PROJE – MAT VE ŞAH

PROJE ADI:MAT VE ŞAH

PROJE AMACI: Satranç ve matematik arasındaki ilişkiyi kurmak ve maketini yapmak.

GİRİŞ:Bu projemin matematikle satranç arasındaki ilişkiyi bulmak istedimve satranç tarihçesini araştırdım.Satrancın, zamanımızdan en az 4000 yıl önce Mısırda oynandığına dair bulgular piramitlerdeki kabartmalarda bulunmaktadır. Yine Çinde, Mezopotamyada ve Anadoluda oynanmaktaydı. Oyunun bugünkü adını alması, MS 3. – 4. yüzyıllarda Hindistanda, oyuna ÇATURANGA denmesi ile başlar. Satranç ile ilgili ilk yazılı belgeler Hindistandan kalmadır. Daha sonra satranç İrana, onlardan Araplara, Endülüslüler sayesinde de İspanya üzerinden Avrupaya yayılmıştır. Arap ve Avrupa el yazması kitaplardan sonra, İspanyol Lucenanın ilk basılı satranç kitabında (1497) satrancın o zamanki yeni kuralları açıklandı.

O zamandan bugüne kadar, satranç oyununun kuralları değişmeden gelmiştir. İspanyadan sonra, İtalya, Fransa, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusyada satranç hızla yaygınlaştı. 15. yüzyılda İspanyol Lucena, 17. yüzyılda İspanyol El Greco, 18. yüzyılda Fransız Philidorun satranç kitapları vardır. 19. yüzyıl sonlarında satrancın büyük yıldızları belirdi: Anderssen, Morphy, Rubinstein ve Steinitz. 1850lerden başlayarak, güçlü oyuncuların katıldığı turnuvalar yapıldı. Sonunda, 1886da o zamanın en kuvvetli iki satranç oyuncusu arasında, ilk dünya satranç şampiyonluk karşılaşması oynandı: Steinitz ve Zukertort. Steinitz bu maçı, 10 galibiyet, 5 beraberlik ve 5 yenilgi (+10 -5 =5) alarak kazandı.

İlk resmi dünya satranç şampiyonu Wilhelm Steinitzdir. Steinitz aynı zamanda, satrancı sistematik oynama kavramının da babasıdır. Steinitzin teorisinin başlangıç noktası Satrançta konumun özelliklerine uygun bir plan yaparak oynamak tır. Konumun Özellikleri konusundaki görüş ve çalışmaları, modern satranç oyununun temelleri olmuştur.

KULLANILAN YÖNTEM:Satrancın tarihçesini araştırdım ve matematikle birleştirdim.Her bir satranç taşı için bir sayı kümesi verdim.

Şah :Reel sayı

Vezir :Rasyonel sayılar

At: Tam sayılar

Kale:Doğal sayılar

Piyon:Sayma sayıları

Fil:İrrasyonel sayıları temsil ediyor. Oyunun kuralı aynen satranç gibidir.

PROJE BÜTÇESİ: Altındaki demir için 5 TL harcadım. Diğer malzemeleri evdeki satranç kağıdımdan faydalanarak yaptım.

PROJE ÇALIŞMASININ TAKVİMİ:11.10.2011-15.11.2011: Proje nedir

Proje nasıl hazırlanır konusunda öğretmenimiz bize yardım etti.

15.11.2011-20.11.2011:Araştırma yaptım.

05.12.2011-03.01.2012:Proje hazırlanması.

04.01.2012-15.01.2012: Proje değerlendirilmesi.

SONUÇLAR, SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: Projemizi satranç taşlarıyla ve matematikteki sayı kümeleriyle birleştirdim. Satranç ve matematiği eğlenceli hale getirdim.

KAYNAKLAR:

http://www.tsf.org.tr/federasyon/tarihce

Hayalgücü yayınları matematik ders kitabı

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.