İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE YARIŞMASI
Bu Benim Eserim Proje Yarışması
İLİ : İSTANBUL / EYÜP
OKUL ADI: Esentepe İlköğretim Okulu
HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Hilal Koca – Pınar Koca
DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Nergiz Bilgin
PROJE AMACI:
ÖĞRENCİLERİN PERİYODİK TABLONUN NASIL ORTAYA ÇIKTIĞINI ESKİ VE YENİ PERİYODİK CETVEL MODELLERİNİ BİRLEŞTİREREK DAHA İYİ ÖĞRENMELERİNİ SAĞLAYACAK YENİ BİR MATERYAL GELİŞTİRMEK.
PROJE HEDEFİ:
BÜYÜK BİR ATOM MODELİ YAPIP BU ATOM MODELİNİ HEM ATOM MODELİ HEM DE PERİYODİK TABLO OLARAK KULLANABİLMEK. HER BİR ELEKTRONU SİMGELEYEN KÜÇÜK TOPLAR HAZIRLAMAK. BU TOPLARI BÜYÜK ATOM MODELİ ÜZERİNE ARTAN ATOM NUMARALARINA GÖRE SIRALAMAK. PERİYODİK TABLO OLARAK DA TOPLARI ELEMENTLER OLARAK GÖRMEK.
PROJE ÖZETİ:
Projemiz atom modeli ve periyodik tabloyu tek bir sistem üzerinde göstermektedir buna göre sisteme atom modeli olarak bakılırsa pinpon topları elektronları, periyodik tablo olarak bakılırsa pinpon topları elementleri sembolize etmektedir. ayrıca toplar üzerine yerleştirilen boncuklarda topların değerlik elektron sayılarını göstermektedir. Buda grupların nasıl isimlendirildiğini açıklamaktadır.
GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:
Literatür taraması: http://www.ekimya.com GERÇEKLEŞTİRİLEN FALİYETLER: yapılan araştırmalardan sonra kağıt üzerinde bir atom modeli oluşturuldu. Bu atom modeli üzerinde pinpon topları kullanılarak elektronlar elde edildi. ayrıca proje periyodik cetveli sembolize ettiği için bu toplar periyodik cetvel için de elementleri sembolize etti. Her pinpon topu üzerine bulunduğu elementin değerlik elektron sayısı boncuklarla yerleştirildi. Bu boncuklar da A grubu B grubu ve geçiş elementlerini temsil etmesi için üç renk olarak alındı. Periyodik cetvelde elementlerin yeri belirlenirken aynı grupların alt alta gelmesine dikkat edildi. KULLANILAN YÖNTEMLER: araştırma, deney, problem çözme. Bütçe : 23 ytl ULAŞILAN SONUÇLAR: projemiz atom modeli ve periyodik tabloyu aynı sistem üzerinde görmemizi sağladı. DEĞERLENDİRME: bu proje ile birlikte öğrenciler periyodik tablonun nasıl meydana geldiğini daha iyi anlamış oldu. PROJE TAKVİMİ: (1 EKİM- 10 EKİM): proje için gerekli araştırma gerekli araştırma yapılması. (20 KASIM-30 KASIM): projenin taslağının oluşturulup gerekli malzemelerin temin edilmesi. (18 ARALIK-31 ARALIK): proje maketinin yapılması. (OCAK – ŞUBAT): projenin öğrenciler üzerinde test edilip sonuçların değerlendirilmesi.
İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE YARIŞMASI
Bu Benim Eserim Proje Yarışması
FEN BİLİMLERİ