Türkiye’nin dört bir yanından 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri, yaratıcılıklarını konuşturacak bir yarışmaya davetli! Günışığı Kitaplığı tarafından düzenlenen Zeynep Cemali Öykü Yarışması’nın 2025 teması, günümüzün en çok konuşulan konularından biri olan “Yapay Zekâ”.
Zeynep Cemali’nin Ankaralı romanından esinlenen yarışma, öğrencilerin hayal güçlerini zorlayacak ve onlara kendilerini ifade etme fırsatı sunacak. Yarışmanın amacı, çocuk edebiyatının önemli isimlerinden Zeynep Cemali’nin mirasını yaşatmak, öğrencileri okumaya ve yazmaya teşvik etmek ve onların dil becerilerini geliştirmek.
Yarışmaya katılmak için yapmanız gerekenler çok basit: Zeynep Cemali’nin Ankaralı romanındaki “Aynadaki görüntüsüne baktı.” cümlesinden yola çıkarak, “Yapay Zekâ” temasını işleyen özgün bir öykü yazmanız yeterli. Öyküleriniz, 21 Mayıs 2025’e kadar Günışığı Kitaplığı’na gönderilebilecek.
Ödül töreni ise yılın son aylarında düzenlenecek. Dereceye giren öğrenciler, hem maddi ödüller kazanacak hem de eserleri yayımlanma fırsatı bulacak.
Unutmayın, yaratıcılığın sınırı yok! Kendi dünyanızı kurun, hayal gücünüzü konuşturun ve Zeynep Cemali Öykü Yarışması’nda yerinizi alın.
Fen liseleri taban puanları ve yüzdelik dilimleri için sayfamızı takip ediniz.
Günışığı Kitaplığı
ZEYNEP CEMALİ ÖYKÜ YARIŞMASI 2025 ŞARTNAMESİ
ADI
Zeynep Cemali Öykü Yarışması
DÜZENLEYEN KURUM
Günışığı Kitaplığı (Türk ve dünya edebiyatından çocuklar ve gençler için çağdaş edebiyat kitapları yayımlayan yayınevi)
KONUSU
Çocuk edebiyatı yazarı Zeynep Cemali’nin öykülerinde ve romanlarında işlediği “Yapay Zekâ” teması 2025 yarışmasının ana teması olarak belirlenmiştir. Bu yılki öykülerin bu ana temada, Zeynep Cemali’nin Ankaralı romanında geçen “Aynadaki görüntüsüne baktı.” cümlesinden esinlenerek kaleme alınması önerilmektedir.
TÜRÜ
Öykü Yarışması
AMACI
Yarışma, öykücü Zeynep Cemali’nin anısını yaşatarak, çocukları duygu, düşünce ve gözlemlerini yazarak ifade etmeye özendirmek; zengin ve doğru Türkçe kullanımının yerleşmesine katkı sağlamak; çocukların öğrenim yaşamını yaratıcı uygulamalarla zenginleştirmek ve geleceğin yazarlarının yetişmesine öncülük etmek amacıyla düzenlenmiştir.
HEDEF KİTLE
Bu yarışmaya Türkiye genelinde tüm 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri katılabilirler. Öğrencilerin yazdıkları öykülerin, okul yönetimlerince herhangi bir ön elemeye tabi tutulmadan tamamının gönderilmesi teşvik edilmelidir.
ZAMANI
Aşağıda belirtilen katılım koşullarına uygun olarak yapılacak başvurular 21 Mayıs 2025 Pazartesi gününe kadar kabul edilecek, ödül töreni 2025 yılı Eylül-Kasım döneminde düzenlenecektir.
KATILIM KOŞULLARI
- Yarışmaya Türkiye genelinde, 2024-2025 öğretim yılında tüm okulların 6, 7 ve sınıflarında okuyan öğrencilerin katılım hakkı vardır.
- Bir öğrenci yalnızca 1 (bir) öyküyle yarışmaya katılabilir.
- Birden fazla kişi tarafından ortaklaşa yazılmış öyküler yarışmaya kabul edilmez.
- Metin, öykü türüne uygun olarak yazılmalıdır.
- Öykü, Türkçe dilinde yazılmalıdır.
- Öykü “Yapay Zekâ” temasında yazılmalıdır. Esinlenme için önerilen kılavuz cümlenin öyküde kullanılması şart değildir.
