R ile Çok Değişkenli İstatistik Uygulamaları etkinliğin amacı, doktora düzeyinde eğitim almakta olan araştırmacılara çok değişkenli istatistiksel analizlere ilişkin teorik ve uygulamalı bir eğitim sunmaktır. Etkinliğin Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde, 5-8 Şubat 2024 (4 gün) tarihlerinde çevrimiçi gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
TÜBİTAK-BİDEB 2237-A R ile Çok Değişkenli İstatistik Uygulamaları
İlgili amaç doğrultusunda, öncelikle temel düzeyde R kullanımına ilişkin bir giriş eğitimi verilmesi planlanmaktadır. Sonrasında çok değişkenli analizlere geçiş yapılacak, bu analizlerden sıklıkla kullanılan regresyon modelleri, açımlayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modellemesi başlıkları eğitim kapsamında ele alınacaktır. Tüm konularla ilgili öncesinde teorik bilgiler sunulacak, sonrasında uygulamalı olarak R ile analizler yapılacak ve çıktılar yorumlanacaktır. Uygulama aşamalarının katılımcılarla birlikte etkileşimli olarak yürütülmesi planlanmaktadır.
Çok değişkenli istatistikler, araştırmacıların çok sayıda bağımlı ve/ya bağımsız değişkenin bulunduğu karmaşık veri setlerinde çalışırken sıklıkla ihtiyaç duydukları tekniklerdir. Araştırmacıların veri setleri üzerinde bu analizleri doğru şekilde uygulayabilmeleri ve çıktıları yorumlayabilmeleri oldukça önem arz etmektedir. R programlama dili ise hem basit hem de ileri düzeyde birçok istatistiksel analizi yapmaya imkan tanıyan, açık kaynak kodlu olması ve ücretsiz olması nedeniyle yaygın olarak tercih edilen bir dildir. Diğer programların tüm analizleri gerçekleştirme noktasında sınırlı veya ücretli olabilmesi, R’ı ön plana çıkarmaktadır. Bu etkinlik sonucunda bireylerin,
- Temel R becerilerini edinebilmesi; R dilinin veri düzenleme, görselleştirme ve veri analizi için bir araç olarak nasıl kullanılacağını kavrayabilmesi ve
- Araştırmalarda yaygın olarak kullanılan çok değişkenli istatistikleri veri setleri üzerinde kendi başına doğru şekilde uygulayabilmesi ve analiz çıktılarını yorumlayabilmesi beklenmektedir.
Bahsedilen kazanımlarla birlikte, araştırmacıların gelecekte yürütecekleri çalışmalarda veri analizi ve çıktıların yorumlanması noktasında yetkinliklerinin artması ve çalışmalarının niteliğinin yükselmesi öngörülmektedir.
R ile Çok Değişkenli İstatistik Uygulamaları Başvuru ve Değerlendirme Kriterleri
Etkinlik başvuruları, proje web sayfası üzerinden alınacaktır. Etkinliğe üniversitelerin eğitim bilimleri enstitüsüne bağlı doktora programlarında eğitim almakta olan 20 araştırmacının katılması planlanmaktadır.
Bu doğrultuda, etkinliğe katılacak araştırmacılar belirlenirken aşağıdaki hususlar dikkate alınacaktır.
- Katılımcıların eğitim bilimleri enstitülerine bağlı doktora programlarında öğrenci olması gerekmektedir.
- Daha önce temel düzeyde istatistik dersi alınmış olmaları tercih sebebidir.
- Maksimum çeşitliliği sağlamak amacıyla üniversite, şehir, cinsiyet gibi özellikler dikkate alınacak ve dengeli bir dağılım sağlanmaya çalışılacaktır.
- Daha önce Tübitak tarafından düzenlenen 5’ten fazla etkinliğe katılmış katılımcılar etkinliğe başvuramaz.
- Katılımcı seçiminde başarı kriteri göz önünde bulundurulacaktır (Güncel transkript istenecek).
- Asil katılımcı listesi web sitesinden paylaşılacaktır. Ayrıca bir yedek katılımcı listesi açıklanacak, asil katılımcılardan katılımlarını onaylamayanların yerine yedek listeden katılımcılara yer verilecektir.
Etkinliğimiz TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Destekleme Programı tarafından desteklenmektedir.
https://sites.google.com/view/rilecokdegiskenliistatistik
İletişim için rilecokdegiskenliistatistik@gmail.com adresine yazabilirsiniz.
Tüm TÜBİTAK Eğitimleri için sayfamızı ziyaret ediniz.