Sanal müzeler için ziyaretçi istatistikleri!

Sanal müzeler için ziyaretçi istatistikleri! Sanal müzeleri kimler ziyaret ediyor? Sanal müzeler hangi amaçla ziyaret ediliyor? Ziyaretçilerin beklentiler neler? Eğitim alanındaki beklentilere göre sanal müze deneyimi nasıl farklılaştırılabilir? Tümü araştırılmayı bekleyen sorular..

**
Dün akşamki sunum sırasında genç arkadaşlarımla konuşurken dikkatimi çeken birkaç konu oldu.

? genç arkadaşlarım ülkemizdeki ören yerlerini henüz gezme fırsatı bulamamışlar.
? bu yerleri merak etmelerine rağmen, sanal ortamda gezebileceklerini bilmiyorlar.
? zihinlerde harabe olarak kalan bu yapıların yaratıcı endüstrilerdeki değerinin ne anlama geldiğinden habersizler.

Bu bilgilerden hareketle denilebilir ki kültür endüstrileri için potansiyel bir gelişme amacıyla kalkınma planları üretiyorsak eğitimcileri ve öğrencileri bu planın içine gerçek anlamda nasıl dahil edebileceğimizin yöntemleri üzerine de çalışıyor olmalıyız!

Benim bu konudaki nacizane önerim disiplinlerarası öğrenme ve çalışma anlayışının ilköğretim kademelerinden itibaren uygulamaya alınmasıdır. Bir diğer önerim de lisans düzeyindeki genç arkadaşlarımın mitoloji ve tarihsel düşünme kavramları ile tanış(tırıl)masıdır.

Ören Yerinden Oyunlara: Atina Akropolisi’nin Zihnimizdeki Etkisi başlığı ile yaptığım sunum dosyasına bu adresten ulaşabilir
https://lnkd.in/dvQCHGM

Zirvedeki, Göbeklitepe Sanal Müzesi’ne disiplinlerarası bir bakış için bu dosya üzerinden çalışabilirsiniz.
https://lnkd.in/dhNgarn

Sibel YALI
Üç büyük medeniyete başkentlik yapmış bir şehirde doğdu. Bu şehrin eserlerinden, mekanlarından ve kültüründen beslendi. Geçmiş zaman ve şimdi paradigmasına olan merakı nedeniyle Boğaziçi Üniversitesi’nde Tarih lisans eğitimi aldı. Yüksek lisansta “Bilgi” kavramını araştırdı ve Türkiye örneği kapsamında bir tez çalışması yaptı. Bu çalışmayı eğitim alanındaki inovasyonlar takip etti. Sahada, öğretmen, akademisyen, yazar, editor ve proje yöneticisi olarak görev aldı. Halen gökkubbenin altında okumaya, yazmaya, öğrenmeye ve öğretmeye merak duymaktadır. Merak’ın (Curiosity) peşinden başladığı yolculuğa, Azim’le (Perseverance) devam etmektedir. Finlandiya merkezli yenilikçi eğitim platformu HundrED'ın Türkiye sözcüsü, akademi üyesi ve İÜ-Cerrahpaşa Lisansüstü Eğitim Enstitüsü doktorantıdır. En sevdiği içecek annesinin demlediği özel harman çayıdır. En sevdiği hikâye çocukları ile birlikte yaşama yazdıklarıdır.