Siber Zorbalığa Karşı Siber Empati
Ozan Demiralp’in “Siber Zorbalığa Karşı Siber Empati” sunumu 5. Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nde! Kayıt için: www.etz.com.tr
Empatinin de diğer tüm beceriler gibi öğrenilebilir ve geliştirilebilir bir özelliği var.
Okulda ve mahallede çocukların karşılaştığı şiddet, küfür, çeteleşme, haraç kesme gibi her türlü akran zorbalığı, dijital dünyada yerini sosyal medya ve WhatsApp gibi uygulamalar üzerinden küfür, tehdit, aşağılama, yalnızlaştırma gibi yöntemlerle siber zorbalığa bırakmış durumda. Normal hayatta akran zorbalığına karşı olumlu iletişime, empatik yaklaşıma dair davranışsal çözümler arıyorsak, Z Kuşağının siber zorbalık duygusunu, davranışını önlemek için de günümüz çocuklarının siber empati becerisini artırmamız gerekiyor.
Çalışmada siber empati becerisi geliştirmeye dair eğitimci ve ailelere öneriler yer almaktadır. İnternetin bu denli yaygınlaştığı bir dönemde artık sadece polisiye önlemlerle çocuklarımızı koruyamayacağımız gerçeği ile gerçeğinden haraketle çocuklarımızın bilinçli birer dijital vatandaş olabilmeleri ve empatinin en önemli özelliklerinden biri olan “karşıdaki insanın yerine kendinizi koyarak o kişiyi anlama” becerisi geliştirebilmeleri sağlanmaktadır. Aynı zamanda siber dünyada karşılaşabilecekleri tehlikelere karşı da beceriler geliştirebilecekleri yöntemlerden bahsedilmektedir.