Burcu YENİCELİ
Fen Bilimleri Öğretmeni
Öğretmen Paylaşım Toplantılarının 5N1K’sı / Özel okulda öğretmen olmak
ULAŞILABİLİR BİR EĞİTİM İÇİN
Eğitim söyleşilerimiz devam ediyor…
4 Mart 2016 Cuma günü saat : 20:00 da Fen Bilimleri Öğretmeni Burcu YENİCELİ ile aşağıdaki başlıklar üzerine bir söyleşi gerçekleştireceğiz.
Başlıklar
- Paylaşım Toplantılarının 5N1K’sı
Ne
Neden
Nasıl
Ne zaman
Nerede
Kim
- Özel okulda öğretmen olmak
Eğitim her çocuğun eşit şekilde alması gereken bir haktır. Aynı şartlar altında eğitim almayan çocukları aynı şartlar altında değerlendirmek ise çocukların geleceğinde belirleyici olmaktadır. Özel okullar daha ticari bakmaktadır. Çocuğun ihtiyacı olan herşeyi sunarken bazen mutsuz, hedefi belirsiz ve yüksek kaygılı çocuklar yetiştirmektedir. Özel okulda öğretmen olmak ise daha çok atanamadığı için bu yolu tercih etmek zorunda kalan öğretmenlerle doludur. Dolayısıyla özel okulda öğretmen olacaksanız muhakkak kendinizi geliştirdiğiniz bir alan olmalı ve isminizi duyurmalısınız. Maddi olarak sizi cezbeden tek yanı (o da belki) kazanacağınız paradır. Manevi olarak ise bir öğretmen her yerde öğretmendir. Mesleğini seven herkesi gibi öğretmenliğide seviyrsanız nerede görev yaptığınız bir önemi yoktur. Sınıf sizin şefiniz kocaman bir orkestraya dönüşür.
Veli iletişimi, okuldaki zümrelerle ve kendi zümrelerinizle iletişiminiz, çocuklarla olan diyalog ve iletişiminiz oldukça önem arz etmektedir. Farklı talepler gelebilir. Sosyokültürel olarak kendisini entelektüel olarak gören bir kesimde de çocuk yetiştirme becerisi düşük, egosu yüksek insanlarla karşılaşmanız ise oldukça kuvvetli bir ihtimaldir.
- Günümüz eğitim sisteminde öğretmenin rolü
- yy ’da Her değişen meslek gibi öğretmenlikte artık başka bir rol üstleniyor. Çocuklar bilgiyi sadece kaydeden değil bilgiyi keşfederek haz duyan ve yeni fikirler üreten çocuklara dönüşüyor. Deneyleri öğretmen yapmıyor. Deney malzemelerini ortaya koyuyor ve öğrenciler bilgiyi deneyerek, tartışarak kendileri buluyor. Böylece takım çalışmasının keyfini ve keşfetme hazzını tecrübe ediyorlar.
Bir diğer rolümüz ise evrensel değerlerin üstünde daha çok durmak. Ağır ders çalışma( testler, ödevler, yarış) temposunun verdiği yükümlülükler çocukları mutluluktan yoksun hırslı ve savaşçı yapıyor. Sürece değil sonuca bakarak yaşamayı öğreniyor ve adalet, barış, empati, mutluluk gibi değerleri, duyguları önemsemiyor. Bunun sonucunda kendisine ait dünya görüşü olmayan çocukların çok iyi okullarda ya da bölümlerde okusalarda mutsuz olduklarını görebiliyoruz.
Burcu Yeniceli
24 ekim 1984 Eskişehir doğumludur. 2005 yılında Necatibey Eğitim Fakültesinden mezun olmuştur. Çocukluğundaki tek hayali öğretmen olmaktır. Bu hayal ile 22 Ocak 2012 yılında “Eğitime Değer” diyerek yola çıkmıştır. Sadece bir dershane öğretmeniydi. Türkiyede’ki fen bilimleri öğretmenlerine yönelik konferanslar düzenlemeye başlamıştır. “bir öğretmen değişir bir dünya değişir” diyerek düzenlediği bu toplantılara üniversite, stk ve birçok kurum destek verdi. Tüm çocuklara güzel bir gelecek borçlu olduğu düşüncesinden eğitim hareketi projesini başlatmıştır. Desteğe ihtiyacı olan öğrenciler için birçok kampanya düzenlemiştir. Köydeki öğretmenlere ulaşabilmek için “köyde öğretmen olmak” projesini başlattı. Fark yaratan öğretmen seçilerek seminer ve programlara konuk olmuştur. 2015 yılının ekim ayında Matematik Öğretmenleri Paylaşım Toplantısı yapma fikri ile yola çıkmıştır. Zümre zümre paylaşım toplantılarını organize ederek öğretmenlerin mesleki gelişimlerine katkı sağlamaya çalışmaktadır.
Söyleşiye katılımcı olmak isteyen ziyaretçilerimiz aşağıdaki formu doldurarak başvuru yapabilirler.
Söyleşi Google Hangouts üzerinden gerçekleşeceği için katılımcıların gmail hesaplarının olması ve söyleşiye katılırken en az 3 soru hazır bulundurmaları rica olunur.
Söyleşiye katılımcı olarak katılmayıp soru sormak isteyenlerde lütfen aşağıdaki forma sorularını ekleyebilirler.
Söyleşi bilimsenligi.com ve Youtube üzerinden canlı yayına verilecek.