Öğretmenlik Yolunda Öğrenme Ortaklığı Programı

Öğrenme Ortaklığı
Öğretmenlik Yolunda Öğrenme Ortaklığı Programı

Öğrenme Ortaklığı Programı bu yıl, henüz göreve başlamamış mezun öğretmenleri destekleyecek.

Katılımcı ve barışçıl öğrenme toplulukları vizyonuyla, Türkiye’de okul öncesi ve ilkokul odağında eğitim modeli geliştiren ve bu modelin uygulanmasını destekleyen BBOM Derneği olarak, Toplum Gönülleri Vakfı işbirliği ile henüz göreve başlamamış mezun öğretmenleri desteklemek üzere sizleri, Öğretmenlik Yolunda Öğrenme Ortaklığı Projesini başvurulara açıyoruz.

Eğitim fakültelerinden mezun olmuş ancak henüz özel veya kamu kurumunda çalışmaya başlamamış olan öğretmenler, meslek yaşamına başlamadan önce deneyim alanından
yoksun kalıyorlar. Mesleğin temelleri ile uyumlu bir şekilde desteklenmek isteyen öğretmenleri Öğretmenlik Yolunda Öğrenme Ortaklığı programına davet ediyoruz.

Ücretsiz bir program olan Öğretmenlik Yolunda Öğrenme Ortaklığı, 3 Ekim 2022-30 Ocak 2023 tarihleri arasında uygulanacak.

Başvurular 19 Eylül 2022 saat 00:00’ye kadar açık.

Başvuruları 20-30 Eylül tarihi aralığında değerlendirilecek ve tüm başvuru sahiplerine programda yer alıp almadıklarıyla ilgili yazılı olarak geri dönüş yapacağız.

BBOM Derneği olarak Öğrenme Ortaklığı Programını bu yıl Toplum Gönüllüleri vakfı işbirliğiyle henüz göreve başlamamış mezun öğretmenleri desteklemek üzere Öğretmenlik Yolunda Öğrenme Ortaklığı Projesi ile açıyoruz. Bu proje, Youth Hub ağı altında Avrupa Birliği tarafından finanse ediliyor.

Öğrenme Ortaklığı, eğitim ortamlarında demokrasi kültürünü yaygınlaştırmak, çocukların biricik potansiyellerini fark etmelerini sağlamak, destekleyici ilişkiler geliştirmelerini ve sorumlu kararlar verebilmelerine alan yaratmak için sosyal ve duygusal becerilerini desteklemenin önemi her geçen gün daha da öne çıkıyor.

Okul ve sınıf ortamının eş değerli üyesi olan ve öğrenmeye kolaylaştırıcılık eden öğretmenlerin, çocuklarda bu becerilerin gelişimine odaklanabilmesi için çeşitli alanlarda desteklemesi gerektiğini düşünüyoruz. İnsan yaşamını zenginleştiren bu temel becerileri, çocuklarda teşvik edecek öğretmenlerin kendi becerilerine odaklanmak ve ihtiyaç duyduğu desteği meslektaşlarından alabilmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Eğitim sisteminde değişim ve dönüşümün mümkün olması, bir arada ve güven içinde öğrenen katılımcı ve barışçıl eğitim ortamlarının inşasının, öğretmenlerin desteklenmesi ile mümkün olacağına inanıyoruz.

Bilgi ve deneyim ortamından uzak kalan NEET öğretmenlerin, mesleğinde deneyim sahibi öğretmenlerle dayanışma ve birlikte öğrenme alanlarını deneyimlemesi ve etkileşime girmesini önemli bulduğumuz için bu projenin hedefi, NEET öğretmenlerin mesleki yaşamını zenginleştiren ve destekleyen ilişkiler kurmalarını, karşılaştıkları zorluklar karşısında yapıcı çözümler üretmelerini ve bunu yaparken de kendi ihtiyaçlarını merkeze almalarını sağlayan becerileri ve iletişim pratiğini geliştirmelerini desteklemek.

Bu niyetle, henüz mesleğe başlamamış olan NEET öğretmenler için Öğretmenlik Yolunda Öğrenme Ortaklığı Programı’nı tasarladık. Öğrenme Ortaklığı, öğretmenin bir diğer meslektaşıyla bir araya gelerek, birbirlerini destekledikleri ve sosyal duygusal becerilerini güçlendirdikleri bir programdır. Aynı zamanda, bu projede öğrenme ortaklarına mesleğinde deneyim sahibi öğretmenlerle dayanışma içinde olabilmeleri için mentörleri eşlik edecek.

Bu programın temelinde, Marshall Rosenberg’in geliştirdiği Şiddetsiz İletişim yaklaşımı bulunuyor.

Eğitimde, Şiddetsiz İletişim becerilerine yer vermek, öğrenmeyi destekleyen duygusal güvenliği ve güven ortamı yaratmayı güçlendiriyor. Çünkü, öğrencilerin ve öğretmenlerin ihtiyaçlarına saygı gösteren ilişki temelli bir sınıfta, şefkatin ve derinlemesine öğrenmenin tohumları ekilmiş olur. Böylece sınıflarda daha çok dayanışma, daha az çatışma görülür (Şefkatli Sınıf). Aynı zamanda, bu beceriler, öğretmenlerin birbirlerini destekleyerek, tükenmeden çocuklara vermek istedikleri katkıyı sunabilmelerini kolaylaştırır.

Ücretsiz bir program olan Öğretmenlik Yolunda Öğrenme Ortaklığı, 3 Ekim 2022-30 Ocak 2023 tarihleri arasında uygulanacak.

Programa, başvuru 19 Eylül 2022 saat 00:00’ye kadar başvuruya açıktır.

Başvurular, 20-30 Eylül tarihi aralığında değerlendirilecek ve tüm başvuru sahiplerine programda yer alıp almadıkları yazılı olarak bildirilecektir.