OLUŞTUR CİSİMLERİ GÖR HACİMLERİ

Bu Benim Eserim Proje Yarışması

İli : Antalya
Okulun Adı:
TED Antalya Koleji Özel İlköğretim
Okulu
Hazırlayan Öğrenciler:
Günseli ALIÇ
Ahmet Can DOĞAN
Danışman Öğretmen:
Sedanur ÇAKMAK

PROJE AMACI:
PROJENIN AMACI 3 BOYUTLU CISIMLERIN YÜZEY ALANLARINI VE HACIMLERINI HESAPLAMA YAPMADAN GÖREBILMEK IÇIN 3 BOYUTLU GEOMETRI TAHTASI TASARLAMAKTIR.

PROJE HEDEFİ:
1. GEOMETRIK ŞEKILLERIN ALANLARINI HESAPLAMA YAPMADAN GÖREBILMEMIZI SAĞLAYAN 2 BOYUTLU GEOMETRI TAHTASINI GELIŞTIREREK 3 BOYUTLU GEOMETRI TAHTASI GELIŞTIRMEK. 2. 3 BOYUTLU CISIMLERIN YÜZEY ALANLARINI VE HACIMLERININ KOLAYCA GÖRÜLEBILECEĞI BIR MATERYAL TASARLANMAK.

PROJE ÖZETİ:
BU PROJEDE ALAN ÖLÇMEDE KULLANDIĞIMIZ GEOMETRI TAHTASINDAN YOLA ÇIKARAK 3 BOYUTLU CISIMLERIN YÜZEY ALANLARINI VE HACIMLERINI ÖLÇMEK AMACIYLA 3 GEOMETRI TAHTASI TASARLAMAK AMAÇLANMIŞTIR. ASETAT KAĞITLARI VE IPLER KULLANARAK TASARLANAN ARAÇTA CISIMLERIN HACIMLERI KOLAYLIKLA GÖRÜLEBILMEKTEDIR. AYRICA, GELIŞTIRILEN ARAÇ 3 BOYUTLU KOORDINAT SISTEMI OLARAK KULLANILARAK CISIMLERIN KÖŞELERININ VE AYRITLARININ KOORDINAT DÜZLEMI ÜZERINDEKI YERLERININ SAPTANMASINDA KULLANILABILMEKTEDIR.

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:
BU PROJEDE 3 BOYUTLU CISIMLERIN HACIMLERINI VE YÜZEY ALANLARINI HESAPLAMA YAPMADAN GÖREBILMEMIZI SAĞLAYAN BIR MATERYAL YAPILMIŞTIR. 3 BOYUTLU CISIMLERIN GENIŞLIK, UZUNLUK VE YÜKSEKLIKLERININ GÖRÜLEBILMESI IÇIN KALIN ASETAT KAĞITLARI KULLANILMIŞTIR. ASETATTAN OLUŞAN YÜZEYLER BIRIM KARELERE AYRILMIŞ VE BU KARELERIN HER KÖŞESI, DELINMIŞTIR. DELIKLERDEN RENKLI IPLER GEÇIRILEREK GEOMETRIK CISIMLERIN OLUŞMASI SAĞLANMIŞTIR. AYRICA HALIHAZIRDA BULUNAN GEOMETRIK CISIMLERDE KULLANILMIŞTIR.

KULLANILAN YÖNTEMLER:
3 BOYUTLU GEOMETRI TAHTASININ YAPIM AŞAMASINDA DIŞ YÜZEYI ASETAT KAĞIDINDAN OLUŞAN BIR KÜP TASARLANMIŞTIR. BU KÜPÜN YÜZEYLERI BIRIM KARELERE AYRILMIŞ VE HER BIR BIRIM KARENIN KÖŞESI DELINMIŞTIR. İPLERI BU DELIKLERDEN GEÇIREREK ÇEŞITLI GEOMETRIK CISIMLER OLUŞTURULMUŞTUR.

ULAŞILAN SONUÇLAR:
TASARLANAN ARAÇLA OLUŞTURULAN GEOMETRIK CISIMLERIN YÜZEY ALANLARI BIRIM KARELERI SAYARAK, HACIMLERI ISE OLUŞAN KÜPLERI SAYARAK HESAPLANMIŞTIR. AYRICA, EN BOY VE YÜKSEKLIK ARASINDA ILIŞKININ GÖRÜLMESI SAĞLANMIŞTIR. BUNUN YANINDA, GELIŞTIRILEN MATERYAL 3 BOYUTLU KOORDINAT SISTEMI OLARAK KULLANILARAK CISIMLERIN KÖŞELERININ VE AYRITLARININ KOORDINAT DÜZLEMI ÜZERINDEKI YERLERININ SAPTANMASINDA KOLAYLIK SAĞLAMIŞTIR.

SONUÇLARI DEĞERLENDİRİLMESİ:
TASARLANAN ARAÇLA YAPILAN ÖLÇÜMLER ILE FORMÜL KULLANARAK YAPILAN HESAPLAMALAR ARASINDA HATA PAYININ AZ OLDUĞU GÖRÜLMÜŞTÜR. TASARLAMIŞ OLDUĞUMUZ GEOMETRI TAHTASI 3 BOYUTLU CISIMLERDEKI HACIM KAVRAMINI ANLAMLANDIRMASI AÇISINDAN ÖNEM TEŞKIL ETMEKTEDIR. AYNI ZAMANDA FORMÜL KULLANMADAN HESAPLAMA YAPILABILDIĞI IÇIN KÜÇÜK SINIFLARDA KOLAYLIK SAĞLAMAKTADIR.

KAYNAKLAR:
ERİŞİM TARİHİ: 20 EKİM 2009 ERİŞİM TARİHİ: 20 EKİM 2009 ERİŞİM TARİHİ: 25 EKİM 2009

PROJENİN TAKVİMİ:
1-30 EKIM: PROBLEMIN TESPITI VE LITERATÜR TARAMASI YAPILMASI 1-20 KASIM: GEREKLI MALZEMELERIN TEMIN EDILMESI 21- 30 ARALIK: PROJE MAKETININ YAPILMASI VE TEST EDILMESI 1-29 OCAK: PROJE RAPORUNUN YAZILARAK BAŞVURU YAPILMASI

PROJE BÜTÇESİ:
40 TL