PROJE AMACI: 8. sınıf konularından olan üçgen olma şartı, kenar -açı bağıntısı,kenarortay,açıortay,yükseklik ve koordinat sisteminde dönme hareketi-yansıma ve öteleme hareketlerini ispatlayarak gösterebileceğimiz bir araç yapmak.
GİRİŞ:Önceki yıllarda üst sınıflarımızdan duyduğumuz bu dönem başı ise kitaplarımızda gördüğümüz üçgenler ve koordinat sistemi hakkında bilgi sahibi olmaya karar verdik öğretmenimizin rehberliğinde okulumuzda önceki yıllarda bu konularda yapılan projeler hakkında bilgi aldık ve araştırma yapmaya başladığımızda hepsin bir projede toplayıp geliştirmeye başladık araştırdıkça konu ilgimizi çekti ve projemiz son halini buldu.hedefimiz geometrinin temel taşı olan üçgenin temel özekllikleri ve çok ilgimizi çeken sevgimizi kazanan geometrinin olmazsa olmazı koordinat sistemini anlaşılır bir hale getirip sevilmesini sağlamak zor olmadıklarını göstermek.
KULLANILAN YÖNTEMLER: Kare bir çerçeve hazırladık çerçevenin kenar içlerine hareketli yollar yaptık çerçevenin arkasını kare bir düzlem ile kapattık hareketli yollarda hareket edebilen birer cm aralıklar ile işaretlediğimiz ipi yerleştirdik ipin ucuna bir motor bağladık(motorumuz kademeli olarak çalışıyor) ve fazlasını doladık motorun hareket etmesi ile ipin hareketl yollarda yollarda hareket edebilen düğmeler yardımı ile üçgen olma şartlarını,kenar açı bağıntılarını göstermeye çalıştık üçgenin köşelerine lambalı açıölçerler yerleştirdik ve üçgenin hareketi ile açılar değiştiği zaman elektrik devresi yardımı ile köşedeki açının kaç derece olduğu rahatlıkla görülüyor ve açı büyüdüğü zaman kenar uzunlugu artar veya tersi prensibini çokkk anlaşılır bir şekilde gösterdik.
ikizkenar üçgende açoortay=kenarortay=yükseklik olduğunuda aynı araçımızda gösterdik .motorun(çarklı olduğu için motor kademeli dönmektedir) çalışması ile üçgenimiz ikizkenar üçgen olduğu anda köşelerdeki ışıklı açıölçerlerimizin açıları göstermesi ile tepe açısından inen doğru parçası açıortay=kenarortay=yükseklik olduğu açıkca görülmektedir.bu prensibi diküçgen,eşkenar üçgen içinde göstere bilmekteyiz.
aynı araçın ortasına yerleştirdiğimiz kademeli motora bağlı kordinat sistami ile dönme hareketlerini kolay hafızada kalıcı olmasınısağladık bunun yanında öteleme ve yansımayıda kolayca gösterdik.
projemizde üçgen için ve koordinar sistemi için iki ayrı kademeli motor kullandık.
PROJE BÜTÇESİ: motorlar+marangozluk işleri+ip+yollar+elektrik devreleri=babalarımız sağ olsun
PROJE TAKVİMİ:ekim ayının sonuna kadar araştırma yaptık
kasım ayında projemizin taslağını oluşturduk
aralık ayında oluşturmaya başladık
ocak ayının ilk haftası projemizi tamamladık ve proje bilgilerimizi internete girebilecek şekilde taslağını yazdık
SONUÇLAR: EKSİKSİZ ÇALIŞAN SİSTEMİMİZLE KADEMELİ MOTORLA ÇALIŞAN HAREKETLİ BİR ÜÇGENİMİZ VE ELEKTRİKLİ AÇIÖLÇERLERİMİZ SAYESİNDE 8. SINIF ÜÇGENLER KONUSUNU ANLAŞILIR BİR HALE GETİRDİK
ANLAŞILMASI VE HAZIFADA KALMASI ZOR OLAN BU YÜZDEN ÖĞRENCİNİN EZBERLEDİĞİ DÖNME HAREKETLERİNİ EZBERDEN UZAK BİR YÖNTEMLE ANLATTIK.
KAYNAKLAR:İnternet
mat.öğretmenimiz
fen ve teknoloji öğrt.
kitaplarımız
önceki yıllardaki projeler.