Nevşehir Üniversitesi 1. Girişimcilik Seminerleri Başladı

Nevşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen ve 3 gün sürecek olan ‘1. Girişimcilik Seminerleri’ bugün başladı.

Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezinde başlayan ‘1. Girişimcilik Seminerleri’ne; Nevşehir Vali Yardımcısı Vural Savaş, İl Garnizon ve Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Turgay Aras, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Nevşehir Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ademoğlu, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevki Özgener, Index Group İnsan Kaynakları Direktörü Timur Tiryaki, Kilim Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yayla, üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrencilerin yanı sıra yoğun bir katılım oldu.

1. Girişimcilik Seminerlerinin açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevki Özgener , “Bu seminerler sayesinde, güçlü, sağlıklı, zengin ve istikrarlı bir toplumda girişimcilerin oynayabilecekleri roller konusunda bir işbirliği başlatmış bulunmaktayız. Girişimcilik tutku ile yaratıcılığın, bilgi ile becerinin, teori ile pratiğin,  para ile yeteneğin, çabukluk ile sabrın iç içe geçtiği bir hayat tarzıdır. Girişimci olmak mesleki unvanınıza, hangi okulu okuduğunuza ve okuyup okumadığınıza bağlı değildir. Başarılı girişimciler çok para kazanma ve kişisel servetleriyle değil, yarattıkları işler ve fikirlerle öne çıkmaktadır” dedi.

Kadın girişimcilerin Türkiye’de özellikle bölgesel ekonomik kalkınmaya önemli katkılar sağlayacağına inandığını belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, “ Bir Kadın Rektör olarak,  kadın girişimcilerin Türkiye’de özellikle bölgesel ekonomik kalkınmaya önemli katkılar sağlayabileceğini düşünüyorum. Bu nedenle kadın girişimcileri engelleyen sermaye eksikliği, geleneksel toplum yapısı, cinsiyete dayalı rol ayrımcılığı, basma kalıp yargılar (güvensizlik, başarısızlık beklentisi), rol çatışması, iş-aile çatışması, yetersiz eğitim, rol modellerinin yetersizliği gibi sorunların ortadan kaldırılması bir zorunluluktur.

Özellikle kadının daha eğitimli, azimli, hırslı ve kararlı duruşu onu, erkeğe bağımlı olmaktan kurtararak ekonomik anlamda bağımsızlığını ve toplumdaki konumunu güçlendirmesine olanak sağlayabilir. Kadına bu gücü sağlayacak en önemli olgu ise onun girişimcilik özelliğidir. Girişimcilik faaliyeti ile kadın, bir taraftan maddi ve manevi kazanımlar elde ederken, diğer taraftan bağımsızlık, finansal fırsatlar, toplumsal hizmet, iş güvenliği, aile istihdamı ve meydan okuyuculuk gibi özellikler ile de cinsiyet ayrımcılığına yönelik yargıları lehine çevirebilme fırsatını da elde etmiş olmaktadır. Bu nedenle temel amaçlarımızdan biri, kadın girişimci potansiyelinin nitelik ve nicelik bakımından geliştirilerek girişimcilik kültürünün kadınlar arasında yaygınlaştırılmasını sağlamaktır. Nevşehir Üniversitesi olarak kadınların iş hayatındaki varlığına özel destek ve önem veriyoruz. Bizler için çalışma hayatında çok seslilik ve farklı bakış açılarının zenginliği başarının anahtarlarından biridir. Girişimci kadınların parlak iş fikirlerinin ekonomik değere dönüşmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu seminerlerde Türkiye’deki kadın girişimciler arasında üç rol modeli konuğumuz bulunmakta ve öykülerinin kadınlarımızı motive edeceğine inanıyorum” diye konuştu.

Toplumun ‘Ben bildiğim işi yaparım’ yerine ‘Bu işi bilen insanlarla yaparım’ düşüncesine sahip olması gerektiğini söyleyen Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, “ Ben belediye başkanlığım dahil 8 değişik alanda çalıştım ve başkanlığımda emekli oldum. Her girdiğim yerde profesyonelliğe önem verdim.  İşime, yapabileceğime, başaracağıma, iyi iş verecek insanlarla çalışacağıma inandığım için hiç aç kalacağım korkusuyla hareket etmedim. İşsiz kalırsam ne yaparım diye de hiç düşünmedim. Toplumumuzda daima hep ‘Ben bildiğim işi yaparım’ düşüncesi vardır ve bu girişimciliğin önünde en önemli olumsuzdur etkendir. İnsanlarımız bunun yerine ‘Ben bu işi bilen insanlarla yaparım’ düşüncesinden ve anlayışından hareket edebilse hem kendisini hem de çevresini kurtarır” diye açıklamada bulundu.

Girişimcilik ve liderlik konuşunda deneyimlerini seminere katılanlarla paylaşan Index Group İnsan Kaynakları Timur Tiryaki, “Benim ilk girişimcilik deneyimim ilköğretim dönemimde gazete çıkarmaya karar verdiğimde oldu. Ve bu gazeteleri babamdan aldığım borç sermayeyle fotokopi olarak çoğaltarak okulda sattım.  Ardından baktım bu gazetecilik işinde iyi para var kupon vermeye başladım. Yine ilkokul yıllarımda babamım Tommiks-, Teksas serisi vardı. Kendisinden habersiz bunları alarak sokakta açtığım tezgahta bunları satmıştım ve kapış kapış gitmişti. Hayatım boyunca kendi paramı kazanmak için bir çok farklı şey denedim” dedi.

İyi bir girişimcinin önce dürüst olması gerektiğinin altını çizen Kilim Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yayla ise, “Üniversiteyi bitirdiğimde ağabeyim hemen imalathaneye çıkıp çalışmamı söylemişti. Ben de çalışmaya gelmediğimi üniversiteyi okuduğum ve elde ettiğim birikimle ticaret yapacağımı söyledim.  Biraderlerimle, yiyenlerimle el ele vererek üretimimizi arttırdık. Daha sonra da oturma grubu imalatına başladık ve hep branşımızda ilklerde olmaya çalıştık.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.