü, 7 sürüngen türü, 250 kuş türü bulunmaktadır. Bitki türlerinden 41 tanesi endemiktir. Ayrıca Uzungöl çuha çiçeği (Primula x uzungolensis) ilk kez bölge içerisinde tespit edilmiştir.
15- SAROS K Ö R F E Z ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ
İli: Çanakkale – Edirne
Nüfusu: 6.861 (2009)
Alanı: 730,21 km2
22.12.2010 tarih ve 27793 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak tespit ve ilan edilmiştir.
Genel Özellikleri: Saros Körfezi, içinde barındırdığı zengin balık çeşitleri nedeniyle deniz biyologları ve dalış meraklıları arasında büyük ve doğal bir akvaryum olarak nitelendirilir. Kaptan Cousteau 1970’li yıllarda gemisi “Calipso” ile Türkiye’yi ziyareti sırasında bu Körfezde dalış yapmış “Kızıl Denizin Kuzey versiyonu olarak” nitelendirmiştir.
16- FİNİKE DENİZALTI DAĞLARI ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ
Alanı: 1.122.885 ha
16 Ağustos 2013 tarihli ve 28737 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edilmiştir.
Bakanlar Kurulu Kararı ile 16 Ağustos 2013 tarihli ve 28737 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak ilan edilen Finike Denizaltı Dağları Özel Çevre Koruma Bölgesi ülkemizin deniz alanında ilan edilen ilk koruma alanı olma özelliğini taşıyor.
Ülkemizin Ege ve Akdeniz kıyıları ile Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde yer alan toplam 15 adet Özel Çevre Koruma bölgesine eklenen ve 1.124.173 ha’lık deniz koruma alanını ihtiva eden Finike Denizaltı Dağları Özel Çevre Koruma Bölgesi; derin deniz biyolojik çeşitliliği, ender bulunan banklar, denizaltı dağları gibi özel ekosistemler, nesli azalan türler ve nadir ekosistemler açısından önem arz etmektedir.
Detay ve Başvuru için Tıklayınız