- Öykü, A4 boyutunda dosya kâğıdına, tercihen bilgisayarda 12 punto, “Times New Roman” yazı karakteriyle, .doc uzantılı “Word” dosyası formatında yazılmalıdır. El yazısıyla gönderilecekse öykülerin okunaklı olması şarttır.
- Öykünün uzunluğunun 1,5 satır aralığıyla, iki (2) A4 sayfadan az, dört (4) A4 sayfadan fazla olmaması
- Öykünün başında öykü adı ve hemen altında da öyküyü yazan öğrencinin adı yer almalıdır.
- Öykünün posta veya e-posta yoluyla tek (1) kopya gönderilmesi yeterlidir. Yarışmaya kişisel e-posta adresinden değil, danışman öğretmen veya veli e-posta adresinden başvuru yapılmalıdır.
- Yarışmaya son başvuru tarihi 21 Mayıs 2025 Çarşamba günüdür.
- Yarışmanın internet sayfasındaki Başvuru Formu’na, başvuruda bulunan öğrencinin adı soyadı, okulunun adı, sınıfı, öğretmeninin adı soyadı, okul adresi ve okul telefon numarası, velisinin adı soyadı ve telefonu ile Zeyenp Cemali Öykü Yarışması’na daha önce katıldıysa, katılım yılı eksiksiz yazılmalıdır.
- Başvuru Formu ile birlikte şu 3 belge de yollanacaktır:
1) Veli İzin Yazısı; 2) Veli tarafından doldurulup imzalanmış Katılımcı Aydınlatma ve Rıza Metni; 3) Öğretmen tarafından doldurulup imzalanmış Katılımcı Aydınlatma ve Rıza Metni. E-postayla yapılacak başvurularda belgelerin imzalı taranmış dijital kopyalarının eklenmesi yeterlidir.
- Veli İzin Yazısı yarışmanın internet sayfasından indirilebilir. Bu belgenin, başvuruda bulunacak öğrencinin velisi tarafından imzalanarak başvuru evraklarıyla birlikte gönderilmesi zorunludur.
- Kişisel verilerin 6698 sayılı KVKK kapsamında korunmasına yönelik Katılımcı Aydınlatma ve Rıza Metni belgesi, yarışmanın internet sayfasından indirilebilir. Bu belgenin altındaki onay bölümünün, Başvuru Formu’nda adı geçen veli ve öğretmen tarafından ayrı ayrı doldurulup imzalanması ve 2 belgenin de başvuru evraklarıyla birlikte gönderilmesi zorunludur.
- Öğretmen olarak yalnızca bir (1) isim belirtilmelidir. Türkçe dışında farklı bir branş öğretmeni de belirtilebilir.
- Başvuruların şartnameye uygunluğu proje sekreterliği tarafından denetlenir.
- Şartnameye uygun olarak ve zamanında teslim edilen aday öykülerin tümü yarışma başkanlığı (Proje Başkanı Müren Beykan ve Raportör Hande Demirtaş) tarafından değerlendirilir. En iyiler seçkisi Seçici Kurul’un değerlendirilmesine sunulur.
- Seçici Kurul, her yıl değişen edebiyatçı ve akademisyenlerden oluşur. Seçici Kurul uygun gördüğü en az 3 öyküye ödül verir.
- Ödüle hak kazanan öyküler arasında herhangi bir derecelendirme yapılmaz. Ödüllü öykülerin yanı sıra, dikkat çeken öyküler de Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlanan ve ücretsiz dağıtılan Ödüllü Öyküler Kitapçığı’nda yer alır.
- Şartnameye uygun olarak ve zamanında teslim edilen aday öyküleri yazan öğrencilerin tümüne ve öğretmenlerine yarışmaya katılımlarını belgeleyen dijital katılım sertifikaları yarışma sonuçlandıktan sonra gönderilecektir.
- Yarışmaya gönderilen öykülerin telif hakkı eser sahibine aittir. Günışığı Kitaplığı eser sahibinden izin almak kaydıyla yayımlama, yayma, işleme vb. hakkına sahip olacaktır.
- Önceki yıllarda Zeynep Cemali Öykü Yarışması’na katılarak ödül almış öğrenciler, farklı bir öyküyle de olsa, yarışmaya tekrar katılamazlar. Önceki yıllarda öyküleri Ödüllü Öyküler Kitapçığı’na “Dikkati Çeken Öyküler” olarak seçilmiş öğrenciler yarışmaya farklı bir öyküyle tekrar katılabilirler.
