Ana SayfaeTwinning Öğretmen ProjeleriSTEAM FOR GREEN NATURE (YEŞİL DOĞA İÇİN STEAM)

STEAM FOR GREEN NATURE (YEŞİL DOĞA İÇİN STEAM)

FATIH LOGO

ÖZET

Son birkaç yıldır doğanın gücünü daha çok keşfetmeye ve anlamaya ihtiyaç duyduk. Bizler içinde yaşadığımız dünyamızın bize sunduğu imkanların farkında olmaya ve onu korumaya gönüllü olduk. Biz kim miyiz? Biz “STEAM for Green Nature” etwinning projesinin ortaklarıyız. Bazılarıyla, geçen yıl “Dijital Science” etwinning projesinde yollarımız kesişti ve bu yıl da yeni ortaklar ile proje çalışmalarına devam ediyoruz. Proje başvurumuzu Ocak ayında yaptık Şubat ayında STEM öğrenme senaryosu etkinliklerine başladık. 30 Nisan da projeyi bitireceğiz. Çalışmamızın temelini bir STEAM öğrenme senaryosu oluşturmakta. Öğrenme senaryosunun basamaklarını okullarımızda uyguluyoruz. Projemiz ile amacımız öncelikle öğrencilerimizde sonra da daha büyük bir kitlede sürdürülebilir bir iklim için farkındalık yaratmak. Öğrencilerimizin bundan sonraki yaşam biçimlerine iklim değişikliğine daha az zararlı aktiviteleri adapte etmelerinin önemini anlatmak. STEAM çalışmalarını yaygınlaştırmak için proje hazırlıklarına başladığımızda farklı branştan meslektaşlarımızın katılmasına uygun çalışmalar belirledik. Çünkü, “Küresel İklim Krizi” hepimizin sorunu. Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler ve İngilizce branşından öğretmenler ile çalıştık. Ayrıca okullarımızdaki zümre öğretmenlerimiz, görsel, Teknoloji tasarım öğretmenleri de bizlere destek oldular.

Öğrenme senaryosunun uygulanmasında çalışmalarımızı hem yüz yüze hem de uzaktan çalışmalarımızı 8 okulda yürüttük. Çalışmalarımızda karışık ülke takım çalışmaları ve işbirlikçi çalışmalara da yer verildi.

ETKİNLİKLER

Ders konularımız ile de entegre ettiğimiz senaryomuzda pek çok etkinliğe yer verdik. Uyguladığımız ön testin ardından öğrencilerimiz poster ve logolar hazırladılar. Aylık olarak yaptığımız toplantılarımızda ortaklarımızla ve öğrencilerimizle aldığımız kararlara göre etkinliklerimizi sürekli güncelledik. Güvenli internet günü için seminerlere katıldık ve kendimiz seminerler düzenledik.
Uzman desteği aldık. Türkiye Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırma (TEMA) vakfı sorumlusu ile online seminer planladık. İTÜ çevre mühendisliği Çevre Kulübü öğrencilerimize dünya su gününde “Suyun göz yaşları” isimli sunumlarını online olarak gerçekleştirdiler.

WORLD WATER DAY BILIM SENLIIGI tema sorumlusu2

Atıkların da kıymetli olduğunu anlatmak için öğrencilerimizden geri dönüşüm malzemelerinden ürünler tasarlamalarını istedik.

geri donusum urunleri

Ege üniversitesi “Botanik bahçesi” ve “Tabiat Parkı” na öğrencilerimizle gezi düzenledik.

Dünya orman haftasında sınıflarımızda şarkılar söyledik. Öğrencilerimiz sloganlar hazırladılar. Sloganlar arasından en çok beğenilen sloganlar ile rap şarkı yapıldı ve işbirlikçi bir ürün oluşturduk.

Ayrıca Dünya Su günü için karışık ülke takımlarından oluşturduğumuz gruplarımızdaki öğrencilerle pano oluşturduk. Pano olarak hazırladığımız sayfalardan takvim oluşturduk.

https://drive.google.com/file/d/1svXRhxT9QFrUFkLQzMtUCjfDQ2iOR6dr/view?usp=sharing

 Doğaya verdiğimiz karbonun hangi faaliyetler sonucu oluştuğunu anlatmak için öğrencilerimize videolar izlettik. Karbon ayak izi ve su ayak izlerini hesapladılar.

karbon ayakizi 1

Okul panolarımızda yaptığımız çalışmaları sergiledik. Zümre öğretmenleri ile iş birliği yaptık ve okul panolarımızı tüm sınıfların yaptığı etkinliklerle süsledik. Projedeki öğrencilerimiz iklim değişikliği konusunda araştırmalar yaptılar ve öğrendiklerini hazırladıkları sunumlar ile okulumuzdaki diğer sınıflardaki arkadaşları ile paylaştılar.

Adsiz tasarim

Okul dışarıda etkinliği yaptık. Plantnet telefon uygulaması ile öğrencilerimiz okulumuzun bahçesindeki bitki çeşitliliğinin farkına vardılar.

bilim senligi

Okulumuzda Çevre kulübü kurduk. Öğrencilerimiz sloganlar yazdılar. Bu sloganlardan en beğenilen sloganları seçtik ve en beğenilen 6 sloganı web2.0 aracı ile rap şarkısına dönüştürdük.

İklim değişikliği konusunda öğrencilerimiz işbirlikçi bir ürün olarak hikaye yazdılar. Hikayeyi Pixtonweb2.0 aracı ile karikatüre dönüştürdüler.

Adsiz tasarim 3

Çalışmalarımızı yaygınlaştırmak için Facebook, instagram, youtube kanalı ve okul web sitesini kullandık. Whatsapp gruplarından hem haberleşme hem de çalışmalarımızı paylaşmak amaçlı faydalandık.

15-16 Nisan tarihlerinde Türkiye II. Scientix çalıştayına katıldık. Projemizi tanıttık. İzmir ETwinning İzmir Haber bülteninde ve “Türkiye Scientix Elçileri Proje Çalışmaları” kitabında projemizi paylaştık.