OYUNUN ÇOCUĞUN HAYATINDAKİ ÖNEMİ
Oyunların, çocukların duygularını ve düşüncelerini ifade etmelerini sağlayan; sosyalleşmelerini sağlayan; kişilerarası ilişkilerini geliştiren bir araç olduğunu biliyoruz. Çocuklar, duygu ve düşüncelerini oyun oynayarak ifade ederler. Biz yetişkinler karşımızdaki kişiyle bir sorun yaşadığımızda, sorunumuzu karşımızdaki kişiye anlatarak çözmeye çalışırız. Fakat çocuklar, sorunlarını çözmek için konuşma çabasına girmezler. Duygu ve düşüncelerini oyunlar oynayarak ifade ederler.
Oyun aynı zamanda çocuğun fiziksel ve bilişsel gelişimini de destekler: Çocuğun atlaması, zıplaması, koşması fiziksel gelişimini, oyun oynarken beyninin uyarılması ise bilişsel gelişimini destekler.
Çocuklar, oyun oynarken hem eğlenir hem de eğitilirler. Oyun sayesinde arkadaşlarıyla iletişim kurmayı, paylaşmayı, hayal gücünü geliştirmeyi öğrenirler. Çocuklar oyun aracılığıyla, farklı davranışlarda bulunup farklı rollere bürünebilirler. Örneğin, arkadaşlarıyla evcilik oynayan bir çocuğun “sen anne ol, ben baba” demesi gibi…
Oyun sayesinde çocuğun bilinçaltına inmek mümkündür. Çocuğun oyuncak tercihleri (oyuncakların boyutları, renkleri vs.), çocuğu anlamaya, düşünce yapısı ve duygularını değerlendirmeye yardımcı olabilir. Bu konuda da “Oyun Terapisi” devreye giriyor. Peki oyun terapisi nedir?
Oyun Terapisi Nedir? Ne İşe Yarar?
Çocukların kelimeler yerine oyuncakları kullanarak kendilerini ifade etmelerine, çocuğun öz güveninin ve benlik değerinin artmasına, travmatik olayların yarattığı anksiyeteyi azaltmaya, sağlıklı iletişim kurmasına yardımcı olan bir terapi çeşididir.
Oyun Terapisi Kimlere Uygulanabilir?
Oyun terapisi, 3-12 yaş arası çocukların duygusal ve davranış sorunlarını çözmek için kullanılır.
“Oyun Terapisinde Yarar Sağlanan Vakalar
Ailede yaşanan boşanma, çatışma ya da ayrılıkla ilgilenen çocuklar,
Duygusal, fiziksel yada cinsel tacize uğramış çocuklar,
Evlat edinilmiş çocuklar,
Sevilen birinin ölümü yada hastalığı ile uğraşan çocuklar,
Aile içi şiddet gören çocuklar,
Kronik hastalık ile uğraşan çocuklar,
Dikkat eksikliği tanısı almış çocuklar,
Öfke kontrol bozukluğu olan çocuklar,
Ayrılık anksiyetesi yaşayan çocuklar,
Aşırı utangaçlık yaşayan çocuklar,
Düşük benlik saygısı olan çocuklar,
Öğrenme güçlüğü ya da diğer okul problemleri yaşayan çocuklar,
Tıbbi bir nedene bağlı olmayan baş ağrıları yada mide ağrıları gibi fiziksel septomlar yaşayan çocuklar,
Takıntılı cinsel davranışı olan çocuklar
Özgüven problemleri yaşayan çocuklar,
Kardeş kıskançlığı yaşayan çocuklar,
Sınır koyamayan ailelerin çocukları,
Otorite sıkıntısı olan çocuklar”
Oyun Terapisini Kimler Uygulayabilir?
Psikologlar, Psikolojik Danışmanlar, Psikoloji Yüksek Lisans /Doktora Mezunları, Çocuk Gelişim Uzmanları, Aile Danışmanlığı Sertifikası alanlar ve bu alanlarda öğrenci olanlar oyun terapisini uygulayabilirler.
https://www.psikolium.com/tr/icerik/4/oyun-terapisi