SÜRDÜRÜLEBILIR YAĞMUR SUYU KULLANAN EV

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması

PROJENİN AMACI           : Su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi, uzun dönemli ekonomik kalkınmada önemli bir role sahiptir. Bu anlamda yağmur sularının geri kazanımı büyük önem kazanmaktadır. Kuracağımız sistemde, biriktirilen yağmur sularının filtreden geçirilip temizlenmesi ardından bahçe sulamada ve evde gereken yerlerde kullanımı sağlanacaktır. Bununla birlikte biriktirilen yağmur suyunun bahçeyi sulamada kullanılırken kurulan düzenek için gereken enerji rüzgar enerjisinden sağlanacaktır. Amacımız, doğada kendiliğinden bulunan kaynakları organize ederek, her anlamda  kendine yetebilen bir yaşam alanı oluşturmaktır.

PROJENİN HEDEFLERİ    :

Su kaynaklarının geri kazanımının araştırılması.

Yağmur suyunun kalitesi ve bu suyun kullanımı arasındaki ilişkinin araştırılması.

Yağmur suyunun sürdürülebilir kullanımının hangi yöntemle gerçekleştirilebileceğinin araştırılması.

Rüzgar enerjisinin kullanımının araştırılması.

Damla yağmur sulama sisteminin araştırılması.

Yağmur sularının içeriğinin içme suyuna uygunluğunun denetlenmesi.

Projemin günümüzde uygulanır hala gelmesi

Sistem tasarımının çizilmesi

Prototip çalışmasının yapılması

Maketin hazırlanması

Proje raporunun yazılması

PROJENİN ÖZETİ              : Su, tüm canlılar için hayatın en önemli doğal kaynaklarından biridir. İnsan kullanımı, ekosistem kullanımı, ekonomik kalkınma, enerji üretimi, ulusal güvenlik gibi suya gereksinme duyan bir çok sektör vardır.  20. yüzyılda dünya nüfusu, 19.yüzyıla oranla üç kat artmasına rağmen, kısıtlı olan su kaynaklarının kullanımının çarpıcı bir şekilde altı kat arttığı belirlenmiştir. Bu anlamda yağışların bol olduğu yerlerde bir sistem kurularak, yağmur suyunun biriktirilmesi, ardından biriktirilen suyun filtrelenip bir kısmının içme suyu olarak bir kısmının ise alanların sulanmasında, tuvaletlerde,araba yıkanması v.b. bir çok amaç için kullanılması amaçlanmıştır. Bunun için evimizin çatısına ve bahçesine kuracağımız toplama sistemleriyle suyun temizlenerek gereken yerlere iletimi sağlanmıştır. Bahçeye yerleştirilen sistemle bahçenin ihtiyacı olan suyu gerekli zamanlarda alması sağlanarak, yeniden su tasarrufu gerçekleştirilmiştir. Bahçedeki su pompasının ihtiyacı olan enerjiyi ise rüzgar tribünleri karşılayacak; böylece kurduğumuz sistem, doğada kendiliğinden var olan su ve rüzgar gibi büyük potansiyelleri enerji kaynağı olarak tam verimli kullanabilecektir.

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER: Suyun tüm canlılar için önemi araştırılarak, su kullanımının her geçen yüzyıl çok büyük oranda arttığı belirlenmiş ve ülkemizin de aynı sorunla karşı karşıya olduğu görülmüştür. Dünyamızın çok ciddi bir su krizine girmemesi için, su kaynaklarımızın çok dikkatli tüketilmesi gerektiği saptanmıştır. Bu amaçla yağmur sularının yeniden ve en verimli şekilde kullanılabildiği bir ev tasarlandı. Çizim yapılıp maket tasarımı gerçekleştirildi. Maket yapıldı. Makete su kanalları ve depolar ilave edildi. Bahçede kullanılacak sulama yöntemi için çeşitli boru düzenekleri, suyu gereken zamanlarda bitkilere verecek akıllı kontrol mekanizması, bununla birlikte suyu gereken yerlere gönderecek su pompası düşünüldü. Bu materyaller için enerji sağlayıcı olarak rüzgar tribünü eklendi.

KULLANILAN YÖNTEMLER : Çatıda birbirine paralel borularla yağmur suyu bir depoda toplanır. Yağmur suyu, filtre sisteminden geçirilerek; kullanıma uygun hale getirilir ve su tesisatı ile eve dağıtımı sağlanır. Bahçenin farklı yerlerine kurulan kanal sistemleri ile yağmur suları filtrelenip bir depoda toplanır. Rüzgar enerjisiyle çalışan sistemde, bir pompa yardımıyla su, akıllı kontrol sistemine gelerek toprağın ihtiyacına göre damla yağmurlama yöntemi ile toprağa verilecektir. Damla yağmurlama sistemi, bahçe içine döşenmiş su borularıyla suyun bahçe içine dağıtılmasını sağlayan bir sistemdir. Sistem, akıllı kontrol mekanizmalarıyla hava istasyonlarına bağlanarak toprağın nem oranını ve ısısını ölçüp bir takım hesaplamalar sonucu, bitkilerin su ihtiyacını karşılamaktadır. Yağmurlama sistemi ile %50 oranında daha az su kullanılarak, hiçbir bitkiyi öldürmeme hedeflenmiştir.

ULAŞILAN SONUÇLAR   : Dünyadaki su kaynakları, yetersiz yağışlar, aşırı buharlaşma, mevcut su kaynaklarının tüketimi ve kirletilmesi nedeniyle hızla azaldığı için yağmur sularının biriktirilmesi büyük önem taşımaktadır. Hazırlanacak ev sistemiyle yağmur sularının biriktirilerek tekrar ve tasarruflu olarak kullanılması, doğal su kaynaklarının azalmasının önüne geçilmesinde bir basamak oluşturacaktır. Rüzgar enerjisinin günlük hayatımızda kullanılır hale getirilmesi açısından rüzgar tribünlerinin bahçedeki sistemde kullanılması önemli  bir model oluşturmaktadır.

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ : Yağmur sularının içme suyu olarak kullanılmasının yanı sıra biriktirilip evde çeşitli ihtiyaç noktalarında da kullanılabilir hale getirilmesi, canlılık için önemli olan su döngüsünün küçük çaplı halde uygulanabilirliğini sağlamıştır.

İLGİLİ LİTERATÜR ( KAYNAK ) TARAMASI             :

http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/26/920/11480.pdf

http://tr.wikipedia.org/wiki/Su_korunumu#cite_ref-T.C3.BCbitak_0-6

Türkiye’nin Çevre Sorunları (2003), Türkiye Çevre Vakfı Yayınları

PROJENİN TAKVİMİ                                       :

Eylül: Konu belirleme, literatür tarama

Ekim: Anket geliştirme ve uygulama

Kasım: Sistemi planlama, çizim yapma

Aralık: Maket yapma

Ocak: Rapor yazma

PROJE BÜTÇESİ                                                :

Maket kartonu                                                : 20  TL

Çeşitli ebatlarda su boruları        : 5 TL

El işi kağıdı                                         : 1 TL

TOPLAM                                           : 26 TL

DESTEK ALINAN KİŞİ VE KURUMLAR                      : Okuldaki öğretmenlerimizden ve ailelerimizden destek alınmıştır.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.