Projenin adı: SÜRÜCÜ DİKKAT
Projenin amacı:
Yaya geçidinde geçen yayalarda meydana gelen kazaları azaltmak
Giriş:
Emniyetin tespitlerine göre Türkiye’de kavşaklar, ışık ve işaretlemelerin önemli bir kısmı yanlış konumlandırılmış durumda. Ayrıca yaya geçitlerinin çoğunun yeri de hatalı. Trafik ışıklarının önemli bir kısmı hatalı olarak yaya geçidinden sonra yerleştirilmiş. Öyle ki bazı şehirlerde trafik ışığı yüzde yüz hatayla yaya geçidinden 20-30 metreileriye kurulmuş. Yaya geçitlerinde araçlar için dur çizgisi ya bulunmuyor ya da yok.. Ayrıca kavşaklarda meydana gelen gerek yayaların gerekse araçların karıştığı kazalarda bu altyapı eksikliğinin etkili olduğu görülmektedir.
Yayaların karşıdan karşıya geçerken istinasız yaya geçidini kullanmaları gerekmektedir. Eğer yayanın yakınında trafik ışıklarıyla geçiş kontrolü olan yaya geçidi ya da alt veya üst geçitler yok ise yaya geçidi en güvenli seçenektir.
Yaya geçidinden geçmeden önce mutlaka araçların durduğundan emin olunması gerekmektedir. Sadece bir aracın durmuş olması yeterli değildir, o aracı geçmek isteyecek hızlı bir araç insanları fark edemeyebilir. Her türlü olasılığı göz önünde bulundurarak karşıdan karşıya geçmek gerekmektedir.[1]
Trafik ışıklı kavşaklarda yaya için yeşil ışık yanıyor olsa bile sağa ya da sola dönecek olan araçlar için de yeşil ışık yanıyor olabilir. Doğru bir trafik düzenlemesi olmasa bile bu tür ışıklara rastlanmaktadır. Böyle ışıklandırma sistemlerinde bile öncelik yayalara aittir ama yine de her zaman dikkatli olmak ve yola adım atmadan önce etrafı kontrol etmek gerekir.
Siz tam ışıkların olduğu yere geldiniz ve yeşil ışık yandı. Böyle bir durumda karşıdan karşıya geçmekte hiçbir sakınca yoktur ama siz ışıklara geldiğinizde zaten yeşil ışık yanıyor ise ve ne kadar zamanınızın kaldığını bilemiyorsanız, bu durumda karşıya geçmek için acele etmemenizde ve bir diğer yeşil ışığı beklemenizde yarar vardır.
Yayalar kendilerine yeşil ışığın yanmasını beklemek zorundadırlar ama nerede bekleyecekleri konusunda hata yaparlar. Bu hatanın tek çözümü vardır. Yeşil ışık kaldırımın üzerinde beklenir çünkü bekleme sırasında taşıt trafiğine ayrılmış yol üzerindeyseniz, hem kendinizi hem sürücüleri tehlikeye atıyorsunuz demektir. Ayrıca kaldırım üzerinde dursak bile yola yakın durmamamız gerekir çünkü yanımızda ki kişinin ufak bir dokunuşuyla kendimizi yolun üzerinde bulabiliriz. Bu nedenle; yayalar mutlaka kaldırım üzerinde yola yakın durmadan beklemelilerdir.
Siz aracı fark etmiş olabilirsiniz ama sürücünün sizi fark etmemiş olması da çok tehlikelidir. Karşıdan karşıya geçerken eğer trafik ışıkları ile kontrol sağlanmıyor ise araç sürücülerinin sizi fark etmiş olması çok daha önemli bir hal alır. Türkiye?de sürücülerin yaya güvenliğine ve kurallara yeterli önemi verdiklerini söyleyemeyiz. Bu nedenle sizin sürücüleri fark etmiş olmanızla beraber onların sizi fark etmiş olmaları da ayrıca önemlidir[2]
Biz bu projemizde trafik ışıklarının bulunduğu yerlerde yayalar ve sürücülerden kaynaklanabilecek hataları azaltmaya çalıştık. Bu proje ile özellikle yayaların yaptıkları hataların hayatlarına mal olması engellenecektir.
Kullanılan yöntem:
Araştırma, gözlem, kaynak tarama, mülakat, modelleme
İnsanların kaza yaptıkları yerleri ve bu kazaların nasıl biraz olsun giderilebileceğini belirledik. Bu konudan yola çıkarak proje konusu belirlendi.
İnsanların kırmızı ışıklarda acele etiklerini ve hayatlarını kaybettiklerini belirledik. Trafik ışıkları kazaların kadar engellese de yinede insanlar bazen ışıkları görmezden gelmekteler.Bu duru düzeltmek için bir model tasarladık.
Modelde yayaların kaldırımdan yola bastıkları yere bir anahtar sistemi geliştirdik.İnsanlar yola ayak bastıkları zaman anahtar kapanmakta ve kırmızı ışık yanmaktadır.
Bu ışık diğer trafik ışıklarından farklı olarak çalışmaktadır. Trafik ışıkları hangi renkte yanarsa yansın bu uyarı ışığı kırmızı bir şekilde yanmakta ve sürücüleri uyarmaktadır.
Kişinin anahtarla bağlantısı kesildiğinde ışık sönmektedir.
Sürücüler yanan bu kırmızı ışığı gördüğünde en azından hızlarını yavaşlatabilir veya kontrollü bir şekilde geçebilir.Bu projemle belki bir kaza önlenmiş olacak ve bir insan biraz daha yaşayacaktır.
Aşağıdaki şekillerde kişinin yaya geçidine inmeden ve yaya geçidine ayak bastığı andaki ışığın durumu verilmiştir. Yaya kaldırımdayken ışık yanmamakta, yaya geçidine ayak bastığı anda yere yaptığı basınçtan dolayı anahtar kapanmakta ve ışık yamaktadır. Daha sonra anahtar bağlantısı tekrar açılmakta ve ışık sönmektedir.
Projenin bütçesi:Fon kartonu, oyuncak ayakkabı, yapıştırıcı 3TL
Projenin Çalışma Takvimi:
03.10.2012-01.11.2012 Literatür taranması
07.11.2012- 29.11.2012 Proje Konusu fikir oluşturma, Proje konusuna karar verme
29.11.2012-20.12.2012 Projelerin taslaklarının oluşturulması, Projelerin hazırlanma çalışmaları
26.12.2012- 24.01.2013 Projelerin Raporlarının Yazımı, Proje Fotoğraf ve Video Çekimleri Projelerin başvurularının yapılması
Ulaşılan sonuçlar, Sonuçların değerlendirilmesi:
Yayaların ve sürücülerin hatalarından meydana gelebilecek kazalar biraz olsun aztılmaya çalışılmıştır. Çok basit bir anahtar sistemi yola monte edilebilir ve günlük hayatta kolaylıkla kullanılabilir.
Bu projemizde yaya modeli yola ayak bastığı anda anahtar kapanmata ve sürücüleri uyarmaktadır.
Bu çalışma yayalar için olan trafik ışıklarına da uyarlanabilir. Kırmızı veya sarı yandığı zaman yayanın kaldırımda beklemesi gerekmektedir. Yaya yola ayak basarsa farklı bir devre çalışabilir ve uyarı işareti yanabilir. Bu çalışmada projenin ileriki safhalarında hazırlanacaktır.
Kaynaklar:
1.
2.http://www.forumdas.net/soru-cevap/yaya-kaldiriminda-yapilan-hatali-davranislar-ilgili-155498/
Bu Benim Eserim Proje Yarışması
Bilim Şenliği Projeleri