PROJE – PUANLI SATRANÇ

PROJENİN AMACI:

Satranç oyunu ile dik koordinat sitemini birleştirerek; koordinat siteminin kavranılmasını sağlamak ve satranç oyununa puanlı bir sistem ile oyuna farklı bir boyut kazandırmak.

PROJENİN HEDEFİ:

Dik koordinat sistemi ve tamsayılarla çarpma işlemleri ile satrancı birleştirerek; hem satranç oyununa yeni bir boyut ile puan sistemi kazandırmak, hem matematiksel kavramları satranç üzerinden daha iyi anlaşılmasını sağlamak.

PROJENİN ÖZETİ:

Satranç tahtası üzerine dik koordinat sistemini orijin tam ortaya gelecek şekilde yerleştirdik. Eksen üzerine sayıları yerleştirdik. Her bir karenin koordinatları çarpımı o karenin puanını belirliyor. Her oyuncu aldığı taşı hangi karede aldıysa o karenin puanını almaktadır. Dik koordinat sistemi düzlemi dört parçaya ayırdığı için satranç üzerinde dört alan oluştu ve böylece 1.ve 3. bölge artı puan, 2.ve 4. bölge ise eksi puan getiriyor.

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER

Bir karton üzerine 8×8 lik kareler çizdik. Tam ortasına orijin gelecek biçimde koordinat sistemini çizip eksenler üzerine sayıları yazdık. Satranç tahtası dört bölgeye ayrılmış oldu ve bölgelerin 2 tanesi her oyuncu için avantajlı diğer ikisi ise dezavantajlı hale geldi. Her oyuncu kendisinin sağ tarafı kendisi için güvenli hale gelirken diğer tarafı ise riskli bölge haline geldi. Bu durumdan dolayı oyunda yeni bir strateji kullanmak gerekiyor. 1.ve 3. bölge koordinatları çarpımı pozitif olmasından dolayı en az [(1×1)=+1 , (-1x-1=+1 ] puan ile en fazla [(4×4=16), (-4x-4=16)] puan alınabilmektedir. 2.ve 4. Bölge koordinatları çarpımları negatif olduğu için en düşük (-4)x(+4)=-16 puan, en yüksek (-1)x(+1)=-1 puan alınmaktadır. Bu puan sistemi ile zamanımız olmadığında puan sistemi ile oynayarak oyunun galibi belirlenebilir. Böylece öğle arasında oynadığımız oyunların zil çalması ile galibi belli olacak. Tıpkı güreşte ki gibi tuş olunca puan sistemi devre dışı olacak ve mat ile oyunun galibi belli olacak. Oyun içersinde taşların konulduğu karenin koordinatları önemli hale gelmesi ile hamleler ve atak da bu puanlara göre yön değiştirecek ve oyun daha değişik bir hale gelecektir. Satranç ile matematik arasında böyle bir ilişki kurduk. Puanların yazımı esnasında tamsayılarla çarpma ve toplama işlemleri de kullanıldı. Bu projemiz ile satranç oyunu matematikle iç içe ve daha değişik bir hale geldi.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.