SUDAKI KIRLILIĞIN MARIN HAYATINA ETKISI

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması

Deniz Kirliliği:Sanayinin gelişmesinin getirdiği en önemli sorunlardan biri de deniz kirliliğidir. Gemilerden çıkan atıklar, evsel atıklar, havayolu araçları, sanayi tesisleri ve insanların attığı diğer atıklar denizimizi kirleten unsurlardandır. Sudaki kirlilik şu an hayatımızdaki en önemli sorunlardandır ve durum böyle devam ederse ileride düzeltilemeyecek hale gelebilir. Denizlerin kirlenmesi, denizde yaşayan pek çok canlının ölümüne sebep olur.Kirlilik, sırf denizde değil,  içme suyu kaynaklarında da bulunduğu için içme suyunun yeterli arıtımı sağlanamaması durumunda, zehirlenip ölebiliriz.

Deniz Hayatı:Denizde yaşayan canlılar, doğal ekosistemin önemli bir parçasıdır. Bazıları atıklarımızla beslenerek suyumuzu temizler, bazılarından besin elde ederiz, bazıları suda oksijen olmasını sağlar. Yani kısacası denizdeki canlılar olmazsa, bizim var olmamız da oldukça zor.Ne var ki; insanoğlu böyle bilinçsizce davranmaya devam ederse yakında ne marin hayatı, ne de herhangi bir canlı var olabilecek. Her geçen gün artan kirlilik, suyun yüzeyinde yüzlerce ölü balık ve diğer canlıları bulmamıza neden oluyor.Biz de, denizin yakınında yaşayan insanlar olarak bu durumun bilincindeyiz ve böyle olması sebebiyle çok üzgünüz. Durum böyle olunca, bu konuda bir şeyler yapmaya karar verdik ve işe ufak çaplı bir deney yaparak başladık.

Malzemeler: Saz bitkisi(9 TL),Motor Yağı(20TL),Antifriz(10TL), Süt(2TL),Beher,Büret, Su

Yöntemimiz: Biz, sudaki canlıları temsilen bir saz bitkisi aldık. Deneyin sonunu tahmin edebildiğimizden balık gibi canlıları kullanmamayı tercih ettik. Aldığımız saz bitkisini her biri 5 cm olan 9 parçaya ayırdık. Her birini teker teker su dolu behere koyduk. İlk önce beherlere sırasıyla 1 ml motor yağı, antifriz ve süt damlattık. Sonra aynı işlemi diğer beherlerde 4 ml ve 8 ml ile tekrarladık. Kullandığımız bu sıvılar, denize atılan atıklar yerine geçti.

Düzeneği hazırladıktan sonra düzenli olarak gözlemelemeye başladık ve gördük ki, sütün içindeki sazlar büyürken, diğerleri yavaş yavaş çürümekte. Bu da, araç atıklarının denizde oluşturduğu kirliliği bir kez daha kanıtladı. Deneyin sonunda antifiriz ve motor yağının bitkinin yaşaması için en önemli yapı olan klorofil maddesini yok ettiğini gözlemledik.

Çözüm Önerimiz :Gemilerin atıklarını boşaltabilecekleri denizlerde istasyonlar kurmak. Gemilerin atıklarını atmadan süzen özel aparatların gemilere monte edilmesi

 

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.