Projekent 2011 İTÜ de Başladı

Türkiye’nin Ar-Ge temalı en büyük öğrenci etkinliği, AR-GE’nin Başkenti ProjeKent 2011 İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde başladı. Mühendislerin, öğrencilerin ve sektör temsilcilerinin bir araya geldiği Proje Kent 2011’de ülkemizin önde gelen üniversitelerin katıldığı etkinlikte öğrenciler projelerini sergileme imkânı buldu.

Projekent 2011 in açılışını İTÜ IEEE Yönetim Kurulu Başkanı, Elektrik-Elektronik Fakültesi Kontrol Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Rabia Demirelli yaptı. Demirelli konuşmasında “İTÜ gibi ruhu olan, bu ruhun vücut bulduğu çok değerli mezunlarıyla nice başarılara imza atmış bilim tarihinin bu önemli mekânında siz değerli misafirlerimize seslenebildiğim için gururluyum.”dedi.

İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Usta, günümüzde gerçek koşullar altında mühendislik standartlarını kullanarak mühendislik tasarımı yapılıyor olmasının öğrencilerin artık sanayiye daha yakın bir şekilde mezun olduklarının göstergesi olduğunu söyledi. “Eskiden mühendislerin yapmasını hayal ettiğimiz şeyleri şimdi lisans öğrencilerimiz yapıyor. Bu da bizleri mutlu ediyor.”diye konuştu.

İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Nazire Peker ise AR-GE ve Girişimcilik Konusunda öğrencileri bilgilendirdi. Genel Müdür Nazire Peker “Ulusal Kalkınmanın Yolu: Teknoloji, İnovasyon, ve Girişimcilik” “Üniversite-Sanayi-Öğrenci İşbirliği” başlıklı sunumunda yenilik içeren fikirlerin sonuca ulaşmasını sağlayan AR-GE sürecinin önemine değindi.  AR-GE çalışmalarının kolayca yapılabilecek faaliyetler olmadığını, sabır isteyen, emek isteyen belirli tehlikeleri de içerisinde barındıran faaliyetler olduğunu ifade etti. Peker “Emek vermeye razıyız, sabrımız var, deneyimimiz var ya da yolda edineceğiz, bilgi kaynaklarına erişimimiz var bunların hepsine sahibiz. Tüm bu olanaklarımıza rağmen şunu göz ardı etmeyiniz. Ticari bir öngörüyle düşünmemiz gerekiyor. Başarılı bir Ar-Ge projesi hiçbir zaman ticari yaklaşımdan bağımsız olamaz” diye konuştu.

Proje fuarında İTÜ Robotları, Türkiye’de ilk defa hidrojen ile çalışacak deniz taşıtı “Martı”, atıklardan kazanılan malzemeler kullanılarak yapılan yelkenli “Vesta” ve insansız hava araçlarının maketleri yer aldı. Ayrıca Selçuk Üniversitesi öğrencisi Alparslan Ersöz’ün Alzheimer hastalarını ilgilendirecek buluşu dikkat çekti. Mıknatıs veya manyetik alanlar kullanma esasına dayalı bir sistem kullanarak doku iletkenliğini tespit eden Ersöz, Alzheimer hastalığını erken teşhis edebilecek bir sistem geliştirdi.

ERICSSON, TTNET, ABB, ARÇELİK, AIRTIES gibi önde gelen firmaların sponsor olduğu yeni olanakların ve fikirlerin ortaya çıkarılması, öğrencilerin yaratıcılıklarını uygulamaya dökmelerinin sağlandığı ve Türkiye’de öğrenim gören üniversite öğrencilerinin AR-GE çalışmalarına teşvik edildiği etkinlik yarın sona erecek.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.