Mut’un Doğa Koruyucuları Olacaklar

Mersin/Mut’ta eTwinning Rüzgarı esiyor
Avrupa birliğine üye ülkeler arasında işbirliği yapma, projeler geliştirerek paylaşma, iletişim kurma imkanı sunan eTwinning platformunda Mut ilçesinde görevli öğretmenlerimiz “A Green Step For Sustainable Future” projesi ile yerlerini aldılar.

Kuruculuğunu Mut Şehit Ahmet Ersoy İlkokulu sınıf öğretmeni Ebru AYHAN ve Mut Cumhuriyet İlkokulu sınıf öğretmeni Mehtap Demir’nin üstlendiği “A Green Step For Sustanaible Future” eTwinning projesinde küresel ısınma ve iklim değişikliği sorunları ele alınıyor. Kasım 2021’de başlayıp Şubat 2022’de biten  proje 15 ülkeden 38 öğretmen ve 150 öğrenci ile yürütülmüştür. Bir Avrupa projesi olan “A Green Step For Sustainable Future” projesi ile Mut’un mutlu doğa koruyucuları Almanya, Arnavutluk, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, İtalya, Litvanya, Moldova Cumhuriyeti, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Ukrayna ve Yunanistan’ın mutlu doğa koruyucuları ile buluşma imkanı bulmuşlar; mavi gezegenimiz için harekete geçme adına yeşil adımlar attılar.

Eğlenerek öğrenme yolculuğuna çıkan çocukların öylesine renkli öylesine güzel hayal dünyaları var ki…Her bir etkinliğimizi yaparken çocuklarımızın yüzünde oluşan şaşkınlık, mutluluk, başarmanın hazzı, keşfetmenin ve üretmenin gücünün capcanlı kanıtları diyen Ebru öğretmen, bir yandan çocukları için iyi bir gelecek inşaa etmeye çalışırken diğer yandan da yaşayacakları gelecekte karşılacakları sorunlara hızlı, bilimsel, akılcı yaklaşmaları ve çözüm üretebilmeleri için de çaba sarf etmekte olduklarını sözlerine ekledi. Tüm bunların farkında olduklarını ifade eden Mehtap öğretmen öğrencilerinin dünyayı anlamaları, sorunun değil çözümün parçası olmaları adına bir yolculuğa çıkmaya karar verdiklerini belirtti. Ne yapabiliriz diye düşünürken öğrencilerin farkındalıklarını artırmak, gezegenimiz için harekete geçmelerini teşvik etmek adına eTwinning projelerini hayata geçirdiklerini ifade etti.

Araştırmacı özelliklerinin en üst noktasına erişildiği yaş grubunda olan öğrencilerin meraklarını canlı ve işler tutmak adına dikkatlerini çeken, çözümler oluşturmalarına yol açacak kolay, birbirinden ilgi çekici faaliyetlerin yapıldığı proje Kasım 2021- Şubat2022 tarihleri arasında yürütüldü.

7-11 yaş aralığındaki öğrencilerle çalışılan projede her ay farklı bir temaya yer verilmiş. Avrupa Yeşil Anlaşmasına bağlı kalınan projede; yeşil hareketlilik, açık hava etkinlikleri, sürdürülebilir çevre etkinlikleri ve uygulamaları hayata geçirildi. Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini temel alan proje ile öğrenciler, daha sürdürülebilir, daha yeşil, daha dijital ve daha kapsayıcı eğitim yolunda etkin ve kalıcı adımlar atarak yaratıcılıklarını, eleştirel düşünme becerilerini, problem çözme ve girişimcilik yetkinliklerini geliştirdiler. Öğretmenleri rehberliğinde stem ve alternatif eğitim yaklaşımlarının uygulandığı projede pek çok işbirlikçi ve ortak ürün de ortaya çıkarıldı. Projede kompost yapımı, sürdürülebilir geri dönüşüm faaliyetleri, tohum bankası, Web 2.0 araçları, artırılmış gerçeklik uygulamaları, yeşil ulaşım, canlandırma ve seslendirme gibi ilginç ve farklı etkinliklerle öğrencilerin iklim değişikliği konusunda bilinçlendirmek ve farkındalıklarını artırmak hedeflenmiş. Grup çalışması ve atölye çalışmalarında aktif şekilde yer alan öğrencilerde çevresel sürdürülebilirlik bilincini sağlamak da amaçlanmış.

Mutlu öğrencilerin attığı bu minik adımlar büyük değişimin de başlangıcı olsun.