Öğrenci Projesi Doğal Yaşam Maketi

Öğrenci Projesi Doğal Yaşam Maketi hazırlama hakkında bilgiler.

Proje Tanıtımı:
PROJENİN AMACI: İnsanların yaşadığımız sürece doğa içinde karşımıza çıkan canlıların mantığını ve doğayı keşfetmesini sağlamaktır.

PROJE HEDEFLERİ: Bu proje sayesinde yaşamımızdaki canlıların yaşam biçimini insanlara kavratmak.

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER: Önce arkadaşlarım ve matematik öğretmenim ile konuşarak fikir alış verişi gerçekleştirildi.Daha sonra kaynak taraması yapıldı.Yapacağım maketin malzemeleri tespit edilip temin edildi.Kullanacağım geometrik şekiller fon kartonuna çizilerek kesildi.Şekilleri büyük bir karton üzerinde yerlerini belirleyerek yerleştirilip yazıları yazıldı.

KULLANILAN YÖNTEMLER: Tasarım,çizim,beyin fırtınası,hesaplama,örnekleme,varsayım

ULAŞILAN SONUÇLAR: Arı peteğinin temel maddesi balmumu.Arılar balmumunu,karınları altında yer alan salgı bezlerinden salgılayarak yaparlar.Ağız kısmından dışarıya çıkan balmumunun salgılanması için 350 C olması gerekiyor.Bunun yanında balmumu üretimi arılar için çok fazla enerji gerektiren bir işlem.Örneğin, 1 kg balmumu yapmak için 22 kg bal tüketirler.Hatta yeni bir yuva yapacaklarında, eğer mesafe uygunsa eski yuvadan balmumu taşırlar.Arılar bu enerji gerektiren işlemi en kolay yoldan en sağlam biçimde yapmak için binlerce yıllık evrimsel gelişim içinde en uygun petek biçimi olan altıgen biçimini geliştirmişler.Bu biçim peteğin maksimum direncini sağlayabilmek ve en fazla balı depolamak için en uygun biçimdir.Yani birim alandan yararın en fazla sağlandığı biçimdir.Daire biçimli yuvalar olsaydı aralarda boşluklar oluşacaktı,Aynı şekilde beşgen biçimlide.Üçgen yada dörtgen biçimli yuvalarda boşluk kalmaz ancak bunlarda da daha fazla malzeme kullanılması gerekir.Altıgen biçimli yuva en az malzeme kullanılarak en fazla bal depolanan biçimdir.

 

PROJENİN TAKVİMİ:

02-30 Kasım tarihlerinde: Proje tespiti ve planlanması

01-30 Aralık tarihlerinde: Kaynakların taranması ve araştırma yapma

04-27 Ocak tarihlerinde: Malzeme temini ve projenin yapılması

PROJE BÜTÇESİ: 350 TL

DESTEK ALINAN KİŞİ VE KURUMLAR: Ailem,matematik öğretmenim ve sınıf arkadaşlarım

PROJE ÖZETİ: Daire ve düzgün beşgende arada boşluk kaldığı halde altıgen yapıda arada boşluk kalmaz. Düzgün altıgenlerden oluşmuş bölmeler arasında boşluk kalmadığı için kullanılan alanın verimliliği artar. Ayrıca altıgen yapı kare veya dikdörtgen yapıya göre kolay hasar görmez. Köşelerde kırılma tehlikesi de ortadan kalkmış olur. Civata başlarıda genelde altıgen yapıda yapılır. Kare başlı civataların köşeleri kolay aşındığı için bir müddet sonra söküp takmak zor olur. Arı peteği hem yarı akışkan balı hemde arıyı taşıyacaktır. Köşelerinin kolay aşınmaması kırılmaması gerekir. Altı gen petekte, basınç kuvveti, yan yüzeylerde sadece bir bölmedeki sıvının oluşturduğu basınçtır. Yan cidarın öteki yüzü karşı kuvvetle sıkıştırılmadığı için, yüzey bir miktar esneyecektir. Basınçların paylaştırılması altıgen peteği daha avantajlı yapar.Bu durumu görsel hale getirip,canlıların yaşam biçimlerinde matematiğin ne derece önemli olduğunu göstermek istedim.