PROJENİN ADI: GÖKYÜZÜNÜN ÇİÇEKLERİ
PROJENİN AMACI:Doğadaki matematiği ve bilimsel gerçekleri keşfetmek
PROJENİN HEDEFİ:Kar tanelerinin matematiksel yapısını, bu yapının nasıl oluştuğunu ve kar tanelerinin yere düşerken nasıl olupta birbirine hiç dokunmadığını anlayabilmek
GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:Kar tanelerinin geometrik yapısının nasıl olduğu, bu şekillerin oluşumu için gerekli şartların neler olduğu ve birbirlerine niçin hiç dokunmadıkları araştırıldı. Kartaneleriyle ilgili slayt hazırlandı.
PROJENİN ÖZETİ: Birbirleriyle gevşek bir şekilde bağlanarak kar tanesini meydana getiren kristallerin birbirinden çok farklı bir şekilde oluştuğu anlaşılmıştır. Kar tanesinin birkaç mikron büyüklüğünde bir toz tanesi etrafında oluşmaya başladığı, meydana gelen bu mikroskobik şeklin altıgen olduğu ve bu yapının buzun kendi yapısından yani suyun moleküler özelliklerinden kaynaklandığı öğrenildi. Oluşan bu kristalin gitgide büyüdüğü ve köşelerinden itibaren küçük kollar oluşmaya başladığı,havanın soğudukça bu kolların büyümesinin biraz daha hızlandığı, hava değişimlerine maruz kalan yapı üzerinde kılcal uzantılar geliştiği,karın çevreye savruldukça ve değişik koşullara maruz kaldıkça bu yapılanmanın devam ettiği ve her koşula uygun farklı bir özellik kazanmaya başladığı öğrenildi.
Tek bir kar tanesindeki her kol aynı gelişmeyi yaşadığından bütün kollarda birbirine benzeyen kompleks bir yapı meydana geldiği, meydana gelen altıgenle bağlantılı olarak altının katlarına bağlı bir simetri oluştuğu ve kristal üç boyutlu yapısını kazanmış olduğu anlaşıldı.
Kartanelerinin birbirine dokunmadan yere düşmesinin aynı yük elektrikle yüklü olmalarından kaynaklandığı öğrenildi.Bazense çıkan fırtınalarda birbirlerini itim gücünün yeterli gelmediğinden havada yapışıp daha iri halde yeryüzüne düştükleri anlaşıldı.
Kartaneleriyle ilgili çeşitli araştırmaların yapıldığı ve bunlardan birinin de Koch olduğu öğrenildi.Helge von Koch, doğadaki fraktal geometrik düzeninden ilham alarak 1904te Koch kar tanesi adını verdiği kar tanelerini kağıt üzerinde oluşturduğu,başlangıç şekli olarak üçgeni kullandığı ve her üçgenin kenarlarına daha küçük üçgenler yerleştirerek çeşitli kar taneleri şekilleri elde ettiği öğrenildi.
Çalışmaların en önemlisinin ise WILSON BENTLEY tarafından yapıldığı,Bentleyin kartanelerini mikroskopla incelediği ve kartanesi fotoğraflarını çeken ilk insan olduğu görülmüştür.
KULLANILAN YÖNTEMLER:
Araştırma, inceleme
ULAŞILAN SONUÇLAR:
Kartanelerinin matematiği sanat olarak sunan,fenide bu sanatın koruyucusu olarak gözler önüne seren mucizeler olduğu sonucuna ulaşıldı.
KAYNAKLAR:
http://www.ilmiarastirma.net/?Pg=DetailHYPERLINK
http://www.ilmiarastirma.net/?Pg=Detail&Number=6650&HYPERLINK
http://www.ilmiarastirma.net/?Pg=Detail&Number=6650″Number=6650
http://ilginchersey.blogcu.com/
PROJENİN TAKVİMİ:
20 Ekim- 15 Kasım: Proje konusunun tespiti
16 Kasım-24 Kasım :Projenin konusuyla ilgili araştırma yapılması, litaratür taraması
25 Kasım- 30 Kasım: Projeyle alakalı bulunan bilgilerin düzenlenmesi ve bütçe tespiti
1 Aralık-15 Ocak : Proje slaytının hazırlanması
15 Ocak-28 Ocak : Projenin sisteme girilmesi