PROJE – YAŞAM ALANI VE MATEMATİK

PROJENİN ADI : YAŞAYAN MATEMATİK

PROJENİN AMACI : Doğal Afetlerin yaşandığı bölgelerde afetzedelere prefabrik evler yapmak.

Matematikteki çokgenlerden, düzgün altıgeni kullanarak, maksimum alanlı, minimum masraflı altıgen çadırlar veya altıgen prefabrik evler yapmak.

GİRİŞ : Literatür taramamda bal peteğinin neden altıgen olduğunu araştırdım.

Bal Peteğinin Altıgen Olmasının Faydaları :

Arılar doğanın gerçekten usta mimarlarıdır.

Kesiti düzgün altıgen oluşturan prizma şeklindeki petek gözlerinin dipleri bir pramitk oluşturarak sona ererler.Kovanlardaki şekliyle dik duran her petekte, petek gözleri yatayda sabit bir açı yapacak şekilde inşa edilirler. Her bir gözün derinliği 3 cm, duvar kalınlığı ,se milimetrenin %5 ‘i kadardır. Bu kadar ince duvar kalınlığına rağmen altıgen yapı nedeniyle büyük direnç kazanırlar ve arıların depoladıkları kilolarca balı taşıyabilirler.

Bu biçim, peteğin maksimum direncini sağlayabilmek için en uygun biçimdir. Yani birim alandan yaranın en fazla sağladığı biçim.

Bu projeyi oluştururken afet bölgelerinde kullanılan kızılay çadırlarını araştırdım. Bu çadırların üçgen olmasından dolayı birim alandan yararlanılmadığını gördüm. Ayrı, ayrı kurulduğu için malzemesi yanmaz çadır bezi olsada rüzgara karşı dayanıklı olmadığını ve devrilme sonucu bir çok soba yangınına sebebiyet verdiğini inceledim. Isınma problemi olduğunu gördüm. Bu problemden yola çıkarak çadırların veya prefabrik evlerin birbirine bitişik çokgenlerden, düzgün altıgeni kullanarak bu sıkıntıların ortadan kalkacaığını düşündüm.

Bu projeyi hazırlarken mimar : Fatih DABAK

Mimar Sanatçı : Oya KUYUMCU’dan destek aldım.

Kullanılan Yöntem : Proje çalışmamda afetzedeler için kullanılan çadırların veya prefabrik evlerin üçgen yerine daire biçiminde olsaydı diye düşündüm. Daire biçimli olsaydı aralarda boşluk olacaktı. Aynı biçimde beşgen biçimlide üçgen yada dörtgen biçimli olsaydı boşluk kalmazdı fakat bunlarda da daa fazla malzeme kullanılması gerekirdi.

PROJE BÜTÇESİ :

300 gr. beyaz karton : 8.00.- TL.

Maket katronu : 10.00.- TL.

TOPLAM : 18.00.- TL.

PROJE ÇALIŞMASININ TAKVİMİ :

08.12.2011 – 10.12.2011 / Afetzedelerin yaşadıkları sorunları araştırmak.

11.12.2011 – 18.12.2011 / Kızılay çadırlarının yapılış aşamalarını araştırmak.

19.12.2011 – 20.12.2011 / Bal peteğinin altıgen olmasının faydalarını araştırmak.

20.12.2011 – 21.12.2011 / Matematiktedi çokgenlerden, düzgün altıgeni kullanarak maksimum alanlı, minimum masfraflı altıgen çadırlar veya prefabrik evler yapmak.

22.12.2011 – 04.01.2012 / Beyaz karton ve maket kartonu kullanarak yaptığım maketin teslimi.

SONUÇLAR, SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ :

Altıgen biçimli yuva en az malzeme kullanılan biçimdir. Buradan yola çıkarak altıgen çadırların ve prefabrik evlerin insanların sıkıntılarını yok edeceğini düşünmekteyim.

KAYNAKLAR :

www.habervan.com/haber

www.kizilay.org.tr/cadiruretim

www.mailce.com/balpetekleri

www.mat.projeleriistanbulilmillieğitim

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.