ÖSYM’yi Yönetemiyorsanız Koltuğunuzu Bırakın!

Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu`muzun `ÖSYM’yi Yönetemiyorsanız Koltuğunuzu Bırakın! Kimsenin Geleceğiyle Oynamayın!` başlıklı açıklama metni.

İnsanların geleceğini sınavlara bağlayan, ancak sınavları da skandalsız yapamayan ve bu durumun sorumluluğunu dahi almayıp güvenlik önlemi adı altında sınavları eziyete çevirenler yeni bir skandalla karşımıza çıktılar! 2015 KPSS sonuçları, iptal edilen 12 soru ve cevap şıkkının yeri değiştirilen 3 sorunun ardından açıklandı.
Bu süreç içerisinde ise KPSS 2015 ÖABT Sosyal Bilgiler Sınavı`nda sorulan “ateş hangi çağda bulundu?” sorusunun cevabı önce “Ortataş çağı” olarak verilmesine rağmen, 28.06.2015 tarihinde ÖSYM tarafından yapılan açıklama ile cevap “Eskitaş çağı” olarak değiştirilmiştir. MEB 9. sınıf tarih kitabında ise ateşin “Ortataş Çağı”nda bulunduğu ifade edilmektedir. Gençlerimizin geleceğine yön verecek bir sınavda böylesine ciddiyetsiz bir durumun ortaya çıkması, durum devlet kurumlarının ne kadar ciddiyetle yönetildiğinin en açık ifadesidir. Bu konuyla ilgili gerek MEB gerekse ÖSYM sorumluluğunu kabul ederek derhal tüm adaylara tatmin edici bir açıklama yapmalı ve kimseyi mağdur etmemelidir.

Ancak bu yıl yaşananlar söz konusu ciddiyetsizliğin dışında kimi soru işaretlerini de akıllara düşürmektedir. Özellikle Valilikler ve Adalet Bakanlığı`nın KPSS dışında kendi yaptıkları sınavla personel alması, AKP`nin KPSS`de yaşanan skandallar üzerinden kurumların kendi personelini yazılı ve sözlü sınavlarla almak arzusunda olduğu şüphesini güçlendirmiştir. Şüphesiz ki kadrolaşma konusunda destan yazan bir hükümetten böylesi bir hamle beklemek, kuruntunun ötesinde dayanakları sıralanabilecek bir durumdur.

Eğitim Sen olarak belirtmek isteriz ki kamu personeli alımlarında temel kriterler liyakat, şeffaflık, eşitlik ve hakkaniyet ilkeleri olmalıdır. Bu ilkeleri ortadan kaldıran, kayırmacılığa kapı aralayan, adaletsizlik yaratan ve adayların geleceğine ipotek koyan her uygulamaya karşı olacağımız bilinmelidir. Öğretmen atamaları konusunda ise eğitim sistemimizin öğretmen ihtiyacı ve işsiz, ataması yapılmayan öğretmen sayısı ortadadır. Plansızca yeni Eğitim Fakülteleri açarak yaklaşık 300 bin ataması yapılmayan, işsiz öğretmen sayısına yeni işsizler eklenmesi politikası terk edilmeli ve ataması yapılmayan tüm öğretmenlerin ataması kadrolu ve güvenceli biçimde yapılmalıdır.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.