Okuma Alışkanlığı

KİTAP FUARI DOLUP TAŞIYOR OKUMA ORANLARI DEĞİŞMİYOR
31. İstanbul Kitap Fuarı’nın gerçekleştiği şu günlerde Türkiye’deki okuma alışkanlığı verileri bir kez daha masaya yatırılıyor.2011 Yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan “Türkiye Okuma Kültürü Haritası” ndaki sonuçlara göre Türkiye hala dünyadaki birçok ülkenin gerisinde. Nüfusun %30’u okuma yazma bilmezken, düzenli kitap okuyanların oranı %0.01
Bu oranın değişmesi için eğitim kurumları ve sivil toplum kuruluşları özel projelerle halkı bilinçlendirmeye çağırıyor.
Okuma Alışkanlığı Çocuklara Ne Kazandırıyor?
Okuma alışkanlığı okul eğitiminden çok daha önce ebeveynlerin yönlendirmesi ile başlıyor. Okuma alışkanlığı çocuğun zihinsel, duygusal ve sosyal gelişiminde oldukça önem taşıyor. Doğru kitap alışkanlığı edinen çocuğun hayal gücü gelişiyor, dil gelişimi destekleniyor, kendi doğru biçimde ifade edebilme yetisini kazanıyor, düzenli ve planlı olmayı öğreniyor.
Anabilim Eğitim Kurumları’ndan Okuma Alışkanlığı Kazandırmak için özel program
Anabilim Eğitim Kurumları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kılıç “ İngiltere ve Fransa’da düzenli okuma alışkanlığı oranı %21 iken Türkiye’de bu oranın %0.01 olması aradaki uçurumu çok net gösteriyor. Anabilim Eğitim Kurumları olarak Anaokulundan-Lise dönemine kadar öğrencilerimize özel okuma saati uygulaması vererek bu bilinci aşılamak için elimizden geleni yapıyoruz. Öğretmenlerimizin kontrolü ile öğrencilerimiz güne okuma saati ile başlıyor. 20 dakikalık özel okuma saatinin ardından, günlük eğitimlerine devam ediyorlar. Bu çalışma sonucunda yaptığımız araştırmalarda gördük ki geçtiğimiz yıldan bu yana okulumuzda eğitim gören öğrencilerin düzenli kitap okuma alışkanlığı %15 den %21,5’lere çıktı.