SÜMÜKLÜ BÖCEKLERE ELVEDA

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması

Projenin amacı:

SÜMÜKLÜ BÖCEKLER Rutubetli yerlerde taşlar altında bulunur, ormanlık ve ağaçlık yerlerde bol rastlanır. Bitkilerin yeşil kısımlarını yediklerinden bahçe ve bostanlara büyük zarar yaparlar.  Çiftçiler ürünlerini salyangozlardan korumak için çeşitli yöntemlere başvurular. Az sayıda oldukları takdirde, toplanıp uzak bir yere götürmek  bir çözümdür.ancak sayıları çok fazla olduğunda ise ne yapılabilir diye bu araştırmayı yapmaya karar verdik.

Projemizin amacı bu canlıları bahçemizde ektiğimiz ürünlerden uzak tutmak için hem basit hemde zararsız bir yöntem bulmaktı.

Projenin Hedefleri:

1.Sümüklü böceklerin yapısını araştırmak

2.bakır atomunun özelliklerini araştırmak

3.Bitkilerin sağlıklı gelişmesi ve büyümesine katkıda bulunmak

4.Tarım alanlarına zarar veren sümüklü böceklerden uzak tutmak için hem basit hem de çevre dostu bir yöntem bulmak ve geliştirmek hedeflerimizdir.

Gerçekleştirilen Faaliyetler:

1.Sümüklü böceklerin yapıları incelendi.

2.tarım alanlarına zarar veren canlılar araştırılarak bunların en başında sümüklü böceklerin geldiği görüldü.

3.Bir saksı alınarak aynı olan iki bitki ekildi.

4.Çevreden alınan sümüklü böcekler bu bitkilerin yanına yerleştirildi.

5.Seçilen bir bitkinin gövde kısmı bakır telle çevrildi.

6.üç hafta süreyle bu canlıların gün gün gözlemi yapıldı.

Ulaşılan Sonuçlar:

Vücutları kabuklu veya çıplak olan  Karın altlarındaki kaslı ayaklarıyla  sürünen bu canlılar ,salgıladıkları sümüksü maddeyle bakırın etkileşime girebileceğini ve bir elektrik akımı oluşturabileceğini

ve bitkilerden uzaklaşmalarını sağlayacağını düşündük bu doğrultu da yapılan deney düzeneği de  etkileşimin olduğunu ispatladı.çünkü sümüklü böcekler bakır tel olan bitkiye yaklaşmamıştı diğer bitkiye tırmanmışlardı..

Projenin Özeti:

İlk önce gerekli araştırmayı yaptık sümüklü böceklerin yapılarını ve bakır atomunun özelliklerini inceledik.

Sonra gerekli olan düzeneği yani  iki aynı bitki ,saksı ve birkaç tane sümüklü böcekle mini bir bahçe yaptık.yaptığımız düzeneği bir süre  gözlemledik.düzeneğimize aynı cins iki adet bitkiyi bir kaba ekerek birinin gövdesine bakır tel sardık diğerine ise bir şey koymadık ve 3 hafta süreyle gözlemledik.sonuçta sümüklü böceklerin bakır tel olan bitkiye değil de diğerine çıktıklarını gözlemledik.Böylece basit bir yöntemle hem çevre dostu hem pratik bir yöntemle bitkilerimizi sümüklü böceklerin istilasından korumuş olduk.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.