
Piston biyel mekanizması makine tasarımında önemli bir konumda olup, yanma esnasındaki yanmış gaz basıncını krank miline iletmekte görevlidir. Ana hatlarıyla parçaları şu şekildedir:
- Piston: Silindir kapağı ile birlikte yanma odasını oluşturur ve aslen motorlu araçlardaki silindir içinde düzenli şekilde hareket eden daha küçük çaplı bir silindirdir. Yüksek ısı ve basınca dayanıklı olup görevi yanmış gaz basıncını biyel yardımı ile krank miline iletmektir. Pistonlar genel hatlarıyla oto termik ve oval pistonlar olmak üzere iki kola ayrılır.
- Segman: piston üzerindeki bir sızdırmazlık elemanıdır. Yüksek sıcaklıktan dolayı pistonun genleşerek sıkışıp kalmasını önlemek için piston başında boşluk bulunur. Piston başına yani bu boşluğa takılan segman emme zamanında karter tarafındaki havanın yanma odası tarafına geçişini, Sıkıştırma zamanında da silindirdeki karışımın kartere kaçışını engeller. Segmanlar kompresyon ve yağ segmanı olmak üzere ikiye ayrılır.
- Piston Pimi: Piston pimi piston ile biyeli birbirine mafsallı olarak bağlar. Piston başına etkiyen gaz basıncını da biyel yardımıyla krank miline aktarır. Çalışma esnasında yüksek basınca maruz kaldığından çelik ve türevi alaşımlardan üretilir. Sonrasında ısıl işleme tabi tutularak yüzeyi sertleştirilir. Taşlama işleminden sonra biyel ayağı ve pistondaki yuvasına takılır.
- Piston Kolu: Piston(biyel) kolu , pistonla krank milini mafsalla birbirine bağlar. Ayrıca pistondan aldığı yanmış gaz basıncını krank miline aktarır ve pistonun yanmış gaz basıncı etkisiyle silindirde yaptığı düz hareketin, krank milinde dairesel hareket hâline dönüşmesini sağlar.
- Silindir: Yakıtın yanması sonucu oluşan enerji, her silindir içinde bulunan pistonların aşağı yukarı hareketiyle mekanik enerjiye çevrilir. Silindir bakım ve kontrolleri kapsamında herhangi bir işlem yapılıp yapılmayacağı pistonlar sökülmeden, silindirlerin komparatör ve mikrometreyle ölçümü sonucunda belirlenir.
- Krank Mili: Pistonlardan gelen doğrusal hareketi dairesel harekete çevirerek araçlarda çok daha iyileştirilmiş performans temin eder. Pistonların çıkıntılarına 90 derecelik bir açı ile bağlanan “U” benzeri kollar döndükçe krank mili de kendi etrafında bir yuvarlak çizerek döner. Bu dönüş, otomobillerdeki tüm tekerlere iletilen motor gücü merkezi olarak düşünülebilir. Ardından bu milin bağlandığı piston kolları, dairesel bir döngü ile yukarı aşağı hareket etmek suretiyle motor gücünü temin etmiş olur. Krank mili,volan dişlisiyle motor hareketinde devamlılık sağlar. Volan dişlisi, motor viteste değilken bile motoru çalışır durumda tutar.
- Motor Yatağı: Motor yatağı, mil ve muyluları ideal konumda tutarak bu parçaların dönüşünü sağlayan ve üzerine gelen yükleri karşılayan, muylulardan önce aşınarak muyluların çalışma ömürlerini uzatan hassas işlenmiş, yenilenebilir motor parçasıdır. Özellikle motorlu araçlarda krank mili ve kam mili değişimi fazlaca zaman aldığıve maliyeti yüksek olduğundan motor yatakları sürtünme sonucu olası aşınmaları kendi üstünde toplar.
- Volan ve Volan Dişlisi: Volan, motorun bütün devirlerinde krank milinin düzgün ve dengeli dönüşünü sağlayan parçadır. Motor çalıştığında enerjinin bir kısmını üstüne alarak diğer zamanlarda pistonların kolayca üst ölü noktaları aşmasını sağlar. Ayrıca volanlar, kavramaya yataklık ederek kavrama diskine hareket vererek volanın üzerinde bulunan volan dişlisi yardımıyla motora ilk hareketin verilmesine yardımcı olur.

