Proje Adı: ELDE VAR ÇARPMA
Proje Amacı: Matematikte çarpma işlemleri çoğu öğrenciye sıkıcı ve ezberlemesi zor gelmektedir. Biraz düşünerek farklı yöntemler ile işlemleri kolay ve eğlenceli hale getirebiliriz.
Giriş: Kaynaklar çarpma işlemini, ÇARPIM TABLOSU dediğimiz ezbere dayanan bir metot ile göstermektedir. Ezber sevmeyen öğrenciler bu konuda ciddi zorluk yaşamaktadır. Bizde bu soruna küçük bir çözüm bulmak istedik.
Çarpım tablosundan farklı olarak ,3 ve 9 ile çarpma işlemini elimizde parmaklarımızı kullanarak ezber yapmadan, eğlenceli bir şekilde bulabiliriz. 9 ile çarpmada parmaklarımızı, 3 ile çarpmada parmaklarımızın boğumlarını kullanabiliriz.
Kullanılan yöntem:
9 ile çarpma: Bu işlemde 10 parmağımızı da kullanarak çarpma yapabiliyoruz. Parmaklarımızı soldan sağa doğru 1 den 10 a kadar sırası ile numaralandırıyoruz. 9 ile çarpmak istediğimiz sayıya karşılık gelen parmağımızı kapattığımızda; kapalı parmağın solunda kalan parmak sayısı onlar basamağını, sağında kalan parmak sayısı birler basamağını oluşturur.
ÖRNEK: 9 ile 4 ü çarpmak istediğimizde parmaklarımızdan soldan 4. parmağımızı kapatıyoruz. 4. parmağımızın solunda 3 parmak kaldı, sağında 6 parmak. İşlemin sonucu 36.
ÖRNEK: 9 ile 8 i çarpmak istediğimizde parmaklarımızdan soldan 8. parmağımızı kapatıyoruz. 8. parmağımızın solunda 7 parmak kaldı, sağında 2 parmak. İşlemin sonucu 72.
3 ile çarpma : Bu işlemde parmaklarımızın boğumlarını kullanıyoruz. baş parmak hariç tüm parmaklarımızda 3 boğum vardır. Bu boğumlar işlemimizde ki 3 ü temsil edecektir. 3 ile hangi sayıyı çarpmak istiyorsak o sayı kadar parmağımızı kullanıyoruz, kullandığımız parmaklarda bulunan toplam boğumlar bize sonucu verir.
ÖRNEK: 4 ile 3 ü çarpmak istediğimizde 4 parmağımızı kullanıyoruz. 4 parmağımızdaki toplam boğum sayısı sonucu verir. 12
Proje Bütçesi 10 TL
Proje Çalışmasının Takvimi EKİM ayında konunun belirlenmesi
KASIM ayında çalışmaların somutlaştırılması
ARALIK ayında değerlendirme ve eksiklerin giderilmesi
Sonuçlar, Sonuçların Değerlendirilmesi çalışmalarımızın sonunda öğrencilerin farklı metotlar ile daha güzel motive olduklarını gözlemledik.
Kaynaklar M.E.B yayınları 3. Sınıf ders kitabı
www.yazarlikyazilimi.meb.gov.tr
www.matematikdunyasi.org
www.mat.yildiz.edu.tr