UZLAŞI KÜLTÜRÜ VE MEDIASYON/ARABULUCULUK
“OKULDA AKRAN ARABULUCUĞU”
“Don’t Fight it Out -Talk it Out”
“Arabuluculuk (Mediasyon), iki veya daha fazla kişi veya grup arasında oluşan farklılık ve/veya çatışmayı mahkeme dışı çözmeye ve taraflar arasında anlaşma sağlamaya yönelik, tarafsız bir üçüncü kişi; Arabulucu (Mediatör), tarafından yürütülen, gönüllü, kabul edilebilir, bağlayıcı olmayan ve gizli bir müzakere sürecidir.”
Okullarda Mediasyon/Arabuluculuk Uygulaması sürecinde eğitim almış öğrenciler Akran mediatörü/Arabulucusu olduktan sonra, yürüttükleri mediasyon seansları sırasında arkadaşlarına, onların çatışmalarının arkasında yatan esas sorunları tanımlamaları ve çözümlemeleri için yardımcı olurlar. Akran mediasyonu kimin haklı veya kimin haksız olduğunu bulmak için değildir. Amacı, öğrencilerin içinde bulundukları çatışmadan bir an önce uzaklaşıp, birbirleriyle iyi geçinecekleri ortamın yaratılmasını sağlamaktır, ki günümüz dünyasında bireylerin, yaş ve statülerinden bağımsız olarak, uzlaşı kültürüne sahip olması önemli bir beceridir.
Milli Eğitim Bakanlığı ve UNICEF işbirliğiyle Nisan 2006’da düzenlenen sempozyumun sonuç bildirgesinde Milli Eğitim Bakanlığının önerisi; idareci ve öğretmenlere arabuluculuk, çatışma çözme konularında eğitim verilmesi, arabuluculuk kavramlarını öğreterek onların da öğrencilerine bu bilgileri aktarmaları önerilerek bu konuya dikkat çekilmiştir. Okullarda bir arabuluculuk merkezinin oluşması ile zorbalık ve şiddet olaylarında azalma olacak, öğrenci-öğretmen-veli ve idareciler arasındaki ilişkiler pozitif yönde gelişecek, okulda başarı yükselecek, sorunlara birlikte çözüm bulunacağı ortamlar oluşacaktır.
Eğitim kurumlarında arabuluculuk uygulamaları, veli-okul-öğretmen üçgenini kapsadığı için, sadece çocuğun geleceğine ve öğretmenlerin kişisel gelişimine yapılan bir yatırım değil, aynı zamanda toplumda barış kültürünün oluşması için son derece gerekli bir çalışmadır. Arabuluculuk eğitimi, “Uzlaşım Yuvası” olması gereken okullarımızın en önemli değerlerinden biri olacaktır. Neredeyse tüm dünyada öğretmen etkinliğinin arttırılması için arabuluculuk yöntemleri kullanılmaktadır.
Okul sakinleri (öğrenci, öğretmen yönetici veli, personel vb.) arası çatışmaları, yine okul sakinleri kendileri çözeceğinden eğitim etkilenmeyecek, idarenin zamanı kaybolmayacaktır. Okullarımız, değişik kültür, anlayış ve değer yargılarına sahip öğrenci, öğretmen, veli ve idarecilerden oluşan, hetorojen bir yapıdır. En önemli kararları alması gereken bölüm başkanları ve idareciler, en güzel eğitimi vermesi gereken öğretmenlerimiz, en iyi gelişim göstermesini arzuladığımız öğrencilerimiz çatışmadan ve uyuşmazlıklardan kurtularak kendi potansiyellerini de geliştireceklerdir.
Eğitimci: Psikoterapist Refika Yazgaç
Zeynep Kamil hemşirelik, Marmara Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Bölümünde Lisans, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Davranış Bilimlerinde Yüksek Lisansını tamamladı. Maltepe Üniversitesi Gelişim Psikolojisi Doktora programına devam etti.