- Yarışmaya katılan öykülerin başka herhangi bir yarışmaya gönderilmemiş, daha önce düzenlenen benzer yarışmalarda dereceye girmemiş, başkası tarafından yazılmamış, kısmen ya da tamamen başka bir metinden kopya edilmemiş ve daha önce herhangi bir yerde yayınlanmamış olması gerekmektedir.
- Yarışmaya katılan öyküler üzerinde gerek görüldüğü takdirde editörlük çalışması yapılabilir, fazla sayıda noktalama ve yazım hatası içeren ve öykü formuna uygun olmayan uzunluktaki öyküler değerlendirme dışı bırakılabilir.
- Günışığı Kitaplığı’na son başvuru tarihinden sonra ulaşan öyküler değerlendirmeye alınmayacaktır. Postadaki gecikmeler ya da teknik aksaklıklar nedeniyle zamanında ulaşmayan başvurulardan Günışığı Kitaplığı sorumlu değildir.
BAŞVURUNUN YAPILACAĞI YER
Başvurular Günışığı Kitaplığı, Fulya Mah. Büyükdere Cad. Akabe İş Merkezi 78/1 Şişli 34394 İstanbul adresine kapalı zarf içinde posta/kargo yoluyla gönderilebileceği gibi; yarisma@gunisigikitapligi.com adresine e-posta ekinde de gönderilebilir. Son başvuru tarihinden sonra ulaşan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.
E-posta ile yapılacak başvurular
Yarışmaya gönderilecek öykü .doc uzantılı “Word” dosyası formatında, konu bölümünde “Zeynep Cemali Öykü Yarışması” ibaresi yer alan bir e-posta ekinde, yarisma@gunisigikitapligi.com adresine gönderilmelidir. E-postayla yapılan başvurularda da, katılım koşullarının 12. maddesinde belirtilen tüm bilgiler ve ekler yer almalıdır.
Yarışma koşullarıyla ilgili bilgi almak ya da başvuruların ulaşıp ulaşmadığını kontrol etmek için başvuru sahipleri, Günışığı Kitaplığı’yla aşağıdaki telefon ve e-posta adresinden iletişim kurabilirler.
İlgili Kişi : Oya Balkan
Tel : (0212) 212 99 73
E-posta : yarisma@gunisigikitapligi.com
Posta/kargo ile yapılacak başvurular
Aşağıdaki örneğe uygun olarak hazırlanmış bir zarf içine, arkasında katılım koşullarının 12. maddesinde belirtilen tüm bilgilerin yer aldığı öykü metni, Başvuru Formu, Veli İzin Yazısı, veli tarafından imzalanmış Katılımcı Aydınlatma Metni, Muvafakat Belgesi, öğretmen tarafından imzalanmış Aydınlatma Metni konularak gönderilmelidir.
Gönderen
Öğrencinin adı, soyadı
Posta adresi
Günışığı Kitaplığı
Zeynep Cemali Öykü Yarışması
Fulya Mah. Büyükdere Cad. Akabe İş Merkezi 78/1
Şişli 34394
İstanbul
SEÇİCİ KURUL
Yarışmanın 2025 Seçici Kurulu, isimleri aşağıda belirtilen yazarlardan ve editörlerden oluşmaktadır.
- Afşin Kum (Yazar)
- Altay Öktem (Yazar)
- Buket Uzuner (Yazar)
- Saliha Nilüfer (Yazar, çevirmen)
- Müren Beykan (Proje Başkanı, Günışığı Kitaplığı Yayın Yönetmeni)
DEĞERLENDİRME ŞEKLİ VE SÜRECİ
- Başvuruların şartnameye uygunluğu Günışığı Kitaplığı tarafından denetlendikten sonra, öykülerden birer kopya okunmak ve değerlendirilmek üzere Seçici Kurul üyelerine ulaştırılacaktır.
- Seçici Kurul üyeleri öyküleri bireysel olarak okuyup değerlendirdikten sonra, 2025 yılının Ağustos-Eylül döneminde belirlenecek bir tarihte bir araya gelerek ödüle değer bulunan öyküleri belirleyeceklerdir. Yarışmaya gönderilen öyküler alanında uzman, bağımsız bir Seçici Kurul tarafından aşağıda belirtilen kriterlere göre, adayların isimleri ve kişisel bilgileri gizli biçimde değerlendirilmektedir. Ödüle değer bulunan öyküler Seçici Kurul toplantısında oy çokluğuyla alınan kararlara göre belirlenir.
