Perseid Göktaşı Yagmuru Gözlemi

Perseid Göktaşı Yagmuru Gözlemi

Gökyüzündeki göksel havai fişek gösterisini izlemek ister misiniz? O zaman Minderini Alan Gelsin

Peki bu göksel şölen nedir? Hemen açıklayalım. Bu olay 12 Ağustos gecesi zirve yapan Perseid göktaşı yağmurudur. Perseid göktaşı yağmuruna sebep olan şey 1992 yılında Dünya’nın yakınlarından geçen 109/Swift-Tuttle kuyrukluyıldızıdır. Bu kuyruklu yıldız Güneş’e yaklaştıkça üzerindeki buz buharlaşıyor ve geride küçük taşlardan büyük kaya parçalarına kadar farklı boyutlarda birçok parçacık bırakıyor. Bu parçacıklar ise kuyruklu yıldızın yörüngesi boyunca savruluyor ve böylelikle Dünya düzenli olarak bu kalıntıların arasından geçiyor. Düzenli olarak geçtiği için 12 Ağustos gecesi göktaşı yağmuru zirve yapıyor. Dünya bu kalıntı kuşağı arasına girince, kuyruklu yıldızın bıraktığı parçalar, kütle çekim etkisiyle çok hızlı bir şekilde atmosferimize girerek orada yanıyor ve yanan bu göktaşları gökyüzünde geçici çizgiler oluşturuyor. Bu sayede saatte ortalama 60 tane göktaşı geçişini gözlemleyebiliyoruz. Bu, anlık yanarak kayma olayı ise halk arasında “yıldız kayması” olarak biliniyor ama bunlar kuyruklu yıldızdan geriye kalan irili ufaklı taş parçacıklarıdır.

Perseid göktaşı yağmuru denilmesinin nedeni ise Dünya’nın yörüngesi ile kesişim noktası olan doğrultuda Perseus(Kahraman) takımyıldızı yer alır, bundan dolayı da Perseid göktaşı yağmuru olarak bilinir.

Bu özel günde güzel bir gözlem yapmak isterseniz, herhangi bir teleskoba ya da dürbüne gerek duymadan, akşam saat 21:00’dan sonra şehrin ışıklarından uzak bir yer olan Kent Ormanı’nda Konya Bilim Merkezi’nin düzenlediği etkinliğe katılabilirsiniz.

Peki; 12 Ağustos gecesi sadece göktaşı yağmuru mu izleyeceğiz? Tabiki de hayır!!

Saat 21.00-00.00 arası yapılacak etkinlikte Jüpiter, Satürn, Mars gezegenlerini, Andromeda galaksisini ve bazı çift yıldızları teleskoplarla gözlemleyeceğiz. Bazı önemli yıldızlar hakkında bilgi edineceğiz. Örneğin, Polaris(Kutup Yıldızı), Vega, Deneb, Altair, Arctürüs vs. vs. Önemli takımyıldızlara (Büyük Ayı, Kraliçe, Pegasus, Akrep, Herkül, Ejderha, Kral, Terazi, Çoban, Perseus(Kahraman), Andromeda gibi bazı önemli takımyıldızlar) değineceğiz ve onların mitolojileri hakkında konuşacağız.

Samanyolu galaksisi hakkında bilgiler verilecek. Samanyolu ismi nereden gelir, galaksinin neresinde bulunuyoruz, kaç yıldız vardır gibi konular hakkında bilgi edineceğiz. Samanyolu’nun Orion kolu arasında kaybolacağız 🙂

PERSEİD GÖKTAŞI YAĞMURU: 12 AĞUSTOS

https://www.kbm.org.tr