İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI
Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması
PROJENİN AMACI: Naylon poşetlerin canlılara ve doğaya zararlarını gösterip yerine doğaya ve canlılara zarar vermeyen alternatif kullanılması. PROJENİN HEDEFİ: Öncelikle bitkilere daha sonra diğer canlılara ve çevreye zarar veren naylon, plastik vb. gibi maddelerin olumsuz etkilerinden kurtulmak, yerlerine alternatif zararsız maddeler bulmak ve kullanmayı alışkanlık haline getirmek
PROJENİN ÖZETİ: Naylonun çevreye dolayısıyla bitkilere ve diğer canlılara verdiği zararlar araştırıldı. Bu zararları en aza indirmek için alternatifler araştırıldı.Bu alternatifler bitkiler üzerinde denendi.
GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:4 tane saksı alarak hepsine eşit miktarda çiçek toprağı koyup birinci saksımın içine keserek küçülttüğüm naylon poşet parçacıkları ve 4 nohut tohumu ektim. İkinci saksımın içine üzerinde çevreye zarar vermeyen denilen plastik poşet parçacıkları ve dört nohut tohumu ektim.Üçüncü saksımın içine keserek küçülttüğüm kağıt parçacıkları ve 4 nohut tohumu ektim. Dördüncü saksımın içine sadece dört nohut tohumu ektim.Saksıların üzerine etiket yapıştırdım.Bu dört saksıyı evimde güneş gören penceremin iç kısmına yerleştirdim ve hepsine her gün eşit miktarda su verdim.İlk çimlenmeyi ve çimledikten sonra gelişimi izleyerek not aldım. Bunların her gün fotoğraflarını çektim.
KULLANILAN YÖNTEMLER:Araştırma,deney-gözlem, soru sorma ve çevreden bilgi toplama.
ULAŞILAN SONUÇLAR: Yetiştirdiğim nohut bitkisinin 4 numaralı saksıda en iyi biçimde geliştiğini ,1 numaralı saksıda çimlenme bile olmadığı , 2 numaralı saksıda çimlenme olup büyüme olmadığını 3 numaralı saksıda ise çimlenme olup buyumeninde olduğu ancak 4 numaralı saksı kadar güzel gelişmediği görüldü.
SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:Naylon ve plastik gibi maddelerin kullanılımını mümkün olduğunca azaltıp yerlerine çevreye zarar vermeyen kağıt gibi maddelerin kullanılmasını,hatta mümkünse anneannelerimizin kullandığı iplikten yapılma filelerin alışverişler de kullanılması yaygınlaştırılmalıdır.
KAYNAKLAR:
http://koseyazilari.blogcu.com/plastikler-ve-zararlari/2844603
Proje takvimi:
18.Ekim.2010-26.Ekim.2010 Proje konusu seçildi
26.Ekim.2010-3. Kasım.2010 malzeme temini
3.Kasım.2010.-10 Kasım 2010 saksılara tohumun ve malzemelerin ekilmesi
10 Kasım 2010-8 Aralık 2010 saksılara hergün eşit miktarda sulanıp, çimlenmenin gözlenmesi
8Aralık 2010-27 Aralık 2010 çimlenme olan saksılarda büyümenin gözlenip sonuçlarının rapor edilmesi
PROJENİN Maliyeti:8 TL