Sıralara Yazı Yazmak Serbest mi?

Blog Yazarı
‪Ayça Karaşahinoğlu Fackler

Sıralara Yazı Yazmak Serbest mi?

 

“Sekizinci sınıf Fen dersi… Konu atom modelleri… Öğretmen öğrencilerinden sıralarının üzerine Bohr atom modeli çizmelerini istedi. Öğrenciler listede verilen elementlerin atom modellerini sıralarının üzerine çizdi. Öğrenciler her sıradaki model üzerine tartıştılar. Ders sonunda öğrenciler sıralarının üzerini ıslak mendille temizledi.”

 

Nasıl olur da öğretmen sıraların üzerinin karalanmasına göz yumar? Ülkemizde öğretmenlerin ve okul müdürlerinin çözmek için belki de en fazla çaba sarf ettiği sorunlardan biri öğrencilerin sıraların üzerini karalamaları.

Sekizinci Sınıf Fen Bilimleri Dersliği, Georgia, US

 

Herhangi bir öğretmene ya da okul müdürüne öğrencilerin sıraları karalamasına ilişkin ne düşündüklerini sorun. Alacağınız en popüler yanıtlar şunlar:

“Bu düpedüz kamu malına zarar.“

“Öğrenciler derste sıkılıyor. “

“Öğrencilerin psikolojik durumlarının dışa yansıması. “

Bu konuyla ilgili daha da ilginç bir başka durum ise öğrencilerin sıralarının üzerindeki yazıları inceleyen araştırmalar ve vardıkları sonuçlar. Bu çalışmalar, okullardaki sıraların yüzde kaçının karalandığının hesaplanması ve sıraların üzerine yazılan yazıların anlamlarının mercek altına alınması gibi oldukça ilginç (!) araştırma sorularını kapsıyor. Tespitlere gelince… Sıraları karalamanın başlıca gerekçeleri arasında öğrencilerin motivasyon eksikliği, ergenlik dönemi sendromu, sıraların hakimiyet alanı olarak görülmesi, öğrencilerin hayatla ilgili düşünce ve beklentilerinin bir yansıması, eğitim eksikliği ve yalnızlık hissi yer alıyor. Bu sorunla başa çıkmak için öneriler ise şöyle: sınıfta öğrencilerin yerlerini sürekli değiştirmek, sıraları sert malzemelerden yapmak, öğrencilerde milli servet düşüncesini geliştirmek ve sınıf ve sıraları sık sık kontrol etmek (Burada okul yöneticilerine büyük iş düşüyor).

 

Sınıftaki sıralar da birer öğretim materyalidir. Yasaklarla değil fırsatlarla donatılmalı sınıflar. Yasak merkezli değil öğrenci merkezli olmalı sınıftaki öğretim. Öğrencilere kendilerini yazarak, konuşarak ve çizerek ifade edebilmeleri için fırsat verilmeli. Öğrencilere kendilerini rahatça ifade edebilecekleri bir ortam yaratmanın güzel bir örneği aşağıdaki fotoğrafta görülmektedir.

Kraft (ambalaj) kağıdından yapılmış bir grafiti duvarı, New Jersey, US

 

Öğretmen, sınıfın bir köşesini serbest yazım alanı olarak öğrencilerine ayırmış. Öğrenciler bu alanı kendilerini ifade etmek üzere istedikleri şekilde kullanıyor. Öğretmenin sıraların karalanmasına ilişkin bir kaygısı söz konusu değil. Öğrencilerin de delmek için çaba gösterdiği bir yasak yok ortada.

Öğrencileri öğrenme konusunda motive eden her şey değerlidir. Bir sınıf dolusu çocuğun öğrenmeye karşı heyecan duymasına şahit olmak paha biçilemez. Sınıfları öğrenciler için daha arkadaşça bir yere dönüştürmeye gayret edin. Böylelikle onların öğrenmeye ve iletişim kurmaya ilişkin motivasyonlarını artırmak adına dikkate değer bir fark yaratabilirsiniz.