
Çok gezen mi bilir, yoksa çok okuyan mı? Bu soru tartışmaya açık olsa da bence içinden geçtiğimiz pandemi günlerinde çok okuyan, araştıran ve öğrenen kazanacak!
COVID-19 virüsünün bir gece de hayatımıza girmesiyle birlikte gündelik yaşantı tarzlarımızda ve alışkanlıklarımızda da radikal değişiklikler meydana geldi. Kısıtlamaların başlaması ile sosyal hayatımızda yaptığımız tüm faaliyetleri evde yapmak zorunda kalınca hepimizin ortak alanı internet ve haliyle teknolojik cihazlar oldu. Hepimiz okulumuzu, işimizi evden daha iyi nasıl yapabiliriz diye araştırmaya, sorgulamaya ve öğrenmeye başladık. Hatta sağlık kuruluşlarının pandemi hastanesi ilan edilmesiyle birlike gelen süreçte, virüse maruz kalma endişesi taşıyarak sağlık hizmeti alımlarında bile yeri geldi online hizmet almayı tercih ettik!
Belki de virüs hayatımıza girmemiş olsaydı yıllar sürecek olan dijital dönüşüme ortalama 2 haftada adapte olduk.
Bende tabii bu arada, evde olduğumuz zamanları birer fırsat bilerek, küçük yaşlardan beri teknolojiye olan ilgi ve merakımı, sağlık bilişimi alanında gelişmek için kullandım. İlgi duyduğum alanda gelişmek için çalışmalar yaparken kendime yatırım yaptığım içinde vaktimi en iyi şekilde kullandım da diyebilirim. Bunun için de sağlık hizmetlerinde kullanılan teknolojileri ve yeni trendleri daha çok okumaya ve araştırmaya başladım.
Bu süreç aslında bu alanda kendimi geliştirebilmek için çok güzel bir fırsat sundu da diyebilirim. Normal zamanda gündelik hayat akışının yoğunluğundan belki de bu kadar rahat bir şekilde kendimi geliştirebilmeye fırsat bulamayacaktım ya da bilgileri bu kadar rahat sindiremeyecektim. Ama “evde kal “günlüklerinin başlamasıyla beraber ilk başlarda yaşam temposunun bir anda düşmesinin ardından teknoloji ve dijital yaşamın bu kadar içinde olmamız da gelişimimin hızlanmasında önemli bir rol oynadı. Katıldığım etkinlikler, okumaya çalıştığım makaleler ve araştırdığım kitaplar bu süreçte kendimi geliştirebilmek adına istifade edebildiğim kaynaklar oldu.
Bugünkü yazımda da evde daha çok vakit geçirmeye çalıştığımız bu günlerde, benim gibi bu alana ilgi duyan arkadaşlar için şu an okuduğum ve halen içinde okumamı bekleyen ( malum vize ve finallerden tempoya yetişebilmek bazen zor olabiliyor ? ) kendi kitaplığımdan bazı kitap önerileri yapacağım. Önereceğim kitaplar dijital sağlık teknolojileri alanında olacak
Bunlardan bazıları ve şu ana kadar okuma listeme göre satın aldıklarım (sıralama rastgele yapılmıştır);
✓ Sağlıkta Dijital Dönüşüm Yapay Zeka ve Nesnelerin İnterneti – Jülide Güzin KARAGÖZ
✓ Sağlık Hizmetleri Uygulamalarında Dijital Dönüşüm – Doç. Dr. Elgiz Yılmaz ALTUNTAŞ
✓ Sağlık Bilimlerinde Yapay Zeka – Prof. Dr. Melih BULUT vd.
✓ -Sağlıkta İleri Teknoloji Uygulamaları – Dr. Mustafa Said YILDIZ
Global manada yeni dünya düzenine adapte olabilmek adına oryante edildiğimiz şu günlerde, yeni yaşama biçimimize bağlı olarak hayatımızda hava ve su gibi teknoloji vazgeçilmezlerimiz haline gelmiş durumda. Teknoloji ve yapay zeka kavramlarının sağlık alanında son sürat ilerletilmesiyle sağlıkta dijitalleşmenin gözümüzün önünde yolculuğunu bir bardak çay eşliğinde okuyarak seyretmek virüsten köşe bucak saklandığımız kış günlerinde 10/10 aktivite olacaktır. ?
Sizlerin de bu alanda okuduğunuz ve beğendiniz yayın ve kitaplar varsa yorumlarda paylaşırsanız bu alana benim gibi ilgi duyan insanlara yardımcı olacaktır diye düşünüyorum.
Bir sonra ki yazımda sizlerle buluşuncaya dek
Sağlıkla kalın 🙂