Onlar Yaşayarak Öğreniyor; Peki Siz Nasıl ve Nerede Öğreniyorsunuz?

Öğrenmek nasıl olur? Okuyarak, görerek, dinleyerek, yaparak, bozarak vs vs. Yaşayarak Öğrenme terimi ise bunların daha üzerinde bir öğrenme stiline işaret ediyor. Aslında hayatın her döneminde bazen farkında bazen farkında olmadan deneyimlediğimiz öğrenme modeli yaşayarak öğrenme.

Bugün tanıtacağımız Yaşayarak Öğrenme Merkezi’ndeki gençler de kendi potansiyellerini ortaya çıkarabilmek için “Yaşam baştan sona bir öğrenme oyunudur” diyerek 2009 yılında Gençtur’un bir projesi ile yola çıktılar. 5 ayrı ülkeden gençleri “daha fazla okul-dışı öğrenme fırsatı” teması ile bir araya getiren bu proje sonrası gençler kendi insiyatifleri ile Ocak 2011’de Yaşayarak Öğrenme adı ile ilk merkezlerini hayata geçirdiler.

Neredeyse 2 yılını dolduran merkezin aktivitelerinden bugüne kadar Türkiye ve Avrupa’dan 500 genç faydalandı ve şu anda aktif olarak 50 genç de gönüllü olarak aktivitelerin organizasyonunda gönüllü olarak aktif görev almakta.

Uluslararası Sosyal Girişimcileri buluşturan en büyük ağ olan Ashoka tarafından Avrupa’nın ilham veren 40 genç sosyal girişimi arasına, Changemakerxchange adlı programına seçilen YAŞÖM, ayrıca Goethe Enstitüsü tarafından da Avrupa ve Arap dünyasından 100 kuruluşu bir araya getiren Cultural Innovators Network adlı programa seçildi.

YAŞÖM Nedir?

Yaşayarak Öğrenme anlayışını benimsemiş, edindikleri bilgileri, deneyimleri, hayatı paylaşan gençlerin buluştuğu bir merkez. YAŞÖM’de yapılan faaliyetlerle, gençlerin özgüvenlerini arttırmak, potansiyellerini ortaya çıkarmalarına destek olmak ve kültürlerarası öğrenmeye teşvik etmek amaçlanıyor. Merkezin vizyonuysa bilgi çağında gözden kaçan yaşayarak, deneyimleyerek öğrenme felsefesinin Türkiye ve dünyadaki gençler tarafından içselleştirilmesidir.

YAŞÖM’de Neler Yapılır?

Merkez dahilinde farklı alanlarda atölyeler, konuşma kulüpleri, gençlik projeleri ve toplumsal destek çalışmaları yapılmaktadır. Bugüne kadar;

1. Atölyeler: Gönüllülerin ilgileri, yetenekleri ve istekleri doğrultusunda oluşturulmaktadır. Toplumsal Cinsiyet, Tüketim Alışkanlıklarımız, Sosyal Girişimcilik, Başka Dilde Aşk, Çocuk Hakları, Etkili Konuşma ve Diksiyon, Avrupa Gönüllü Hizmeti Bilgilendirme, Photoshop, İlk Yardım, Duygusal Zeka gibi çok çeşitli konularda gençler tarafından gençler için atölyeler düzenlenmiştir.

2. Dünya Dilleri Konuşma Kulüpleri:
İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve Yabancılar için Türkçe dillerindeki haftalık kulüpler ile gençlerin kafasındaki “Anlıyorum ama Konuşamıyorum” algısını aşabilmek hedeflenmiştir.

3. Gençlik Projeleri:

Merkezimiz; Avrupa Birliği Bakanlığı’nca desteklenen, çeşitli alanlarda gençlerin ilgileri doğrultusunda gerçekleşen projelere katılım göstermiş, ortaklığını yapmış ve kendi projelerini uygulama alanına sahip olmuştur.

• Türkiye ve Avrupa’dan 70 genci buluşturan ve kültürlerarası etkileşimi amaçlayan Doğu Batı kampı her yıl iki dönem şeklinde gerçekleştirilmektedir.
• 15 farklı ülkeden 30 genci buluşturan İşsizliğe Karşı Yaygın Öğrenme ile gençler deneyimlerini paylaşmışlardır.

4. Toplumsal Destek Projeleri;

Yaşayarak Öğrenme Merkezi, sadece bireysel değil toplumsal gelişiminde bilincinde olarak, bağlantılı olduğu kuruluşlar vasıtasıyla gönüllü faaliyetler organize ederek toplumumuzdaki sorunlara destek olmaya çalışmaktadır.

* Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin düzenlediği Doğa Şenliği’nde çocuklara doğayı tanımları için çeşitli atölye çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
* Darıca Hayvanat Bahçesi’nde yapılan gönüllü çalışma ile bahçe bakımına katkı sağlanılmaya çalışılmıştır.
* Çınardibi Gençlik Merkezi’ndeki çocuklar için yapılan çalışmalara destek olarak dezavantajlı ilköğretim öğrencileri için İngilizce dersleri verilmiştir.

YAŞÖM; tüm gençlere açık bir alandır. Yılın her döneminde Yaşöm’e katılabilirsiniz!

YAŞÖM’e katılarak;

* Kendi ilgi ve beceri alanlarınızda atölye çalışmaları ve projeler yapabilir,
* Ortaklığı yapılan projeler, etkinlikler dahilinde yurtiçi veya yurtdışında çalışmalara katılabilir,
* Merkezi ve yapılan çalışmaları, iletişim kanallarınızda duyurarak YAŞÖM’ün daha çok gençle tanışmasına öncülük edebilirsiniz.

İletişim için;
www.yasom.org

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.