ÖĞRENCİLER YARI YIL TATİLİNDE NELER YAPABİLİR?
Kuşkusuz gençlerimizin kendine yetebilen, karar verme becerisi yüksek, teknolojiyi yakından takip edebilen, sadece tüketici olmaktan çıkarak üretim yapabilen bireyler olarak yetişmesini istiyoruz.
Bu amaca uygun olarak öğrenciler,yarıyıl tatilini okulda vakit bulamadıkları etkinlikleri yapmak ve bazı alışkanlıklar kazanmak için bir fırsat olarak düşünebilirler… Tabii hangi konuya ilgi duyduklarına bağlı… Araştırmak istenilen konuya odaklanıp bazı alışkanlıklar kazanmak mümkün.
Bilimle ilgilenen öğrenciler,evde basit deneyler yapabilir, bilim projelerini tasarlayıp araştırabilir, ilginç kitaplar okuyabilir, tarihi eserleri ve müzelerdeki yapıları inceleyebilir, bilgisayarda öğretici oyunları oynayabilir , videoları izleyebilir, kısa notlar alarak bilgi dağarcığını arttırabilirler.
Bilgisayardaki öğretici oyunlarla ve sanat etkinlikleriyle ilgili birkaç adres vereyim:
Türk Ekonomi Bankası (TEB) tarafından Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftasında “RE-PLAYERS-Oyunu Değiştirenler” alanında tanıtılan eteRNA oyununu oynayabilirler. Yapay zeka yazılımları kullanılarak moleküler yapıların oyunlaştırılmasıyla kullanıcının yepyeni bir yapı oluşturulması sağlayan eteRNA projesi ile bilimsel araştırmalara oyun oynayarak katkıda bulunur, puzzle çözerken yeni molekül dizilimleri üretebilir, eğlenirken hastalıklara tedavi geliştirilmesini sağlayabilirler .http://eterna.cmu.edu/game/puzzle/13375
Bilgisayar programlamanın adımları olan kodlamayı öğrenmek için okumaya yeni başlayan çocuklardan başlayarak yetişkinleri de kapsayan Microsoft’un https: // code.org/ oyununa günde bir saat ayırarak bilgisayar programlamayı öğrenmeye başlayabilir, projelerini paylaşabilir,ayrıca programı okulda öğretmenleriyle birlikte de kullanabilirler.
Sanal ve fiziksel ortam arasında bağ kurmayı destekleyen platformlardan biri olan ( platformu ile 8 yaş üzeri gençler , etkileşimli hikayeler, animasyonlar ve oyunlar tasarlayıp programlayabilir ,çevrimiçi bir toplulukta başkalarıyla kendi ürettiklerini paylaşabildikleri bir kodlama ortamını kullanabilirler. Bu programı adresinden bilgisayarlarına indirebilirler.
Ardunio ,Raspbery Pi gibi donanım aygıtları vasıtasıyla Scratch’ın gerçek dünyaya bağlanmasını sağlamak amacıyla üretilmiş uzantıları denemelerini sağlayan Scratch x platformunu kullanabilirler. http://scratchx.org/
Bu programların kullanılmasını öğreten maker eğitimi veren atölyelere gidebilirler. İstanbul-Sirkecide Tarihi Suriçinde bulunan Büyük Milas Hanın 3.katında açılan Çırak Atölye’yi ziyaret edebilir; programlama dilleri, Dronlar 3D printerlar hakkında bilgi edinebilirler. Abaküs yayınlarının iki ayda bir yayınladığı “Çırak” dergisine abone olabilir. Bu dergiyle ;robotlar, arttırılmış gerçeklik ,üç boyutlu yazıcılar, kodlama programları, maker uygulamaları, yazılım projeleri, eğitim teknolojileri vb. hakkında bilgi edinebilir, projelerini dergide paylaşabilirler.
Robotistan.com sitesinden eğitici setler edinebilir, YouTube kanalından ücretsiz olarak ( Router Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar? Modemle Farkı nedir? , Python Dersleri -Rapberry Pi İle Step Motor Kullanımı, Robot Yapımı vb.) videolarını izleyebilir bilgi edinebilirler. Robotistan YouTube kanalına https://www.youtube.com/channel/UCdApqdx1L1qdxjSK2dZmgMQ platformundan erişebilirler.
Farklı dilleri dijital ortamda ücretsiz öğrenmek için Duolingo sitesindeki https://www.duolingo.com/ adresine tıklamanız yeterli… Akıllı telefonunuza da Duolingo uygulamasını indirip kullanabilirsiniz.
Khan Academy ‘nin sitesinden ücretsiz online eğitim ve ders videolarını izleyebilir, bilgilerini pekiştirebilirler.https://www.khanacademy.org.tr
Sanatla ilgilenen öğrenciler; Pera Müzesindeki eğitim programlarına katılabililer.https://www.peramuzesi.org.tr/Egitim-Gruplari/Guncel ,
İstanbul modernde 7-12 yaş yarıyıl sanat etkinliklerine katılabilirler.
Öğrenci velileri , çocukların gelişimi için kaliteli zaman ayırmalı birlikte eğlenmenin tadını çıkartmalıdır.
En iyi dinlenme farklı etkinlik yaparak eğlenerek öğrenmeyle olur . Tüm öğrenci , öğretmen ve velilere iyi tatiller dilerim.
Ayten Sarılar