PROJE – FRAKTALLAR VE ÇEVREMIZ

Projenin amacı: Fraktalar ile ilgili vücudumuzdan ve çevremizden örnekler bulup, matematiğin hayatımızla iç içe olduğunu göstermek.

Projenin hedefleri: Fraktal geometrinin ne olduğunu tanımlamak ve klasik geometri ile arasındaki farkı belitmek.

Fraktal ile örüntünün arasındaki farkı belirtmek.

Günlük hayattan fraktal örneklerini verebilmek.

Bu örnekten yola çıkıp öğrencinin öğrendiği her yeni matematik konusu ile yaşadığı hayat arasında bir ilişki kurabilmesini desteklemek.

Fen bilgisi dersi ile matematik dersi arasında bir ilişki kurmak.

Sosyal olaylar ile matematik arasında bir ilişki kurabilmek.

Literatür taraması: www.ailevadisi.net/genel/319503-kaos-matematigi.html

www.ercangurvit.com/fraktal.htm

www.sinancanan.wordpress.com/2008/…/kaosun-resmi-fraktal-geometri

www.bilkent.edu.tr/~kadiri/mat/…/akya%20akarsu.karkristalleri.pdf

http://www.bizsiziz.com/index.php?option=com_content&view=article&id=91:fraktal-evren&catid=57:takyon- (1)

Gerçekleştirilen faaliyetler: Fraktal nedir sorusuna cevap arandı. Klasik geometri ile arasındaki farklar araştırıldı. Fraktal geometriye neden ihtiyaç duyulduğu sorusuna cevap arandı. Yaşantımızda fraktal örnekleri araştırıldı.

Ulaşılan sonuçlar: Atomlar molekülleri, moleküller dokuları, dokular organları, organlar sistemleri, sistemler ise canlı varlıkları oluşturmaktadır. Bu ise her canlının fraktal bir yapıya sahip olduğu anlamına gelir. “Akciğerlerimize daha fazla oksijenin girebilmesi için soluk borumuz ikiye daha sonra sürekli küçülen ve kendini tekrar eden kollara ayrılmıştır. Her kolun ucunda üzüm salkımını andıran hava keseleri bulunur.” (1) Bu ise klasik bir ağaç (tree) fraktalı örneğidir.

Bütün hücrelerimize oksijen ve hayati diğer besinleri taşıyan kan damarlarımız da giderek küçülerek kılcal damar ağı ile tüm vücudumuzu sararlar. Dolaşım sistemi ile birlikte sinir sistemi de tüm vüdumuzu bir ağ gibi sararken, tek bir nöronu incelediğimizde benzer saçaklı bir yapıyla karşılaşırız. Bu ise bütünü oluşturan parçaların bütüne benzemesi demek olan fraktal yapıdır.

Ayrıca tarih incelendiğinde, bazı sosyal olayların tekrar ettiğini söyleyebiliriz. Bu ise tarih biliminin fraktal bir yapıya sahip olduğunu gösterir.

Ayrıca aynı şekilde kas sisteminde, ağaçların dal ve yapraklarında, eğrelti otunun yapraklarının diziminde, brokoli bitkisinde, kaktüslerde, salyangozun dış iskeletinde, midyenin dış iskeletinde, örümceğin ördüğü ağda ve kar kristallerinde fraktal yapılara rastlandığı araştırmalar sonucunda ulaşılan sonuçlardır.

Projenin özeti: Matematiğin yeni yeni araştırılmaya başlanmış bir konusu olan fraktal geometri ile çevremiz arasında bir ilişki kurabilmek için araştırmalar yapıldı, örnekler bulundu. Öğrencileri bilimsel düşünceye yönlendirildi, matematik korkularını azaltılmaya çalışıldı, diğer branşlarla ilgiler kurmalarına yardımcı olundu.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.