PROJE – TAMSATRANÇ

PROJE ADI:TAMSATRANÇ

PROJE AMACI:
BU PROJEDE MATEMATİK İŞLEMLERİ SATRANÇ OYUNU İLE KAVRATMAYI VE AYNI ANDA FARKLI SOYUT İŞLEMLERİ DÜŞÜNÜP,YAPARAK ZİHNİMİZİ GELİŞTİRMEYİ AMAÇLADIK.

GİRİŞ:
1.TAM SAYILARLA TOPLAMA ÇIKARMA ÇARPMA İŞLEMLERİ YAPABİLME 2.TOPLAMADA ETKİSİZ ELEMAN,ÇARPMADA ETKİSİZ VE YUTAN ELEMANA DİKKAT ÇEKME 3.MATEMATİK İŞLEMLERİ VE SATRANÇ KURALLARINI AYNI ANDA ALGILAYARAK DÜŞÜNME YETENEĞİNİ GELİŞTİRME

PROJE ÖZETİ:
Satranç tahtası ile aynı bir oyun tahtası yaparak ilk satırlara 0 sayısını yazdık.Diğer satırlara +1den +8 e ,-1den -8 e tamsayıları dönüşümlü yerleştirdik.Bir de üzerinde +,x,- sembolleri olan zar yaptık.Zar atımı ile başlayan oyunda taşların hareketi satranç ile aynı.Zarın üst yüzüne gelen işlem ,taşın üzerinde durduğu sayı ile hareket sonunda üzerine geleceği sayı arasında yapılacak işlemi göstermektedir.Kazanılan – puan rakibe + puan kendine yazılır.Şah-mat yapan +100 puan alır.

PROJE TAKVİMİ:
Konunun belirlenmesi-(20-11-2012/10-12-2012) Satranç ile igili bir oyun yapabileceğimizi düşündük. Satranç ile bağdaşık bir oyunun türetilmesi-(15-12-2012/20-12-2012) Satranç tahtasının üzerine sayılar yazarak matematik işemler yapabileceğimizi farkettik.Taşların hareketi ile sayılar arasında bağlantı kurmaya çalıştık.Bunu bir zar üzerine yazacağımız işlem sembolleri ile sağladık. Oyun kurallarının tespiti-(20-12-2012/01-01-2013) Zar atımı ile başlayan oyunumuzda taşların hareketi satrançtaki ile aynı.Zarın üst yüzüne gelen işlem taşımızın üzerinde durduğu sayı ile hareket sonunda üzerine geleceği sayı arasında yapacağımız işlemi göstermektedir.İşlem sonunda kazanılan eksi puan karşı tarafa,artı puan kendi tarafına yazılır.Şah-mat yapan tarafa +100 puan verilir.Oyunun sonucunu alınan puanlar belirler. Türetilen oyunun oynanarak denenmesi-(01-01-2013/10-01-2013) Kağıt üzerine çizilen oyunumuzu oynayarak eksiklerini görmeye çalıştık. Oyun düzeneğinin hazırlanması:oyun tahtası ve zar yapımı-(10-01-2013/15-01-2013)

KULANILAN YÖNTEMLER: Kullanılan Yöntemler: Satranç oyun kuralları ile matematiksel işlemler arasında deneme yanılma yoluyla bir ilişki bulundu. Bilgisayar çizimi ile üstünde sayılar olan bir oyun tahtası oluşturuldu. Üzerinde toplama,çıkarma,çarpma sembolleri olan bir zar yapıldı.

BÜTÇE:50TL

SONUÇLAR,SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: Satranç gibi düşünmeye yönelik bir oyun ile matematik işlemleri arasında kurduğumuz ilişki ile işlem yapma becerimizi artıracağımızı ve soyut düşünme yeteneğimizi geliştireceğimizi düşünüyoruz.

KAYNAKLAR: Rehber Ansiklopedisi,www.tübitak.com,www.vikipedi.com

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.