PROJE – KAREDEN ALAN BENZERLİĞİNE YOLCULUK

Proje Adı: KAREDEN ALAN BENZERLİĞİNE YOLCULUK

Proje Amacı:Basit bir araç ile öğrencilerin öğrenmekte zorlandıkları geometrik alan benzerlikleri, sayıların kareleri ve sayı örüntülerini somutlaştırıp öğrencilerde farkındalık oluşturarak konunun öğrenilmesini kolaylaştırmak.

Giriş: Kaynak taramamızda sayıların ikinci kuvveti sayının kendisi ile çarpımı kuralı ile verilmektedir. Aynı şekilde alan benzerliği de benzerlik oranının karesi kuralı ile verilmektedir. Kurallar çoğu kez ezbere dayalı ve sıkıcıdır. Matematiğin fobi olmaktan çıkması için konuların somutlaştırılıp elle tutulur gözle görülür olması gerekir.

Bizde bu amaç ile SİHİRLİ KARE yi yaptık.

SİHİRLİ KARE de sayıları sıra ile yan yana değil sarmal şeklide yazdık. Karenin oluşturulması sürecinde zeminde hangi malzemeyi kullanacağımıza karar veremedik. Bunun için teknoloji tasarım öğretmenimizden yardım alarak suntalam kullandık. Zeminin renk seçiminde ise görsel sanat öğretmenimizden faydalandık.

Kullanılan yöntem: SİHİRLİ KARE de sayıların kareleri ve alan benzerliği ile kenar benzerliğinin ilişkisi gösterilmektedir.

Sayıların ikinci kuvvetini bulmak için, SİHİRLİ KARE de kenar uzunluğu o sayıya eşit olan kare alırız. Karenin içinde kalan kutucuk sayısı bize sonucu verir. Ayrıca SİHİRLİ KARE de sol kenardaki sayılar bize sayıların ikinci kuvvetini göstermektedir.

Alan benzerliğinin kenar benzerliği ile olan ilişkisi SİHİRLİ KARE de iki şerit yardımı ile görülmektedir. SİHİRLİ KARE de şeritler ile kare veya dikdörtgen oluşturabiliriz. Örnek olarak ilk önce kenar uzunluğu bir olan kare oluşturduğumuzda şeritlerin arasında bir kutucuk bulunur. Kenar uzunluğunu 3 katına çıkardığımızda şeritlerin arasında 3 ün karesi yani 9 adet kutucuk bulunur. Böylelikle görsel olarak alan benzerliğinin kenar benzerliğinin karesine eşit olduğunu görmüş oluruz.

Proje Bütçesi 20 TL

Proje Çalışmasının Takvimi EKİM ayında konunun belirlenmesi

KASIM ayında çalışmaların somutlaştırılması

ARALIK ayında değerlendirme ve eksiklerin giderilmesi

Sonuçlar, Sonuçların Değerlendirilmesi çalışmalarımızın sonunda konularımızın somutlaştırıldığını gözlemledik. Öğrenciler üzerinde çalışmalar yaptığımızda daha kolay öğrendiklerini fark ettik.

Kaynaklar M.E.B yayınları 8. Sınıf ders kitabı

www.yazarlikyazilimi.meb.gov.tr

www.matematikdunyasi.org

www.mat.yildiz.edu.tr

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.