
TÜBİTAK 2237-A RStudio İle Temel İstatistiksel Uygulamalar ve Raporlama Eğitimi
RStudio İle Temel İstatistiksel Uygulamalar ve Raporlama Eğitimi isimli projemiz kapsamında akademisyenliğin başlangıç noktasında olan ve yüksek lisans düzeyinde bulunan genç bilim insanlarının RStudio’ya çalışma prensiplerine hakim olması ve RStudio’yu kullanarak temel istatistiksel yöntemleri gerçekleştirebilme becerisine sahip olması amaçlanmıştır. Bu kurs kapsamında, sosyal bilimler alanındaki yüksek lisans öğrencilerine ücretsiz, paylaşıma açık kodlu, birçok yazılımın yeteneklerine sahip kullanıcı dostu olan RStudio’yu temel düzeydeki yetkinlikerine sahip olacaklar ve bilimsel çalışmalarında yapacakları temel istatistiksel yöntemleri hatasız ve doğru bir biçimde gereçekleştirerek yorumlayabilmeleri hedeflenmiştir. Katılımcılar eğitimin çıktısı olarak RStudio’nun çalışma prensiplerini öğrenecekler ve bu prensipler ile temel istatistiğe ilişkin uygulamalarını RStudio’da platformunda gerçekleştireceklerdir. Bu doğrultuda etkinliğin kapsamı;
Rstudio yazılımın kurulması ve arayüzü,
Rstudio’da komutlar, fonksiyonlar ve paketler,
Rstudio’da veri türleri, veri girişi ve dosya türleri,
Korelasyon ve regresyon analizlerinin kavramsal çerçevesi ve amacı,
Korelasyon ve regresyon analizi için hipotez testlerinin oluşturulması,
RStudio ortamında korelasyon ve regresyon analizinin varsayımlarının testi
RStudio ortamında korelasyon ve regresyon analizi uygulaması ve raporlaması
T testi türleri ile bu testlerin kavramsal çerçevesi ve amaçları
T testi için hipotez oluşturulması ve varsayımları
RStudio ortamında t testi ve türlerini uygulaması ile raporlanması
Anova ve Ancova testlerinin kavramsal çerçevesi ve amaçları amaçları
Anova ve Ancova testleri için hipotez oluşturma ve varsayımlarının testi
Anova ve Ancova testleri paketler yardımıyla gerçekleştirilmesi ve raporlanması,
Non-Parametrik analizlerin kavramsal çerçevesi ve amaçları,
Non-Parametrik analizlerin amaçları ile varsayımlarının testi,
Non-Parametrik analizlere ilişkin testleri paketler yardımıyla gerçekleştirilmesi,
Grafik ve tablo oluşturmayı, incelenen analizlerde görselleri RStudio ortamında gerçekleştirme ve raporlamasıdır.
Katılımcı Kriterleri:
Katılımcı sayısı en az 20 en fazla 30 olacaktır.
Katılımcıların en az 20 farklı üniversiteden oluşmasına özen gösterilecektir.
R programlama dili ile ilgili Ankara, İstanbul ve İzmir şehirlerinde bulunan üniversitelerde lisansüstü düzeyde R eğitimlerinin verildiği tespit edilmiştir. Bu nedenle eğitim kapsamında bu iller dışındaki katılımcıların seçiminde öncelik verilecektir.
Katılımcıların en az yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat edilecektir.
Katılımcı seçiminde eğitim seviyesi ve yaş kriterinin (en fazla 35 yaşındaki bireyler başvurabilirler) benzer seviyede tutulmasına özen gösterilecektir.
Katılımcı kitlesini, eğitim veya sosyal bilimler alanında yüksek lisans tez öğrencisi olup yüksek lisans ders döneminde temel istatistik vb. dersi almış ve ilgili dersi başarıyla tamamlamış öğrencilerden ya da ders dönemini başarıyla tamamlamış bireylerden oluşacaktır.
Etkinlik için hazırlanan web sayfasında bulunan başvuru formu ile belirtilen takvimde başvurular alınacaktır. Web sayfası üzerinden alınan başvurular düzenleme kurul üyeleri tarafından puanlanacak ve buna göre katılımcılara bilgilendirme yapılacaktır. Katılımcı seçiminde istatistik dersi başarısı ya da yüksek lisans ders dönemini başarılı biçimde tamamlamış olmak kriteri esas alınacaktır.
Kursiyerlerin, etkinliğin uzaktan eğitim yoluyla yapılması ve etkinliğe aktif olarak katılabilmeleri için bilgiyar, internet bağlantıları ile hoparlör ve mikrofon gibi uzaktan eğitim uygulamalarının gerektirdiği teknik kişisel düzeydeki ekipmanlar kursiyerler tarafından sağlanmalıdır. Eğitimin nitelikli ve verimli bir şekilde yapılabilmesi için kursiyer tarafındaki internet bağlantısı vb. tüm alt yapı kursiyer/katılımcı tarafından oluşturulmalıdır.
Kursa yönelik eğitimler uzaktan eğitim aracılığıyla gerçekleştirileceği için en düşük Windows 8 ve üzeri bir işletim sisteminde çalışan bir PC, 2 GB RAM, Webcam, Mikrofon gibi ekipman ve özelliklere sahip bilgisayarlarla eğitime katılım göstermeniz önerilmektedir. Eğitimler ücretsiz ve açık kaynak kodlu Jitsi Meeting aracılığıyla gerçekleştirilecektir. Bu bağlamda herhangi bir uzaktan eğitim/video/konferans sistemi kurulumu gerekmemektedir. Jitsi Meeting kullanıcı hesabı gerektirmez ve internet tarayıcısı üzerinden çalışır.
Katılımcıların TÜBİTAK-Araştırmacı Bilgi Sistemi (ARBİS) Veri Tabanına kayıt olması zorunludur.
Son Başvuru Tarihi 15 Mart 2021
Katılımcı Listelerinin Duyurulması: 17 Mart 2021
http://www.akdenizistatistik.com