PROJE – EN HIZLI SEN ÇARP

Proje Adı: EN HIZLI SEN ÇARP

Proje Amacı: Çarpma işlemini kolay ve kısa yoldan yaparak kısa sürede sonuca ulaşmak.

Giriş: Günümüzde bilgiye sahip olabilmek ne kadar kıymetli ise, ona en hızlı şekilde ulaşabilmekte bir o kadar kıymetlidir. Bu ana fikir ile yola çıkarak neredeyse hayatımızın her anında kullandığımız dört işlem üzerine düşünmeye başladık. Çarpma üzerine yoğunlaştığımızda ise bize hız kazandıracak birkaç yöntem keşfinde bulunduk. Bu yöntemlerden kısaca bahsedersek:

1)Sonu 9 olan herhangi iki basamaklı sayı ile bir sayıyı çarpar iken; sonu 9 olan sayının onlar basamağındaki sayıyı 1 ile toplayarak diğer çarpanı çarparız. Sonucun arkasına bir 0 ekleyip sonu 9 olmayan çarpanı elde ettiğim yeni sayıdan çıkarıp sonuca ulaşırız.

2)Onlar basamakları toplamı 10 ve birler basamakları 9 olan iki basamaklı sayıları çarparken; onlar basamaklarında bulunan rakamlar çarpılır ve sonuca 9 eklenir.bu cevabımızın ilk iki basamağını oluşturur. Son iki basamağı ise 9×9=81 işleminden dolayı 81 oluşturur.

3) İki basamaklı ve çarpanlardan biri 9?un katı olan iki sayıyı çarparken; 9?un katı olan sayının 9 ile çarpılan çarpanı bulunur ve bununla diğer sayı çarpılır ve bulunan sonucun arkasına bir 0 eklenir. Bulduğumuz sayıdan 9?un katı olmayan çarpan çıkarılarak sonuca ulaşılabilir.

Çarpmada kısa yolları ve kolaylıkları içeren bazı sitelere ulaşıldı.bunlardan bazıları:

http://mat.dunyasi.tripod.com/islem.htm

http://matematik-ogretmenim.blogspot.com/2008/07/ksa-yol-arpma-ilemi.html

Kullanılan yöntem: Projeyi hazırlarken buluş yöntemini kullandık. Matematik derslerinde konu ne olursa olsun hemen her zaman kullandığımız çarpma işlemini kısaca nasıl yapabileceğimiz üzerine fikir üretmeye çalıştık. Özellikle 9 ve 1 sayılarının bize sağlayabileceği kolaylıklar üzerinde durduk.İlgili öğrencilerimle deneme-yanılma ve beyin fırtınası yöntemlerini kullanarak keşiflerde bulunduk.

Proje Bütçesi: –

Proje Çalışmasının Takvimi:

Eylül : Öğrencilere proje duyuruldu.

Ekim : Öğrencilerden gelen proje konuları önerileri tartışıldı, çalışabileceğimiz konu öneren öğrenci ile birlikte kararlaştırıldı.

Kasım : Deneme yanılma, beyin fırtınası gibi yöntemlerle keşiflerde bulunulmaya çalışıldı. Konu ile ilgili daha önceden yapılmış çalışmalar incelendi.

Aralık : Çalışmalara aynı şekilde devam edildi.

Ocak: Ulaşılan sonuçların doğruluğunu teyit etmek amaçlı sağlamalar yapıldı. Doğruluğunu kesinleştirdiğimiz çalışmaları projemize dahil ettik. Çalışmalarımızı örnekleyecek fotoğraflar ve açıklayıcı metin hazırlandı ve başvuruda bulunuldu.

Sonuçlar, Sonuçların Değerlendirilmesi: Çalışmamızın sonunda bize çarpmada zaman kazandıracak birkaç yönteme ulaşıldı. Projede görev alan öğrenci bu yöntemleri okuldaki arkadaşlarına tanıttı. Öğrenciler matematiğin bulmacaya benzer eğlenceli yönünü fark ederek derse daha da ilgili yaklaştılar.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.