SİNSİ VİRÜS RADYASYON

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması

PROJE AMACI: TELEVİZYON, BİLGİSAYAR VE CEP TELEFONUNDAN YAYILAN RADYASYONLARIN FASULYE BİTKİSİNE ETKİ DERECELERİNİ GÖZLEMLEMEK

PROJE HEDEFİ: GÜNLÜK HAYATTA YAYGIN OLARAK KULLANILAN CİHAZLARDAN YAYILAN RADYASYONUN CANLILAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİ VE ETKİ DERECELERİNİ FASULYE BİTKİSİ ÜZERİNDE GÖSTERMEK.

PROJE ÖZETİ: GÜNLÜK HAYATIMIZIN VAZGEÇİLMEZLERİNDEN OLAN TELEVİZYON, BİLGİSAYAR VE CEP TELEFONUNDAN HANGİSİNİN ÜZERİMİZDE DAHA FAZLA OLUMSUZ ETKİSİNİN OLDUĞUNU MERAK ETTİK. AYNI ÇEVRESEL KOŞULLARDA (IŞIK, SICAKLIK VE SU ) TELEVİZYON, BİLGİSAYAR VE CEP TELEFONU YANINDA AYRI AYRI YETİŞTİRDİĞİMİZ FASULYE BİTKİLERİNİN, DOĞAL ORTAMDA (BU CİHAZLARDAN UZAK BİR ORTAMDA) YETİŞTİRDİĞİMİZ FASULYE BİTKİSİ KADAR BÜYÜME VE GELİŞME GÖSTERMEDİĞİNİ GÖZLEMLEDİK. EN FAZLA OLUMSUZ ETKİYİ BİLGİSAYARIN YAPTIĞI SONUCUNA VARDIK.

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER: *** Fasulye bitkisinin verimli yetişme koşullarını internetten araştırdık. *** Projemizin hedefine ulaşmak için kontrollü deney yöntemini kullandık. Sonuçların güvenilirliğini artırmak için kontrollü deneyimizi 3 kere tekrarladık. 1.deneyi 07.12.2008-19.12.2008 tarihleri arasında 2.deneyi 15.12.2008-02.01.2009 tarihleri arasında 3.deneyi 28.12.2008-13.01.2009 tarihleri arasında gerçekleştirdik. 3 kontrollü deneyde de aynı sonuçları alarak yaptığımız çalışmanın güvenilirliğini artırmış olduk. *** Kontrollü deneylerimizde 1 kontrol grubu 3 deney grubu kullandık. Kontrol grubu: Doğal ortamda (radyasyondan uzak ortam) yetiştirilen fasulye bitkisi 1.deney grubu: Televizyona yakın ortamda yetiştirilen fasulye bitkisi 2.deney grubu: Bilgisayara yakın ortamda yetiştirilen fasulye bitkisi 3.deney grubu: Cep telefonuna yakın ortamda yetiştirilen fasulye bitkisi Aldığımız aynı tür fasulyeleri, aynı özellikte topraklarla doldurduğumuz aynı büyüklükteki 4 saksıya eşit miktarda ektik. Sıcaklık ve ışık miktarı aynı olan ortamlarda saksılarımızdan üçünü televizyon, cep telefonu ve bilgisayar önüne ayrı ayrı koyduk. Diğerini ise yine sıcaklık ve ışık miktarı aynı olan yukarıda belirtilen 3 cihazdan uzak bir ortama koyduk. Saksılara bulundukları yerlere göre televizyon, cep telefonu bilgisayar ve doğal ortam diye isimler verdik. 4 saksıdaki fasulye tohumlarına eşit miktarda aynı zamanlarda su vererek çimlenmeye bıraktık. Gözlemimizin 5. gününde ilk çimlenme oldu ve ilk çimlenen doğal ortam saksısındaki tohum oldu. Devamla 8. gün televizyon saksısında, 11. gün telefon saksısında, 15. gün bilgisayar saksısında çimlenme meydana geldi. Saksılardaki büyüme ve gelişme olayları da çimlenme olayına paralel olarak gerçekleşti. *** Projenin maliyeti yalnızca 20,00-TL dir. *** Günlük hayatta yaygın olarak kullandığımız cihazlardan en fazla olumsuz etkiyi bilgisayarın yaptığı sonucuna vardık.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.