- Ödül almaya hak kazanan öyküler, eylül ayı içinde com web adresinde ilan edilecektir.
ÖDÜLE ESAS DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ
Seçici Kurul yarışmaya katılan öyküleri 5 ana ölçüt altında, toplam 10 puan üzerinden değerlendirir:
- Temayla uyum: Öykülerin ilan edilen tema çerçevesinde, seçilen cümlenin yol göstericiliğinde kaleme alınmış olmasını gözetir. (2 puan)
- Öyküsellik: Edebi “öykü” türünün özelliğinde yazılması amaçlanan metnin öyküselliği, kurgu ve karakterlerinin işlenişi açılarından değerlendirir. (3 puan)
- Özgünlük: Öykülerin özgünlüğünün önemi gözetilerek, öykünün, öğrencinin duygu ve düşüncelerini yansıtabilmesini, yaşına uygun dilsel birikimini ifade edebilmesini arar. Metne yetişkinlerin müdahale etmediğini; metnin herhangi bir yazı, eser ya da ortamdan kopyalanmadığını, raportörlüğün ön araştırmaları ışığında değerlendirir. (2 puan)
- Dil ve anlatım: Öğrencinin sözcük dağarcığının zenginliğini, Türkçe’yi kullanma ve anlatım becerisini göz önünde
bulundurur. (2 puan)
- Yazım Kuralları: Öğrencinin öyküsünü yazarken Türkçe yazım kurallarına ne derece uyduğu göz önünde bulundurulur. (1 puan)
BÜTÇE
Yarışma ülkemizdeki okuma kültürünün gelişimini desteklemek amacıyla bir sosyal sorumluluk projesi olarak düzenlenmekte olup, düzenleyen kurum tarafından herhangi bir ticari amaç güdülmemekte ve katılımcılardan ücret talep edilmemektedir.
Yarışma ve ödül törenine ilişkin tüm giderler, düzenleyen kurum tarafından karşılanmakta olup, Seçici Kurul üyeleri ve raportör de çalışmalarını gönüllülük esasıyla yürütmektedir.
ÖDÜL TÜRÜ VE MİKTARI
Ödüle değer görülen öyküleri yazan öğrencilere 1 adet tablet, ödül, kitap seçkisi ve sertifika verilecektir. Ayrıca, öğrencinin okul kütüphanesine kitap seçkisi armağan edilir.
Ödül kazanan tüm öğrencilerin başvurularında bildirdikleri öğretmenlerine, öğrencilerini edebiyat sevgisi aşılayarak destekledikleri için birer teşekkür belgesi ve kitap seçkisi sunulacaktır.
ÖDÜL TÖRENİ
Ödüle değer görülen gençler, sonbahardaki Eğitimde Edebiyat Seminerleri kapsamında düzenlenecek törende, ödüllerini usta edebiyatçıların elinden alır. Törene İstanbul dışından katılacak öğrenciler, velileri ve öğretmenleri, Günışığı Kitaplığı’nın davetlisi olarak ağırlanır. Ödül töreninin tarihi ve yeri yaz sonunda gunisigikitapligi.com web adresinde duyurulur.
YARIŞMA TAKVİMİ
23 Ekim 2024 : Yarışma duyuru ve başlangıç tarihi
21 Mayıs 2025 : Son başvuru tarihi
Temmuz 2025 : Şartnameye uygun eserlerin Seçici Kurul üyelerine iletilmesi için son tarih
Ağustos-Eylül 2025 : Seçici Kurul üyelerinin toplanarak ödüle değer eserleri belirleme tarihi
Eylül-Kasım 2025 : Ödül töreni
GÜNIŞIĞI KİTAPLIĞI İLETİŞİM BİLGİLERİ
İlgili Kişi : Oya Balkan
Adres : Günışığı Kitaplığı, Fulya Mah. Büyükdere Cad. Akabe İş Merkezi 78/1 Şişli 34394 İstanbul
Telefon : (0212) 212 99 73
e-posta : yarisma@gunisigikitapligi.com (başvurular ve bilgi için)
Başvuru için gerekli belgeler:
- Başvuru Formu
- Veli İzin Yazısı
- Öğretmen Aydınlatma Metni
- Öğrenci Aydınlatma Metni
Detaylı bilgi için Günışığı Kitaplığı web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
#ZeynepCemaliÖyküYarışması #GünışığıKitaplığı #YapayZekâ #ÇocukEdebiyatı #ÖğrenciYarışması