İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI
BU BENİM ESERİM MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE YARIŞMASI
PROJE AMACI:
SUDAN EN FAZLA ORANDA YARARLANARAK BİTKİ BÜYÜMESİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK.
PROJE HEDEFİ:
1-BİTKİLERİN BUHARLAŞMA SONUCU SU KAYBINI EN AZA İNDİRMEK. 2- BİTKİ VERİMİNİ ARTTIRMAK. 3-ATIK BİR MALZEMEYİ BAŞKA ALANDA KULLANMAK.
PROJE ÖZETİ:
HEPİMİZ EVLERİMİZDE SÜNGER KULLANIRIZ. ESKİYEN SÜNGERLERİ ATMAK YERİNE NEDEN BAŞKA BİR YERDE KULLANMAYALIM? DOĞADA UZUN YILLARDA YOK OLACAK VE ÇEVREYİ KİRLETECEK BİR MADDEYİ BAŞKA BİR ALANDA VERİMLİ KULLANMAK ÇEVREYE DUYARLI HER İNSANIN İSTEYECEĞİ BİR ŞEYDİR.PROJEMİZDE ESKİ BULAŞIK SÜNGERİNİ SAKSIMIZIN TABANINA SU TUTUCU OLARAK YERLEŞTİRDİK. BİTKİ GELİŞİMİNİ GÖZLEMLEDİK.SONUÇ TAM BEKLEDİĞİMİZ GİBİ OLDU.SÜNGERLİ SAKSIDAKİ BİTKİ DAHA HIZLI VE DAHA VERİMLİ BİR GELİŞİM GÖSTERDİ.
GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:
TÜM KOŞULLARI EŞİTLENMİŞ AYNI TÜR İKİ BİTKİ AYRI SAKSILARA EKİLDİ.SAKSILARDAN BİRİNİN TABANINA BULAŞIK SÜNGERİ PARÇALARI YERLEŞTİRİLDİ.DİĞER SAKSIYA NORMAL EKİM YAPILDI.PLASTİK HORTUM İÇİNE A4 KAĞIT KIVRILARAK YERLEŞTİRİLDİ.EŞİT MİKTARDAKİ SULAR 1 HAFTA ARAYLA SAKSILARA PLASTİK HORTUM İÇİNDEKİ KAĞIT ARACILIĞIYLA TAŞINDI.
KULLANILAN YÖNTEMLER:
1-PROJE KONUSUNUN BELİRLENMESİ. 2-ARAŞTIRMA YAPMA. 3-MALZEME TEMİNİ. 4-PROJEYE YÖNELİK DENEY DÜZENEĞİNİN HAZIRLANMASI. 5-KONTROL VE DENEY GRUBU OLUŞTURULMASI. 6-PROJEYE YÖNELİK DENEYSEL ÇALIŞMALARIN YAPILMASI. 7-GÖZLEM YAPMA. 8-YAPILAN GÖZLEM SONUÇLARINI RAPORLAŞTIRMA.
ULAŞILAN SONUÇLAR:
KONTROL VE DENEY GRUPLARI 5 HAFTA BOYUNCA GÖZLEMLENDİ.TABANINA SÜNGER YERLEŞTİRİLMİŞ BİTKİNİN DİĞERİNE GÖRE ÇİMLENMESİNİN,YAPRAK OLUŞUMUNUN, GÖVDE GELİŞİMİNİN VE BİTKİ BOYUNUN DAHA KISA SÜREDE VE DAHA İYİ SEVİYEDE GELİŞTİĞİ GÖRÜLDÜ.
SONUÇLARI DEĞERLENDİRİLMESİ:
BUHARLAŞMA, EKSİK SULAMA GİBİ NEDENLERLE BİTKİLER İHTİYACI OLAN SUYU ALAMAMAKTADIR. BU PROJEDE BİTKİNİN SU TUTULUMUN EN ÜST SEVİYEDE OLMASI AMAÇLANARAK ÇALIŞILDI. EV BİTKİLERİNİN UZUN SÜRE SUSUZ KALMAMALARI İÇİN BİR YÖNTEM GELİŞTİRİLDİ. YÖNTEMİMİZ SERA VE SAKSI TÜRÜ BİTKİLERDE UYGULANABİLİR ÖZELLİKTEDİR.
KAYNAKLAR:
1-ÇEVRE BİLİM EKOLOJİ, HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ YAYINLARI ,ANKARA 1996 PROF.DR.M.NİHAT ŞİŞLİ SAYFA 78-96 2-TOHUMLU BİTKİLER SİSTEMATİĞİ, HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ YAYINLARI ,ANKARA 1998 PROF.DR.M.NİHAT ŞİŞLİ SAYFA 62-70 3-İLKÖĞRETİM FEN BİLGİSİ 6.SINIF DERS KİTABI, DEVLET KİTAPLARI MÜDÜRLÜĞÜ, İSTANBUL 2005, SAYFA 40-61
PROJENİN TAKVİMİ:
1-10 KASIM 2009 PROJE KONUSUNUN SEÇİLMESİ. 11-30 KASIM 2009 PROJE HAKKINDA ARAŞTIRMA YAPILMASI. 1 ARALIK2009-7 OCAK2010 DENEYSEL ÇALIŞMALAR VE GÖZLEMLERİN YAPILMASI. 7-27 OCAK 2010 SONUÇLARIN RAPORLAŞTIRILMASI
PROJE BÜTÇESİ:
10 TL
DESTEK ALINAN KİŞİ VE KURUMLAR:
A.ŞAMİL COŞKUN FATMA TEMEL TURHAN BİLİM SANAT MERKEZİ BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