Çalışma hayatına Surp Pirgiç Ermeni Hastanesi ve Marmara Üniversitesi Hastanesinde görev yaparak başladı. İstanbul Huzur Hastanesi ve Dinlenme Evleri Vakfı’nda yöneticilik ve danışmanlık, Birleşmiş Milletler SOMARC Kadın Sağlığı Projesinde Saha koordinatörlüğü yaptı. Aile Mahkemelerinde bilirkişilik, çeşitli Psikolojik Danışma Merkezleri, Huzurevleri ve okullarda danışmanlık yaptı. Milli Eğitim Bakanlığında Travma, Kriz Yönetimi ve Madde Bağımlılığı konularındaki projelerde görev aldı.
Bilişsel Davranışçı Terapi, Evlilik ve Aile Terapisi, EMDR, Hipnoterapi ve Mediasyon/Arabuluculuk (ABD’de Ohio Eyaleti Cleveland Mediasyon/Arabuluculuk Merkezinde) eğitimlerini aldı. IPI Zerka Moreno Psikodrama Enstitüsünden eğitimlerini tamamlayarak psikodramatist oldu. Kendi kendine iyileşme yöntemleri (Qigong, Reiki, EFT, Evrensel Enerji, Kahkaha Terapisi vb.) ilgi alanlarındandır.
Psikolojik Danışmanlık çalışmalarında; Bilişsel Davranışçı ve Psikodramatik temelli yaklaşımla, Sistemik Aile Terapisi Modeli’ni kullanmaktadır. EMDR, Kendi Kendine İyileşme Teknikleri ve Hipnoterapi terapide kullandığı diğer yaklaşımlardır. Travma Sonrası Stres Bozukluğu (PTSD), yas, kronik hastalıklar, aile, ilişki problemleri ve performans geliştirme, çalıştığı başlıca alanlardır.
Halen, Acıbadem ve Yeditepe Üniversitelerinde Lisans ve Yüksek Lisans düzeyinde yarı zamanlı öğretim elemanı olarak görev yapmakta olan Yazgaç, YÖRET Vakfında gönüllü çalışmalar sürdürmekte olup, aynı zamanda Altis Danışmanlık Merkezinde terapist olarak çalışmaktadır. TRT Çocuk televizyonunda program danışmanlığı da yapan Yazgaç’ın yerli ve yabancı dergilerde makaleleri yayınlanmıştır. İyileşme ve İyileştirmede Gülümsemenin Gücü adlı kitabın yazarlarındandır.
Kimler Katılabilir: Psikologlar, Psikolojik Danışmanlar, Özel Eğitim Öğretmenleri, Sınıf Öğretmenleri, Çocuk Gelişimi Uzmanları, bu bölümlerin 3. ve 4. sınıf öğrencileri
Eğitim sonunda Katılım Belgesi verilecektir.
Eğitim Tarihleri: 6 ve 13 Nisan 2015 Pazartesi
Eğitim Saatleri: 18.30-21.00
5 saatlik eğitim ücreti uzmanlar için 300TL+KDV, öğrenciler için 250TL+KDV’dir.
Katılımcıların telefonla ön kayıt yaptırmaları rica olunur.
Kayıt yaptıran katılımcıların aşağıda belirtilen hesaba ad-soyad belirterek veya merkezimize gelerek eğitim ücretini ödemeleri gerekmektedir. Ardından katılımcıların kesin kaydı yapılacaktır.
Katılımcı sayısı sınırlıdır.
Hesap Bilgileri: Akbank, Altis İletişim ve Genel Danışmanlık Hizmetleri, 1202 Koşuyolu Şubesi, Hesap No: 64147, IBAN: TR730004601202888000064147
Eğitim Yeri: Altis İletişim ve Genel Danışmanlık
Adres: Süleyman Nazif Sokak No 8 (Mahmut Yesari Sokak No 93) Koşuyolu Kadıköy İstanbul (Koşuyolu Mahalle Evi karşısındayız)
Tel: 0216 368 90 02- 0532 212 57 01